banner359

Yabancı Öğrencilerden Türkçe Yılsonu Gösterisi

Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER) bünyesinde eğitim alan yabancı öğrenciler yılsonu gösterisinde bir araya geldi.2015-2016 eğitim-öğretim yılı yılsonu etkinliğini kendileri düzenleyen öğrenciler,...

26 Haziran 2016 Pazar 16:31
Yabancı Öğrencilerden Türkçe Yılsonu Gösterisi
Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER) bünyesinde eğitim alan yabancı öğrenciler yılsonu gösterisinde bir araya geldi.
2015-2016 eğitim-öğretim yılı yılsonu etkinliğini kendileri düzenleyen öğrenciler, Türkçe şarkılar, Türk halk müziği gösterileri ve Türkçe stand-up gösterileri ile katılımcılara eğlenceli saatler yaşattılar. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen yılsonu etkinliğine UÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Prof. Dr. Mehmet Yüce, Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, Ulutömer Müdürü Prof. Dr. Salih Pay, üniversite yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri yoğun katılım gösterdi.
60 FARKLI ÜLKEDEN 200 ÖĞRENCİ TÜRKÇE ÖĞRENDİ
Ulutömer Müdürü Prof. Dr. Salih Pay, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı içerisinde toplam 200 yabancı kökenli öğrenciye Türkçe eğitim verdiklerini söyledi. Pay, "Ulutömer’de bu yıl 200 öğrenciye Türkçe eğitimi verdik. Bunlardan 150 tanesini mezun ettik. Geri kalan öğrencilerimiz bizimle bir sene daha devam edecekler. Bu öğrencilerimiz dünyanın 60 farklı ülkesinden geldi. Üniversitemizde halihazırda 2 bin 500 yabancı öğrencimiz bulunuyor. Birçok farklı fakültemizde Türkçe eğitim alıyorlar. Üniversite yönetimimizin hedefi ise bu sayıyı 5 bin seviyesine çıkarmaktır. Ulutömer’in Bursa’da ikinci yılı, yeniyiz ve yeni olmamıza rağmen pek çok faaliyet yaptık. Türkiye’deki Türkçe Öğretim Merkezleri arasında kısa sürede önemli bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Bu sadece bizim düşüncemiz değil, öğrencilerimiz farklı tömerlerdeki arkadaşları ile biraraya geldiklerinde bunu ortaya koyuyorlar. Biz Ulutömer’i bir aile olarak görüyoruz. Türkiye son yıllarda dışarıya açılma konusunda önemli adımlar atıyor. Özellikle Afrika ile ilgili yoğun girişimler var. Öğrencilerimizin yaklaşık üçte biri Afrika’nın çeşitli ülkelerinden geliyor. Geri kalan öğrencilerimiz de ağırlıklı olarak Asya ülkellerinden ve Balkan ülkelerinden gelmiştir diyebiliriz” dedi.
"BU AİLEDEN AYRILMAK ÇOK ZOR"
Ulutömer’in eğitim programını başarıyla tamamlayan 20 yaşındaki Tunuslu Nihed Ajmi gözyaşlarına hakim olamadığı programın ardından yaptığı açıklamada, bu büyük aileden ayrılmanın çok zor olduğunu söyledi. Veteriner Fakültesi öğrencisi olacak olan Ajmi, "Buradan ayrılmak çok zor. Ailemden ayrılmak gibi bir his. İlk geldiğimde böyle hissedeceğimi hiç tahmin etmezdim ama şimdi bu durum benim için çok zor.
Türkçe haricinde Türk kültürünü de öğrendik. Örneğin sizde kız istemeye gelen damat adayına tuzlu kahve veriliyor. Bizde öyle bir adet yok. Mesela siz saygı göstermek için el öpüyorsunuz, bu da bizim kültürümüzde bu şekilde değil" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<