banner359

Bedri Baykam Tanık Olarak Dinlendi

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ’İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasında ünlü ressam Bedri Baykam ve...

09 Eylül 2014 Salı 18:25
Bedri Baykam Tanık Olarak Dinlendi
Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ’İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasında ünlü ressam Bedri Baykam ve Yunus Metin Sözer tanık olarak dinlendi.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasının bugünkü duruşmasında ünlü ressam Bedri Baykam ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Yunus Metin Sözer tanık olarak dinlendi.
İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya cumhurbaşkanı Erdoğan adına avukat Ferah Yıldız ile heykeltıraş Mehmet Aksoy ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada Bedri Baykam ve Yunus Metin Sözer’in tanık sıfatıyla ifadesi alındı.

“SEÇİM ORTAMLARI NEDENİYLE OLAN HEYKELE OLDU”
Tanıklardan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Yunus Metin Sözer, TBMM Bilim Kurulu Başkanı olarak çalıştığı dönemde Kars ile ilgili projede yer aldığını belirtti. Sözer proje için Kars’taki kamu binaları, ana caddeler ve kale çevresinin aslına uygun temizlendiğini vurgulayarak heykelin dikilmesine karar verilen alandaki gecekonduların da yıkıldığının altını çizdi. Sözer, proje yapılmadan önce belediye ile Aksoy arasında belirtilen alana heykel dikilmesi konusunda anlaşma yapıldığını, heykelin büyük ölçüde tamamlandığını ve çevre düzenlemesinin de o dönem için devam ettiğini kaydetti. Seçim ortamı ve tartışmalar nedeniyle olanın heykele olduğuna söyleyen Sözer, “Türkçe’de kelimenin nasıl ve nerede söylendiği önemlidir. Ucube kelimesinin kullanıldığı ortam da sanatçı çevrelerini fevkalade etkilemiştir” dedi.
Duruşmadan tanık olarak dinlenen ressam Bedri Baykam ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ucube demesi ve heykelin yıkılmasını istemesinin kendisinde ve sanat çevresinde şaşkınlıkla karşılandığını belirtti. Baykam ayrıca ucube denince akla Aksoy ve heykelin gelmesinin Aksoy’u üzdüğünü kaydetti.

‘’HAKARET KASTI YOKTU’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, müvekkilinin Aksoy’un şahsına ve heykelin içeriğine yönelik bir söz sarf etmediğini, hakaret kastının olmadığını ifade etti. Avukat Yıldız, yapılan heykelin çok büyük olmasından dolayı, kentin etnik dokusuna uygun olmadığını, Erdoğan’ın bu sebeple ’ucube’yi “çok garip, acayip” niteliğinde kullandığını savundu. Yıldız, “Herkes bir heykeli beğenir ya da beğenmez” diye konuştu.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy duruşmadan önce adliye girişinde yaptığı açıklamada Türk Dil Kurumu (TDK)’nın “ucube” kelimesinin anlamı hususunda verdiği cevabı eleştirdi. Aksoy, “‘Ucubenin anlamını herkes aşağı yukarı bilir. Onun için ben kendimi davayı kazanmış görüyorum. Öyle hissediyorum şimdiden. Kaybetsem de önemli değil” ifadelerini kullandı.
Mahkeme diğer tanığın dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<