banner359

Suç Duyurusunda Bulundu

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği madeninin patronu Can Gürkan, soruşturmada görev alan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gürkan, şüpheliler hakkında “görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı bilirkişilik, delilleri...

23 Ekim 2014 Perşembe 19:08
Suç Duyurusunda Bulundu
Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği madeninin patronu Can Gürkan, soruşturmada görev alan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gürkan, şüpheliler hakkında “görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı bilirkişilik, delilleri yok etme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından işlem yapılmasını istedi.
Avukatı aracılığı ile Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na 14 sayfalık suç duyurusu dilekçesi sunan Can Gürkan, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasına ilişkin soruşturmada görev alan bilirkişiler hakkında şikayetçi oldu. Dilekçede soruşturmada görev alan bilirkişiler Ercüment Yalçın, Ahmet Hakan Onur, Eyüp Akpınar ve Alpaslan Ertürk’ün hazırladıkları raporu tahmine dayandırdıkları belirtildi.
Avukat Kadir Çetin tarafından savcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 66. maddesinde bilirkişi olarak atanan kişilerin bilirkişi raporunu hazırlayabilmeleri için yapması gereken incelemeler ve çalışmalar belirtilmiş ve 67. maddede ise bilirkişi raporunun ancak incelemeler tamamlandıktan sonra hazırlanabileceği ifade edilmiştir” denildi.
Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre bilirkişi raporunun ancak incelemeler tamamlandıktan sonra hazırlanabileceği hatırlatılan suç duyurusu dilekçesinde soruşturmada görev alan bilirkişilerin “17.05.2014 tarihli raporunu, CMK 66. maddesinde belirtilen incelemelerin ve çalışmaların hiçbirini yapmaksızın tahmine göre bir rapor hazırlamış ve müvekkilimize tahminimize göre diyerek, asli kusur izafe ederek, haksız yere tutuklanmasına neden olmuştur. Ayrıca rapor içeriği tetkik edildiğinde görülecektir ki, tahmine göre izafe ettiği kusura ilişkin ise, ön raporda hiçbir gerekçe yoktur ve hatta durumun aslının esas raporu ile birlikte vereceklerini de beyan etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.
“CMK 66. maddeye aykırı olarak inceleme ve araştırma yapmadan rapor hazırlayan ve müvekkilim dahil bir kısım şüphelilere kusur izafe eden ve tutuklanmalarına neden bilirkişilerin görevlerini kötüye kullandıkları açıktır” denilen dilekçede, “Tahmine göre kusur izafesi hususunun hukukla hiçbir şekilde izah edilmesinin mümkün olmadığı, bu durumun bilirkişilerin olayı aydınlatacak verileri bilimsel kriterlere göre değerlendirmediği, keyfi davrandığını ve dosyaya baştan itibaren önyargıyla yaklaştığını göstermesi açısından önem arz etmektedir” denildi.
Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dilekçede bilirkişiler Ercüment Yalçın, Ahmet Hakan Onur, Eyüp Akpınar ve Alpaslan Ertürk hakkında “görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı bilirkişilik, delilleri yok etme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından soruşturma yürütülerek dava açılması istendi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<