Cv’lerin Yerini Facebook Aldı

Dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Türkiye’de de iş yerlerine personel alacak firmalar, istihdam edecekleri kişiler hakkında bilgi edinmek için CV’lerin yerine “Facebook” hesaplarını incelemeyi tercih ediyor.Anadolu Üniversitesi İletişim...

25 Ekim 2014 Cumartesi 09:41
Cv’lerin Yerini Facebook Aldı
Dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Türkiye’de de iş yerlerine personel alacak firmalar, istihdam edecekleri kişiler hakkında bilgi edinmek için CV’lerin yerine “Facebook” hesaplarını incelemeyi tercih ediyor.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, sosyal medya kullanımında kişilerin kendilerine göre amaçları olduğuna dikkat çekti. Şu anda birçok firmanın alacakları personellerin Facebook hesabına baktığını ifade eden Prof. Dr. Gürcan, “İstanbul’da pek çok firma 2005’ten bu yana iş alımlarında sosyal medya hesabını soruyor çünkü bu adam nereye gider, nelerden hoşlanır, ne tür zevkleri vardır, görüşleri nelerdir, bunlara bakıyor. Bu şekilde alacağı elamanı tartıyor. Bir CV doldurmanın yanı sıra Facebook hesabında neler paylaşmış bunlara bakıyor. Bu şekilde aradığı kişi o kişi mi diye bunu analiz ediyor. Bu durum Amerika’da da yaygın halde kullanılmaktadır. Yani bir firmanın personel alımında sosyal medya hesabına kişiye yönelik bir araştırması da amaçtır, evdeki Ayşe teyzenin sabah yemekleri yapıp evi temizledikten sonra kim ne yapmış diye Facebook’unu açıp bakması da onun için bir amaçtır” dedi.

“FACEBOOK’A TÜM BİLGİLERİNİZİ GİRERSENİZ BİR CV ÖZELLİĞİ VAR”
Prof. Dr. Gürcan, Facebook’a tüm bilgilerin girilmesi halinde bunun bir CV özelliği taşıyacağını anlatarak şöyle devam etti:
“Yani orada doğum tarihinizden tutun bitirdiğiniz ilk ve ortaokul, lise, üniversite, master, önceki ve şu anda çalıştığınız kurum, sertifika programlarınız gibi yaşadığınız ortama kadar bütün bilgilerini girebiliyorsunuz. Zaten CV’de de bunlar var. Siz bir Facebook hesabı açıp da bu gerekli bilgileri girdiyseniz bu hesabınız bir CV özelliği taşıyor. Bütün bu bilgilerinizi açık tutuyorsanız sizinle ilgili bilgi almak isteyen kişi çok rahat bir şekilde bilgileri alabiliyor. Hatta eğer fotoğraf paylaştıysanız evinizi, hatta yatak odasına kadar görebilme imkanı var.”
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<