1. Murad Hüdavendigar Han Bursa’da Anıldı

24 Haziran 2016 Cuma 10:39
1. Murad Hüdavendigar Han Bursa’da Anıldı
Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit olan ilk ve tek padişahı Murad Hüdavendigar Han, ölümünün 627. yılında Bursa’da kabri başında dualarla anıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğinin ardından programa katılanlar hep birlikte iftar yaptı.
Osmangazi Belediyesi tarafından organize edilen 1. Murad Hüdavendigar Han’ın anma programı kapsamında Çekirge Mahallesi 1. Murad Hüdavendigar Camii’nde mevlid okunarak dualar edildi. Mehter Takımı ve kılıç kalkan gösterilerinin ardından konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı Sultan Murad Hazretlerinin şehadetinin 627. yılında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Tarihçilerin Murat Hüdavendigar Han’ın doğum ayının Haziran olduğunu söylemesinden yola çıkarak Türk Tarih Kurumu’na başvurduklarını ve 15 Haziran tarihinin uygun olduğunun söylenmesi üzerine Kosova’da kabri başında anmayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Murat Hüdavendigar’ın Osmanlı topraklarını 96 bin metrekareden 500 bin metrekareye çıkararak büyüten bir padişah oldu. Padişahımız, 37 savaş yaşayarak bu savaşlarda hiç mağlup olmayan bir padişah. Dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğunu 3 kıtaya yayarak büyümesini sağlayan önemli bir padişah. Bizler de bu çerçevede bu padişahımızı her yıl 2 farklı yerde törenlerle anıyoruz. Bu törenleri yaparken ana düşüncemiz, Osmanlı’nın önemli şehirlerinden olmuş olan Bursa’da, o felsefenin o kültürün bugün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması oldu. Yabancı kaynaklar bile Osmanlı’nın büyük sultanının merhametinden, adaletinden ve cömertliğinden bahseder. Biz de onların bizlere bıraktığı bu cömertliği, kardeşliği ve hoşgörüyü gerek sosyal faaliyetlerimizle, gerekse yatırımlarımızla yaşatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Balkan ülkelerinde yaşayan kardeşlerimizle bağlarımızı koruyoruz" diye konuştu. Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldığı programın ardından iftar yapıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<