banner359

Ahıska Türkleri Ukrayna’da Ölümden Kaçıp…

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan çatışmaların arasında kalan Ahıska Türklerinden canlarını kurtarmayı başaranlar Bursa ’nın İnegöl ilçesine gelmeye başladı.Ukrayna ’nın Donetsk bölgesinin Slavyansk şehrinde yaşayan Ahıska Türklerinden 3 aile İnegöl ’e geldi. Bir da

22 Ağustos 2014 Cuma 18:26
Ahıska Türkleri Ukrayna’da Ölümden Kaçıp…

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan çatışmaların arasında kalan Ahıska Türklerinden canlarını kurtarmayı başaranlar Bursa ’nın İnegöl ilçesine gelmeye başladı.
Ukrayna ’nın Donetsk bölgesinin Slavyansk şehrinde yaşayan Ahıska Türklerinden 3 aile İnegöl ’e geldi. Bir dairede hayatta kalma mücadelesi veren 17 kişilik aile, vatandaşlık ve iş imkanı için devletten destek bekliyor. Yakında 15 ailenin daha geleceği bildirildi.
Ahıska Türk ’ü Sait Eyüp, “Donetsk bölgesinin Slavyansk bölgesinden geldik. Savaş çıktıktan sonra vatanımız olan Türkiye ’ye gelip İnegöl ’e yerleştik. Hükümetimiz bize vatandaşlık ve iş konusunda yardımcı olsun. Şu an çok sıkıntıdayız. Ukrayna ’da yaşayan milletler arasında Türkler yok görülüyor. Türkiye Türkler içindir. Biz de Türk olduğumuza göre buraya güç katmaya geldik” dedi.
Yahya Kibar ise, “Bizim bölgemizde çok çatışmalar oluyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki bu savaş bizi çok etkiledi. Ne yapacağımızı bilemedik. Zorlukla Ukrayna ’dan çıkıp Türkiye ’ye geldik” diye konuştu.
"ÜZERİMİZE BOMBALAR YAĞDI"
Laçin İsa, “Bizim bulunduğumuz bölge çatışmaların yoğun olduğu bölgeydi. Evimizin yanına bomma düştü. Komşumuzun evi yıkıldı. Nereye kaçsak oraya bomba atıyorlar. Ruslar ile Ukraynalılar birbirine bomba yağdırıyordu. Bombalar biz arada olduğumuz için bizim bölgemize düşüyordu. Ukrayna ’da yaşamamıza rağmen bizi güvenli bir bölgeye taşımak için teşebbüse geçmediler. Ülkeden çıkışımız yasaktı, başka bölgelere göç edip güçlükle buraya gelebildik” dedi.
AĞLAYARAK ANLATTI
Gülnara Eyüp ise, “Bizim bulunduğumuz yerde iki hafta boyunca teröristler yaşadı. Ondan sonra bölgemize bombalar yağmaya başladı. Evlerimizi bombaladılar. Yıktılar. Ahırlarımızdaki hayvanları öldürdüler. Bombardıman yavaşlayınca ülkeden kaçmak istedik. Pasaportlarımızı aldık. Evvela İstanbul ’a geldik. Oradan da İnegöl ’e geldik” diye göz yaşları içinde yaşadıklarını anlattı.
"ORMANLARI AŞIP KAÇTIK"
Kenvir Eyüp ise, “Ruslar ile Ukraynalılar arasında kaldık. Çatışmanın ortasındaydık. Uçaklar bölgemizi bombaladı. Teröristlerin içinde kaldık. Evlerimizin çoğunu yıktılar. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Türkiye ’den beklentilerimiz var. Yaşadığımız bölgede çok Türk var. Türkiye hükümeti, onlara da yardım edebilir. Ormanların arasından ülkeden kaçtık. Buraya sağ salim gelmekten dolayı mutluyuz. Burası bizim ana vatanımız. İnşallah burada vatandaş oluruz. 3 erkek çocuğum var, onlar bu ülkeye asker olacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ’dan yardım bekliyoruz. Biz Türkiye ’nin vatandaşı olmak istiyoruz. Biz de Türk ’üz, sadece vatandaşlığımız eksik. Bize kimlik kazandırın" ifadelerini kullandı.
Halime Vahit ise, bir oğlunu Ukrayna ’da bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
İŞ İZNİ SEFERBERLİĞİ
İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, “Ahıskalı kardeşlerimiz buraya gelmeden önce Ramazan ’da üç defa Ankara gittik. Ukrayna ’da sıkıntıların başladığını, o bölgede 2 bin civarında Ahıska Türk ’ü olduğunu, Türklerin o bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini bildirdik. Onlarca Ahıskalı hayatını kaybetti. Ahıska Türklerinin taraf olması istendi. Taraf olmayınca savaşın ortasında ölümü bekler oldular. Dernek olarak elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ile görüştük. İş imkanı konusunda destek istedik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bu konuyu iletmelerini istedik. Başkanımız bu konuda çalışma yapılacağını bildirdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanır. Göç eden ailelerin çocuklarını okullara yerleştirmek için uğraşıyoruz. Ayrıca burada kiralık ev bulmak da zor. Bir dairede üç aile yaşıyor. Sosyal güvence ve iş imkanı için her türlü zahmete katlanacaklar” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<