banner359

Babasultan’da 639 yıllık gelenek bu yıl da bozulmadı

24 Temmuz 2016 Pazar 13:43
Babasultan’da 639 yıllık gelenek bu yıl da bozulmadı
Bursa evliyalarından Baba Sultan Hazretleri, vefatının 639. yılında kabri başında anıldı.
Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Baba Sultan köyünde türbesi bulunan Baba Sultan Hazretleri, vefatının 639. yılında kabri başında binlerce kişi tarafından dualarla anıldı. Anma etkiliğinde köy halkının imece usulü 2,5 ton pirinçten 120 kazanda hazırladığı pilav yaklaşık 20 bin kişiye ikram edildi. Türbenin etrafında dağıtılan pilav tepsilerinin bulunduğu yer sofralarına Bursa ve çevre illerden katılan vatandaşlar aynı anda oturdu. Baba Sultan Mahallesi sakinleri tarafından onlarca kuzunun kesildiği Geyikli Baba Hazretleri’ni anma törenine AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun ve Kestel Belediye Başkanı Yener Acar da katıldı.
Geleneksel hale gelen törenlerinin Osmanlı döneminden bu yana düzenlendiğini belirten Baba Sultan köyü sakinleri, "639 yıldır aralıksız sürdürülen bir gelenek olan anma törenlerini bu yıl da büyük bir coşkuyla gerçekleştiriyoruz. 20 bin kişiye pilav ikramı oldu. Mevlit okundu, dualar edildi. Gelen misafirler Geyikli Baba Türbesi’ni ziyaret etti. İnşallah bu geleneği önümüzdeki kuşaklar da sürdürecektir" dediler.
Geyikli Baba kimdir?
Orhan Gazi Han dönemi evliyalarından olan Geyikli Baba, Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğdu. 1275-1350 (H.674-750) yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Geyikli Baba, zâhirî, bâtınî ilimlerde ve tasavvuf yolunda kemâlata erdikten sonra Rum ülkesine geldi. Manevi işaret üzerine derhal Anadolu’nun en uç bölgesinde İslâmiyet’i yaymak için çarpışan ve gayret eden Osmanlı mücâhid gâzileri arasına katıldı. Bursa’nın fethi sırasında bir geyiğe binip elinde altmış okkalık bir kılıç olduğu halde en ön saflarda çarpıştı. Kalenin fethinde pek çok kerâmetleri görüldü. Bu sebepten kendisine Geyikli Baba denildi. Fetihten sonra Keşiş (Ulu) Dağı’na yerleşti. Asıl adı Mehmed olarak bilinen Geyikli Baba’ya bugünkü Baba Sultan köyü arazilerinin Orhan Gazi Han tarafından verildiği bilinmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<