Işid’le Mücadele Stratejisini Açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde IŞİD’le 4 aşamalı mücadele stratejisini açıkladı. Obama, “Amacımız, kapsamlı bir terörle mücadele planı ile IŞİD’i yok etmektir” dedi. Konuşmasına IŞİD’in...

11 Eylül 2014 Perşembe 11:31
Işid’le Mücadele Stratejisini Açıkladı
ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde IŞİD’le 4 aşamalı mücadele stratejisini açıkladı. Obama, “Amacımız, kapsamlı bir terörle mücadele planı ile IŞİD’i yok etmektir” dedi.
Konuşmasına IŞİD’in Müslüman bir oluşum olmadığını dile getirerek başlayan Obama, “İki şeyi açıklığa kavuşturalım. Birincisi IŞİD ‘İslami’ bir oluşum değildir. Hiçbir din masum insanları öldürmeyi uygun görmez ve IŞİD’in birçok kurbanı Müslüman’dır. İkincisi ise IŞİD bir ‘devlet’ değildir. IŞİD eskiden Irak’ta El Kaide’ye bağlı bir birlikti, ve bu örgüt bir terör organizasyonudur. Irak bölgesinde çok fazla kan döküldüğü biliniyor. Bu teröristlerin uyguladıkları vahşetin eşi benzeri yoktur. Yakaladıkları insanları idam ediyorlar, çocukları öldürüyorlar. Kadınlara tecavüz ediyorlar. Tüm bölgeyi göç ile tehdit ediyorlar ve 2 Amerikalı gazeteciyi öldürdüler” dedi.

“BU TERÖRİSTLER DURDURULMAZSA HERKESİ TEHDİT EDECEKLER”
IŞİD’in bir an önce durdurulması gerektiğini açıklayan Obama, “IŞİD, Irak ve Suriye’deki insanları, Ortadoğu’daki birçok bölgeyi ve aralarında Amerikalıların da olduğu birçok kesimi tehdit ediyor. Bu teröristler eğer durdurulmazsa büyüyerek aralarında Amerika’nın da olduğu her devleti tehdit edecekler. Geçtiğimiz ay askeri birliklerimize IŞİD’in ilerlemesini engellemek için hava operasyonunda bulunması emrini vermiştim. O zamandan bu güne Irak’ta IŞİD’e ait 150 noktada başarılı operasyonlar düzenledik. Bu operasyonlar o bölgedeki Amerikan vatandaşları ile personelini korumak ve IŞİD militanlarını öldürmek için yapıldı. Bu operasyonlar bölgede yaşayan insanları korumak için yapıldı” dedi.

4 AŞAMALI MÜCADELE PLANI
IŞİD’e karşı mücadelede belirli planları olduğunu kaydeden Obama, “Bizim amacımız kapsamlı bir terörle mücadele planı ile IŞİD’i yok etmektir. İlk olarak bu teröristlere karşı sistemli hava saldırıları düzenleyeceğiz. Irak hükümeti ile çalışarak insani görevimizi yerine getirecek ve IŞİD hedeflerini Irak kuvvetleri ile birlikte vuracağız. Nerede olurlarsa olsunlar o teröristleri öldüreceğiz. Dolayısıyla IŞİD’e karşı Suriye’de de harekete geçmek konusunda tereddüt etmeyeceğiz. Bu benim başkanlığımın temel ilkesidir: Eğer Amerika’yı tehdit ederseniz, kendinize sığınacak bir yer bulmalısınız” dedi.

“IŞİD’E KARŞI KARA DESTEĞİMİZİ ARTTIRACAĞIZ”
IŞİD’e karşı mücadelede kara desteğini de arttıracaklarını belirten Obama, “İkinci olarak karada teröristlere karşı müdahalede desteğimizi arttıracağız. Haziran ayında birçok personelimizi Irak hükümetini nasıl daha iyi destekleyebileceğimizi öğrenmek için Irak’a göndermiştik. Bu ekibimiz çalışmalarını bitirdi ve bölgeye 475 askeri personel daha göndereceğiz. Daha önce de söylediğim gibi bu personel çatışma misyonuna sahip değil. Personelimiz Irak ve Kürt güçlerini destekleyerek askeri eğitim, istihbarat ve ekipman konusunda yardımcı olacaklar. Aynı zamanda Irak’ın Ulusal Güvenlik Güçleri’ni ayağa kaldırmak ve Sünnilere kendilerini IŞİD’e karşı korumaları için yardımcı olacağız” dedi.

“SURİYE’DE MUHALİFLERE ASKERİ YARDIMDA BULUNACAĞIZ”
Suriye’de Esad rejimini değil muhalifleri destekleyeceklerini kaydeden Obama, “Suriye’de muhaliflere askeri yardımda bulunacağız. IŞİD’e karşı savaşta Esad rejimine güvenemeyiz. Bu yüzden IŞİD’e karşı muhalifleri güçlendirmeliyiz. Üçüncü olarak müttefiklerimizle birlikte hareket ederek Ortadoğu’da ve dışında savunma gücümüzü arttıracağız. Dördüncü olarak terörden etkilenen sivillere insani yardımlarımızı sürdüreceğiz. Bu örgütün insanları topraklarından uzaklaştırmasına izin veremeyiz. Amerika ortakları ile bir koalisyon oluşturdu ve müttefiklerimizin uçakları Irak üzerinde havalanmaya başladı. Irak Güvenlik Güçlerine ve Suriyeli muhaliflere askeri yardımlar başladı. Milyonlarca dolarlık insani yardımlar yapıldı. Biz özgürlüğü için savaşan insanlarla birlikteyiz” dedi.

“RUS SALDIRILARINA KARŞI UKRAYNA HALKINI DESTEKLEDİK”
Amerika’nın dünyanın her yerinde insanlara yardım ettiğini ifade eden Obama, “Amerika dünyada yaşanan teröre karşı hareket etme konusunda güçlüdür. Biz Rus saldırganlığına karşı hareket ettik ve Ukrayna halkını kendi kaderini belirlemesi konusunda destekledik. Doktorlarımız, bilim insanlarımız Ebola virüsünü durdurmak için çalıştı. Amerika, Suriye’deki kimyasal maddelerin yok edilmesi için çalıştı. Amerika dünyanın her yerindeki Müslümanlara teröre karşı yardım ediyor” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<