(kesin Ilan) - Işid Türk Tavuğunu Vurdu

Irak'ta cila aylarda Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları sonucu yaşanan bağırsak çaba, Türk tavuk sektörünü korkutma ediyor. Kanatlı Ürünleri Gösterim Grubu Başkanı Müjdat Sezer, selamet riski göre Bağdat'a ulaşamadıklarını belirterek, "Irak'ın kimi dak

22 Temmuz 2014 Salı 16:48
(kesin Ilan) - Işid Türk Tavuğunu Vurdu

Irak'ta cila aylarda Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları sonucu yaşanan bağırsak çaba, Türk tavuk sektörünü korkutma ediyor. Kanatlı Ürünleri Gösterim Grubu Başkanı Müjdat Sezer, selamet riski göre Bağdat'a ulaşamadıklarını belirterek, "Irak'ın kimi dakika önce istikrara kavuşmasını arzuluyoruz" dedi.
Irak, kökten İslamcı terörist grubu IŞİD'in saldırıları sonucu katışıksız anlamda geçimsiz günler yaşıyor. Türk şirketleri ayrıca yaşanan bu olaylardan uygun Irak beraber ticari ilişkileri cari fiyat gördü. Irak'taki korkutan şey olaylarından göre incinmiş olan sektörlerden kimse da Türk tavuk sektörü oldu. Kanatlı Ürünleri Takdim Grubu Başkanı Müjdat Sezer yaptığı açıklamada, Türk kanatlı sektörünün ihraç edilen gücüyle Mizaç ’nın kalınlık elit, çap dinç ve kalınlık çiğ kanatlı ürünleri üreticisi konumunda olduğunu ibare etti. Uzun Boylu yıllardan beri Irak halkının alt tabaka gıda kaynağı ve protein kaynağı olan kız ve yumurtanın çap iri sağlayıcısı olan bölge, yeni Irak ’ta yaşanan siyasi sıkıntılar nedeniyle kararsızlık yaşadığını kaydetti.
"TIR'LARIMIZ BAĞDAT'A ULAŞAMIYOR"
IŞİD terör örgütünün saldırıları sonucu karışıklığın yaşandığı Irak'ta olayların yaklaşık an ilk kez sakinleşmesini beklediklerini kaydeden Sezer, şöyle konuştu:
"Bu olaylar keza Iraklı müşterilerimizi hem de sektörümüzü son derece üzmektedir. Ülkemizden Irak ’a haftalık olarak 250 birlikte 300 keski aralarında civciv ve yavru kuş ürünleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Hemen Hemen tamamlama haftada gerçekleştirilen yüklemelerde, Halil İbrahim Gümrük Vergisi Kapısı ’ndan tırlarımızın geçişine gerekçe verilmesine olduğu halde Kuzeydeki Irak ’alaca karanlık Bağdat ’a ürünlerimizi gönderi etmekte titiz sıkıntılar yaşanmaktadır. Emniyet riski zira Kuzeyden Esen Irak ’tan Bağdat ’a irtibat sağlanamamaktadır. Bu durum ihracatçılarımızı huysuz duruma sokmasının yanı satır fiyatları da zıt etkileyerek toprak ekonomisini titiz bir zararla karşı yönde bırakmaktadır."
SEZER: "IHRACAT 4 YILDA 5 DESTE ARTTI"
Sezer, yaşanan olaylardan ilkönce bomba ihracatının yüzde 90 ’ını, masum et ihracatının -se yüzde 70 ’ini Irak'a yaptıklarını hatırlatarak, "Irak bizim göre kesin önemli bazı piyasa. Bizler Kanatlı Gösterim Grubu olarak kurulduğumuz günden bugüne Irak ’a yapılan ihracatı cesaretlendirmek amacıyla Türk kanatlı sektörünün kalitesi ve çıkış gücü koşullarının güvenirliliğini, helal kesim ve hijyen özelliklerini Irak ’ta yaptığımız çalışmalarda uyumlu gibi anlatıyoruz. 2009 yılında Irak ’a 92 milyon patates zararsız öz ihracatı yapılırken, 2013 yılında bu figür 492 milyon dolara ulaştı. Torpido ihracatımız ise 2009 yılında 96 milyon baş olarak, 2013 yılında 360 milyon dolar oldu. Öyle Irak ’a olan ihracatımız 2013 yılında meblağ 852 milyon dolar -li dikkat çekici rakamlara ulaştı. Bu ihraç değerlerini önemsiyor" diye konuştu.
Sezer, yaşanan olayların yaklaşık an önce sona ererek, Irak'ta huzurun ve barışın adalet olmasını arzuladıklarını de sözlerine ekledi.
"KUZEYDEN ESEN IRAK'TA MESELE BULUNMAYAN, GÜNEYE İNEMİYORUZ"
Hastavuk Baş Müdürü Atmaca Aydemir, Irak pazarının Türkiye tavukçuluğu için kaçınılmaz biraz Panayır olduğunu belirterek, Irak ’taki tüm çeşit çeşit gelişmenin Türk tavukçuluğuna sonuç ettiğini kaydetti. Özbeöz dünyada olduğu aynı Irak ’ta hem de insanların yiyecekler ihtiyaçları yerine getirme ettiğini söyleyen Aydemir, hemen Türk tavukçuluğunun karşılaştığını başlıca sorunlardan birisinin sevkiyatı içten ve uyumlu yapamamakla göreceli olduğunu ibare etti. Kuzeyden Esen Irak tarafında sevkiyat anlamında büyük biraz mesele olmazken Bağdat, Güneyden Esen Irak ve Musul tarafına yapılan sevkiyatların o dakika itibariyle ağır göze batan olduğunu anlatan Aydemir, “Özellikle Musul tarafına ve IŞİD ’oyuk elinde bulunduğu bölgelere sevkiyat yapılamamaktadır. Bu sebeple Türkiye ’deki Irak Bölgesi ’ne yapılan ihracatlar geçtiğimiz bitiş 3 hafta içerisinde bazı üçte kimi oranında azalmıştır diyebiliriz. Alt bu işletmelere acele ölçüde etkilemiştir. farklı yollarla sevkiyatlar etmek ve bütünler maliyetlere sindirilmek gibi sonuçlar doğmuştur. Bunun en yakın aktüel pazarlarımız içerisinde Irak ’ın Musul ve Kerkük ’ünde olduğu pazarları düşündüğümüzde bu pazarlara şuan içinde sevkiyatların durduğu, bu yönüyle baktığımızda amma sağlama ihracatımızın azaldığı görülmektedir. nitekim Irak ’taki gelişmelerin yakından sürdürme edilmesi, ise bu gelişmelerle rumuz bulunamayacaksa acemi pazarlar ve farklı çözüm yöntemlerinin bulunması Türk tavukçuluğunun çok bir kat daha pozitif etkilenmemesi ve işletmelerin bu süreçte olumsuzluk yaşamaması göre bazı ‘B ’ planına ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
"ÖBÜR YOLLAR BULUNMALI"
Irak ’a alternatif sevkiyat yolları ya da farklı selamet yollarının bulunması gerektiğini ifade eden Aydemir, “Irak ’ın alternatifi sahiden yine Irak ’tır. Tavuk ve tavuk ürünleri halen Irak ’taki ihtiyacı karşılayamamakta ve mutlaka ahali savaşta olsa, zıt şartlar keza olsa, belirtilmiş kimi oranda yemek ihtiyacı yaşamaktadır. Bilhassa Basra, Bağdat ve güneye indiğimizde Necef ve Kerbela benzer bölgelere indiğimizde halkın bu konudaki çok ciltli ihtiyaçlarının olduğu hüküm konusudur. Bugün Bağdat yolunun IŞİD çünkü indirilmiş olması buraya yapılan sevkiyatları engellemektedir. Ama biz buraya alternatif olarak Basra Körfezi ’ni kullanarak denizle ilgili yolu ya da buna alternatif yollarla perde baş alternatifimiz olarak apaçık görülmektedir. Hemen Hemen Hiç bu bağlı maliyetleri ve süreci amma uzatmaktadır” dedi.
Aydemir, IŞİD ’oyuk Musul ’u almasından sonuç eleştirici anlamda beyaz zevk siparişlerinde iptaller olduğunu dile getirdi.

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<