banner359

Bursagaz, metan emisyonunu azaltmaya katkı sağlıyor

Enerji sektöründe yenilikçi yaklaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren Bursagaz, projelerine bir yenisini daha ekledi.

17 Nisan 2017 Pazartesi 13:29
Bursagaz, metan emisyonunu azaltmaya katkı sağlıyor

Enerji sektöründe yenilikçi yaklaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren Bursagaz, projelerine bir yenisini daha ekledi.

Bursagaz çevreye duyarlı çalışmaları kapsamında son olarak Avrupa’nın saygın doğal gaz şirketlerinin yer aldığı "Gaz Dağıtım Şebekesinde Metan Emisyonunun Belirlenmesi için Doğru ve Tutarlı Bir Metodun Geliştirilmesi" adlı projeye katılım sağlıyor. Bursagaz’ın Türkiye’den katılım gösteren tek kuruluş olduğu proje EPDK tarafından da destekleniyor. Gaz dağıtım şebekelerinin işletilmesi esnasında ortaya çıkan metan emisyonlarını tahmin etmeyi, doğrulama yapmayı ve mevcut emisyon faktörleri ve doğrulukları için iyileştirmeler yapmayı amaçlayan proje, Avrupa’nın önde gelen doğal gaz dağıtım endüstri dernekleri Marcogaz ve Eurogas ile Avrupa gaz araştırma enstitüsü GERG (The European Gas Research Group) tarafından destekleniyor. Projede, gaz dağıtım şebekelerinden kaynaklı metan emisyonlarının ölçülmesi ve tahmini ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar incelenerek; yeni, tutarlı ve doğru yöntemler geliştirilmesi amaçlanıyor.

Doğal gaz dağıtımında uluslararası ölçekte de örnek bir kuruluş olma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Bursagaz, projede aralarında İspanya, İsviçre, Almanya, Fransa gibi ülkelerin bulunduğu 10 Avrupalı dağıtım şirketi ile birlikte, Türkiye’yi tek temsil eden kuruluş olarak yer alıyor. Uygulama lokasyonları Almanya ve Türkiye (Bursa) olan projenin 2018 yılının ilk çeyreğinde bitmesi planlanıyor. Dağıtım şirketleri için Avrupa Birliği normlarında uygulanabilecek emisyon tahmin metodu ortaya çıkarmayı ve çevre birlik ve dernekleri ile çalışmalar yaparak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne de (UNFCCC) katkı sağlamayı amaçlayan projenin, Bursagaz liderliğini Bursagaz Şebeke Kontrol ve Ölçüm Birim Yöneticisi Melih Çetinkaya yürütüyor. Çetinkaya projenin hedefini, gaz dağıtım şebekelerindeki metan emisyonunu belirlemede kullanılmak üzere bir pan-Avrupa yöntemi geliştirmek ve mevcut emisyon faktörleri ve bunların doğruluğu konusunda bilinci arttırmak olduğunu belirtiyor.

Bu proje aynı zamanda EPDK tarafından da, gaz dağıtım şirketlerinin verimliliklerini artırmak ve yenilikçi projeler geliştirmesi amacıyla her yıl seçtiği Ar-Ge Projeleri arasına dahil edildi. Projenin sonuçlarını ülkemizdeki diğer gaz dağıtım kuruluşlarıyla da paylaşacak olan Bursagaz, sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda çevreye, topluma ve ülkeye yararlı çalışmalarına devam ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<