Güneş enerjisi Türkiye’yi ve dünyayı kurtaracak

ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Türkiye’nin Tuz Gölü büyüklüğünde bir alanda kuracağı güneş panelleri ile bütün elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.GÜNAM...

06 Mart 2017 Pazartesi 12:05
Güneş enerjisi Türkiye’yi ve dünyayı kurtaracak

ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Türkiye’nin Tuz Gölü büyüklüğünde bir alanda kuracağı güneş panelleri ile bütün elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

banner380

GÜNAM Müdürü ve ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ahmet Rasim Büyüktür Salonu’nda güneş enerjisini anlattı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, öğretim üyeleri ve öğrencilerin ilgiyle toplantıda konuşan Prof. Turan, güneş enerjisiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Güneş enerjisinin çevreyi kirletmeyen önemli bir alternatif olduğunu ve toplumun bilgilendikçe konuya daha sıcak bakmaya başladığını vurgulayan Turan, “Fotovoltaik sistemleri kurup kayısı kurutur gibi enerji üretiyorsunuz. Üstelik de en ucuzu. Şu anda 1 kwh elektik maliyeti 10 sent, ama güneş enerjisi santrali kurmak isteyen firmalar şu anda 5 sentle ihale teklifleri veriyor. Bundan para da kazanıyorlar üstelik. Güneş enerjisi, Türkiye’yi değil dünyayı da kurtaracaktır” dedi.

Türkiye’nin enerji ihtiyacının 1990 yılından 2015’ yılına kadar yüzde 144 arttığını ve bu ihtiyacı karşılamak için her yıl cari açık kadar yani 55-60 milyar dolarlık enerji ithal edildiğini vurgulayan Raşit Turan, “Enerjideki dışa bağımlılığı kaldırdığımız anda Türkiye’nin cari açığı da ortadan kalkacaktır” dedi.

Panel fiyatlarının yüksekliği ve panellerin kapladığı alan konusunda şikayetler olduğunu hatırlatan Turan, “Panel fiyatları hızla ucuzluyor. Almanya bu işin lokomotifi. Son yıllarda Çin de önemli üreticilerden biri oldu. Ucuz ithal ürünler olduğu gibi ülkemizde 20”ye yakın fabrika güneş panelleri imal ediyor. Ayrıca iddia edildiği gibi çok büyük alanlara panel kurulması gerekmiyor. Türkiye, Tuz Gölü’nün alanı kadar bir alana panel kursa bütün elektrik ihtiyacını karşılar” diye konuştu.

Dünyada kullanılan elektriğin yüzde 20’sinin 2050 yılında güneşten elde edileceğini anlatan Prof. Dr. Raşit Turan, vatandaşların bir gün evlerindeki şebekeyi söküp evlerine güneş panelleri kuracaklarını görür gibi olduğunu söyleyerek, “Herkesin evinin bir köşesinde güneşsiz günler için elektrik stoklayan buzdolabı büyüklüğünde makinalar neden olmasın?” dedi.

Prof. Turan, Uludağ Üniversitesi’ne güneş enerjisi santrali kurma konusunda destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<