banner359

Terminatör böcekler ormanlarda

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ormanlarına yangınlardan daha fazla zarar veren çam kese böceği için biyolojik mücadeleye hız verdi. Bursa’daki laboratuarda özel olarak üretilen ve çam kese böceğiyle mücadele eden terminatör böcekler...

09 Mayıs 2017 Salı 10:39
Terminatör böcekler ormanlarda

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ormanlarına yangınlardan daha fazla zarar veren çam kese böceği için biyolojik mücadeleye hız verdi. Bursa’daki laboratuarda özel olarak üretilen ve çam kese böceğiyle mücadele eden terminatör böcekler ormanlara salındı.

Orman ekosistemine zarar verdiği için kimyasal ilaçlamaya son veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlarda tespit edilen çam kese böceğine karşı biyolojik mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Bursa Osmangazi’de kurulan Biyolojik Mücadele Laboratuvarında üretilen terminatör böcekler ormanlara salınıyor.

Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can, "Antalya Orman Bölge Müdürlüğünden çam kese böceğinin yırtıcısı olan 2 bin 500 adet calosomasycophanta denilen anaç terminatör böcek ergini getirilmiştir. Müdürlüğümüz laboratuvarında bu erginlerden terminatör böcek üretimine başlandı. Şimdiye kadar 31 bin adet yırtıcı böcek üretilerek ormanlara salındı. Türkiye’de bu böcek türü yaklaşık 100 yıldır etkili olmaktadır. Bizim terminatör böcek salım hedefimiz 50 bin, ancak ne kadar çok yaparsak o kadar faydalıdır" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün birçok bölge işletmelerinde bu laboratuvarın kurulduğunu ve kurulmaya devam ettiğini ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Özden Açıcı, "Antalya’dan getirdiğimiz anaçları ilk olarak dişi ve erkek birey ayrımı yapılarak kutulara aktarıyoruz. Bunları besleyerek yumurtalar elde ediyoruz. Bu anaçlar yumurtladıktan sonra anaçları tekrar geri alıyoruz. Toprak içerisinde kalan yumurtaları topluyarak Arı ayrı küçük kavanozlara aktararak yumurtadan larvaların çıkışını bekliyoruz. Yumurtadan çıkan larvalar beslenerek büyümesi sağlanıyor. Biz larva aşamasındayken toprağa yani ormana salım işlemini gerçekleştiriyoruz. Ne kadar erken salım yaparsak o kadar doğaya uyum sağlaması kolay oluyor. Toplam yumurta, larva ve salım işlemi yaklaşık 45 günü buluyor. Ama böceklerin hayat döngüleri tamamen hava sıcaklığı ve iklimle alakalı oluyor. Biz burada laboratuvar koşullarında ısıyı ve nemi dengeleyerek üretim sürecini uzatmaya çalışıyoruz. Bunlar salındıktan sonra doğal ortamlarında 3-4 yıl yaşıyorlar" dedi.

Bursa Bölge Müdürlüğü olarak 2016 yılında laboratuvarı kurduklarını ve 2017 yılı itibariyle üretime başladıklarını belirten Açıcı, "Daha önce kese böcekleriyle mücadelemiz mekanik yapılıyordu. Yani çam keselerini toplayarak yakıyorduk. Bunun haricinde mazot ile karışım yapıp keselerin içerisine koyuyorduk. Eylül ayında oluşan bu keseler Nisan ayına kadar ağaçlarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu süreç içerisinde bir ağaçta bulunan birden fazla kese, ağacın gelişmesini ve direncini zayıflatıyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<