Hükümet KÖYDES'i Bosna'ya ihraç etti

Bakan Yılmaz: ''Bosna-Hersek'te özellikle tarımı ve bölgesel kalkınmayı baz alan programları önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğiz'' dedi.

24 Nisan 2012 Salı 18:08 2012-04-24 18:08:48
Hükümet KÖYDES'i Bosna'ya ihraç etti

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Bosna-Hersek'te özellikle tarımı ve bölgesel kalkınmayı baz alan programları önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğini belirterek, ''Bosna-Hersek'te uygulayacağımız program, Türkiye'de hayata geçirilen ve büyük başarı elde edilen 'KÖYDES'in bir benzeri olacak'' dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen ''Mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler için kalıcı çözüm'' bağış konferansına katılan Bakan Yılmaz, Devlet Başkanı Bakir İzzetbegoviç'le bir araya geldiği çalışma yemeğinin ardından, Kovaçi Şehitliği'nde bulunan Bosna Hersek'in ilk Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti.

Bakan Yılmaz, merhum İzzetbegoviç'in kabrinde yaptığı duanın ardından, AA muhabirinin Bosna-Hersek ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bosna-Hersek ve Saraybosna'da bulunduğundan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, bulundukları topraklarda çok acıların yaşandığını hatırlattı.

Bakan Yılmaz, Bosna-Hersek'in bağımsızlığını kazanmasına buradaki halka önderlik eden ve medeniyetler için önemli fikirler ortaya koyan Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret ettiğini ifade ederek, ülkenin savunmasında hayatını kaybeden şehitleri ve gazilere de minnetlerini sundu.

Bosna'daki savaş sırasında, hayatını kaybeden ve yaralanan insanların olduğu gibi, aynı şekilde yerinden, yurdundan olmuş çok sayıda insanın olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, 1990'lı yıllarda yaşanan çatışmalar sırasında bölgede yaklaşık 3 milyon insanın mülteci durumuna düştüğünü ve yerinden edilmiş olduğunu hatırlattı.

Bakan Yılmaz, zaman içinde söz konusu insanların bir kısmının savaş önceki evlerine döndüğüne dikkati çekerek, ''Gerek ülke içi, gerekse yurt dışında halen mülteci konumunda olan, yani evine dönemeyen yaklaşık 500 bin kişi bulunmaktadır'' diye konuştu.

Uluslararası kurum ve kuruluşların desteğiyle mültecilerin yerleşim sorunlarının giderilmesi için bir inisiyatifin başlatıldığını hatırlatan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin bu sürece hem mali hem de siyasi destekte bulunduğunu kaydetti.

Yılmaz, ''Bugünkü toplantıda sembolik bir miktar olarak bir milyon avro mali destekte bulunuyoruz. Bu sürece desteğimizi gösteriyor. Bölgeye asıl desteğimizi ikili ilişkilerle gösteriyoruz. Bosna için de bir projenin üzerinde bugünlerde çalışıyoruz. Bosna-Hersek'te özellikle tarımı ve bölgesel kalkınmayı baz alan programları önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğiz'' diye konuştu.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in Türkiye'ye bir süre önce düzenlediği ziyaret kapsamında, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yaptığı çeşitli görüşmeler kapsamında görüşülen projelerin hayata geçirileceğini vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bosna'daki çiftçilere, kırsal alana, değişik kesimlere dönük hızlı bir destek mekanizması çalıştırmak ve burada istihdamı artırmak, üretimi geliştirmek için ortak çalışma kararı verildi. Bu kapsamda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bosna-Hersek'i ziyaret etti. Ziyaret sırasında programın hayata geçirilmesi kararı verildi. Şu anda onun detaylarının üzerinde çalışılıyor.''

Tarım alanında daha iyi tarımsal teknikler, üretilen ürünlerin paketlenmesi ve işletilmesiyle ilişkin diğer süreçler olmak üzere, katma değer artırıcı birtakım projelerin bu kapsama gireceğini dile getiren Bakan Yılmaz, ''Detaylar tamamlandıktan sonra topluma tanıtılacaktır. Önemli olan girişimci projesi olan insanların bu sürece dahil olması ve projesi uygun görülen insanlara destek verilmesidir'' dedi.

-''Türkiye Bosna'da 'KÖYDES'in bir benzeri programı hayata geçirecek''-

Bakan Yılmaz, tarımsal alandaki projelerin hayata geçirilmesinin, savaş sırasında mülteci durumuna düşmüş ve yerinden edilmiş insanların yerine dönmesi için vesile olacağına dikkati çekerek, ''Bugün düzenlenen konferansta hayata geçirilmesi planlanan uluslararası konut projesi ile bizim projemizin arasında bir tamamlayıcı ilişki var. Sadece konut sorununun çözülmesiyle her şey bitmiyor. Sonuçta istihdam, üretim ve gelir olamadan proje yetersiz kalabilir. Bu yüzden, bir taraftan konut projesi olmak üzere, diğer taraftan ise bizim bu programımız inanıyorum ki Bosna için çok hayırlı neticeler doğacak'' şeklinde konuştu.

Türkiye tarafından hazırlanan program kapsamında ''önemli bir miktarın söz konusu olduğunu'' vurgulayan Yılmaz, Bosna-Hersek'te uygulayacakları projenin Türkiye'de hayata geçirilen ve büyük başarı elde edilen ''KÖYDES''in bir benzeri olacağına da işaret etti.

Yılmaz, şunları kaydetti:

''Türkiye'de biz 'KÖYDES' projesiyle susuz, yolsuz köy bırakmadık, az önce bahsettiğimiz gibi katma değer yaratacak projelere hibe sunduk. Geleneksel sanatlara, organik tarıma, sulama yatırımlarına destek ve önem veriyoruz. Birçok açıdan kırsal alanlarda hayatı canlandırıyoruz. Alternatif turizmin geliştirilmesi ile kırsal alanlara destek veriyoruz. Yani kırsal alanlar için sadece tarım sözcüğünü kullanırsanız bu dar bir bakış olur. Kırsal alanlarda imalat, el sanatı, turizmi ve tarım ile birlikte diğer alanları geliştirmeye çalışıyoruz, bunun gayreti içindeyiz. Kırsal alanların boşalmaması için bunun da çok önemli bir politika olduğunu düşünüyorum.''

-''AA'nın Balkanlar'daki yapılanmasına övgü''-

Bakan Yılmaz, AA'nın son dönemlerde başlattığı atılımlar kapsamında Balkanlar'da Saraybosna merkezli güçlü bir ofis kurduğunu belirterek, ''AA'nın burada, yerel dillerde yayın yapan güçlü bir ofise sahip olduğunu biliyorum. AA'ya ve sizlere buradan Türkiye'ye haber gönderdiğiniz, ama Türkiye'nin de burada sesi olduğunuz için teşekkür ediyorum'' dedi.

banner380

Haber Kaynağı : Haber7.com

Son Güncelleme: 24.04.2012 18:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<