İnegöl’de Ekmeğe Zam Kapıda

Koop Başkanı Ahmet Yavuzyiğit

04 Şubat 2016 Perşembe 11:06
İnegöl’de Ekmeğe Zam Kapıda
Bursa’nın İnegöl ilçesinde ekmek zamlanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ekmek fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren İnegöl Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Yavuzyiğit, “Bakanımızın açıklamaları tamamen doğru. Ama aldığımız maliyet raporları BESAŞ fırınlarından alınan raporlardır. Bizde yüzde 30-40’a varan bayi iskontoları var. Geriye 60 kuruş kalıyor. Biz şu an maliyetin altında ekmek veriyoruz” dedi.
İnegöl’de kooperatife kayıtlı 73 fırın olduğunu ifade eden Yavuzyiğit, “İnegöl’de kooperatifimize 73 tane kayıtlı fırınımız var. Bu sayı kapasitenin çok üstünde. Fırın başına günde bin 500 ekmek düşüyor. Bu da demek oluyor ki, bizim maliyetlerimiz Bakanın açıkladığı maliyetlerin çok üzerinde. Bir de ruhsatsız fırınlarımız var, köylerden ruhsatsız fırınlardan gelen ekmeklerimiz var. Buda bizim maliyetlerimizi etkiliyor. Bakanımızın açıkladığı maliyetler bizim maliyetlerimizin değil. Bizim en son çıkartmış olduğumuz maliyet hesabında 68 kuruş ekmek başına maliyetimiz var. Bunların üzerine artı olarak bayi karları konuluyor. Bizim tünel bazında maliyet çıkartmamız mümkün değil. Kara fırınlarda işçilik, yakıt eklenmesi gerekiyor. Biz 9 ay önce 58-60 lira arasında un aldığımız zaman ekmek 75 kuruştu. Şu an unlar 70-72-75 lira, maya fiyatlarımız 28-30 liralardan 45 liraya kadar çıktı. Maliyetlerimiz her gün artıyor. Ve ruhsatsız fırınlara yönelik denetimler olmadığı sürece de artar. İnegöl’ün kapasitesi 30 fırın. Şu an kayıtlı 73 fırın var” diye konuştu.
EKMEĞE 2016’DA ZAM GELİYOR
İnegöl’de ekmeğe 25 kuruş zam geleceğini ifade eden Ahmet Yavuzyiğit, “Ekmek maliyetini hesaplıyoruz. Un 10-12 lira, mayalar 12-15 lira arttı. Yakıt arttı, işçi maliyetlerimiz arttı. Yani bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Maliyetler arttığı sürece ya fırıncımız devlete vergisini ödemeyecek, sigortasını ödemeyecek ya da zam yapıp işine bakacak. Zam kaçınılmaz. Raporları hazırlıyoruz. Tahminen 25 kuruş zam gelecek. Ekmek 1 lira 25 kuruşa çıkacak” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<