Karabıyık: “Gıda Enflasyonu Maaşları Eritiyor”

Chp Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Gıdadaki Enflasyonun Maaşları Erittiğini Söyledi.

07 Ekim 2015 Çarşamba 17:35
Karabıyık: “Gıda Enflasyonu Maaşları Eritiyor”
CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, gıdadaki enflasyonun maaşları erittiğini söyledi.
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Karabıyık, "Evet enflasyon oranı 7.9 a yükseldi; ancak biliyoruz ki bu bir ortalamadır. TÜFE’nin hesaplanmasında yer alan mal ve hizmet gruplarının ağırlıkları oranında bu ürünlerin fiyat artışları TÜFE’nin hesabına katılır. Burada dikkat çeken şudur ki; TÜFE’deki artışa en fazla neden olan gıda fiyatlarındaki artıştır." açıklamasını yaptı.
Sadece taze meyve ve sebze fiyatlarının Eylül ayında yüzde 7.4 oranında arttığını hatırlatan CHP’nin ekonomistlerinden Karabıyık, önceki aylara ve yıllara baktığınızda da bu gruptaki artışın enflasyonu asıl yükselten mal ve hizmet gruplarının başında geldiğinin altını çizdi. Karabıyık, yıllık bazda bakıldığında ise gıda fiyatlarındaki artışın diğer mal ve hizmet gruplarının ağırlıkları oranında hesaplanan TÜFE’deki artıştan bile yüksek olduğunu ifade etti.
CHP’li vekil, "Çünkü Türkiye’nin sağlıklı ve ihtiyaç envanterine dayanan bir tarım politikası yok. Tarım politikası olmayan ülkeler başka ülkelerin tarım politikalarının oyuncağı olmaya mahkumdurlar. Başka bir sebep ise Türkiye’de tarıma ayrılan destekler oldukça yetersiz oluşudur; 2015 programına göre kamu yatırımlarının sadece 9.42 si tarıma ayrılmıştır ve tarımda oldukça gerilemiş bir ülke için oldukça yetersiz bir miktardır" dedi.
AK Parti iktidarında ihracata dönük ürünlere, katma değeri yüksek ürünlere yeterince kaynak aktarılmayıp lüks konuta ve AVMlere aktarıldığı gibi tarımın da ihmal edildiğini vurgulayan Lale Karabıyık, bunların ithalat ağırlıklı tarım ürünleri kullanımına sebep olduğunu söyledi. Prof. Dr. Lale Karabıyık, "Türkiye’deki vatandaşların büyük bir kesimini oluşturan emekli ve emekçinin gelirindeki artış yeterli olmamıştır; çünkü bu grup için tüketimde önemli olan başta gıda olmak üzere konut ve ulaştırma fiyatlarındaki artıştır. Cari açık yüksek diye üzülüyoruz, ama sadece enerjiyi değil her gün artan oranda tarım ürünlerin de samana kadar ithal edersek iki yakamız bir araya gelmez” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<