banner359

"internet Insanı Başka Bir Sosyal Kimliğe Bürüyor"

1995 yılından bu yana hızla gelişerek her geçen gün hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren internet, doğru yolda kullanan insanlar için büyük bir nimet olarak göze çarparken, bazı insanları ise fiziksel sosyal yaşamdan kopartıp sanal...

20 Ekim 2014 Pazartesi 10:31
1995 yılından bu yana hızla gelişerek her geçen gün hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren internet, doğru yolda kullanan insanlar için büyük bir nimet olarak göze çarparken, bazı insanları ise fiziksel sosyal yaşamdan kopartıp sanal yaşama sürüklüyor.
İHA’ya açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, internetin insan hayatına iletişim açısından getirdiği avantajların da, büyük dezavantajların da olduğuna dikkat çekti. “İletişim tarihine baktığımızda en hızlı gelişen iletişim aracı internet” diyen Gürcan, “Yani 1995 yılında ortaya çıkmıştır ve şuanda dünyada yaklaşık 3 milyardan fazla insan internet ortamıyla haşır neşir durumda. Bu haşır neşirlik insanlarda bir takım davranış değişikliklerini de ortaya çıkartıyor. İçine kapanık bir insan, internet ortamında bakıyorsunuz canavara dönüşüyor. Ya da bakıyorsunuz sosyal olarak içine kapanık bir insan bu ortamda çok duygusal, insanlara yardımsever bir pozisyona dönüşüyor. Normal hayatta içine kapanık insanlar, özgürlükçü bir ortam olarak gördükleri internette kendisine sanal bir yaşam alanı oluşturmaya başlıyor. Mesela belli bir oranda güzellikten yoksun olan kız, bir modelin fotoğrafını koyuyor. Erkek, yakışıklı olmasa bile yakışıklı başka birinin fotoğrafını koyuyor. Yani fiziksel yaşamda sergileyemediği konuşma, iletişim kurma, açılma taleplerini internet ortamında çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyor” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR İNTERNETE GİRDİĞİNDE BAŞKA BİR SOSYAL KİMLİĞE BÜRÜNÜYOR”
İnsanların internete girdiğinde başka bir sosyal kimliğe büründüğünü belirten Prof. Dr. Gürcan, bunu örneklerle şöyle açıkladı:
“Bununla ilgili yapılan araştırmalar da var. Mesela bir ilçede yaşayan ve çok dar bir kesimde yetişen bir kişinin internet ortamına bakıyorsunuz; İstanbul’da yaşayan bir sanayici gibi kendisini tanıtıyor. Bu kişi oluşturduğu hayali kimlikle etrafında farklı bir sosyal çevre edinmeye çalışıyor. Bunun gibi başka örnekler de var. Hatta yaşanan bir örnekte ise; karı-koca birbirinden habersiz farklı kimliklerle internet ortamında yazışıyorlar. Sevgilerini ve aşklarını dile getiriyorlar. Sonra ‘hadi gel buluşalım’ diyorlar. Buluştuklarında da karı-koca olduklarını görüyorlar. Bu şekilde boşanma davaları ise çok fazla görülüyor. İnternet, çok fazla yararları olmasına rağmen bu türden zararları da olan ve belli noktalarda kontrol edilmesi gereken bir ortam. Kontrol edemediğinizde de ciddi yaralar açabiliyor.”
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<