banner359

O maddenin iptali için AYM’den cevap bekliyor

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çocukların cinsel istismarını düzenleyen TCK’nın 103. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurudan cevap bekleniyor.Batman’da 7 yıl önce 15 yaşından küçükken evlendirilen bir...

26 Mayıs 2015 Salı 16:18
O maddenin iptali için AYM’den cevap bekliyor
Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çocukların cinsel istismarını düzenleyen TCK’nın 103. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurudan cevap bekleniyor.
Batman’da 7 yıl önce 15 yaşından küçükken evlendirilen bir kadın, aralarında çıkan bir kavga nedeniyle kaynanasını şikayet etmek için karakola gitti. Karakolda, üç çocuk annesi şikayetçi kadının 15 yaşından küçükken, çocuk yaşta evlendirildiği ortaya çıkınca adli süreç başlatıldı ve kadının kocası hakkında, ’çocukların cinsel istismarı’ suçundan dava açıldı. İddianamede sanığın Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesine göre 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Davaya bakan Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi kadının, kocasından herhangi bir şikayeti olmadığını, kendi rızasıyla evlendiğini, kocasının hapse girmesi halinde çocuklarının babasız kalacağını belirterek kocasına ceza verilmemesini talep etti. Sanık kocanın avukatı da TCK’nın çocuk istismarına ilişkin düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını talep edince, yerel mahkeme, avukatın talebini kabul etti. Mahkeme, maddenin iptali için AYM’ye başvurdu.
Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’ye yaptığı başvuruda, 15 yaşından küçüklerin cinsel istismarı ile ilgili TCK’nın 103. maddesindeki düzenlemelerin anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu savunuldu ve iptali istendi. İptal başvurusunda, kadınların ve çocukların cinsel istismarına ilişkin düzenlemelerle ailenin korunmasına ilişkin düzenlemeler arasında denge kurulması gerektiği savunularak her iki menfaatin de korunmaya değer olduğu belirtildi. Başvuruda, 15 yaşından küçük biriyle evlenen kişilere en az 8 yıl hapis verilmesine ilişkin düzenlemenin ceza adaletine ve Anayasa’daki ailenin korunmasına ilişkin hükümlere de aykırı olduğu savunuldu. Yerel mahkeme, kanun koyucunun, çocuk istismarı suçunu düzenlerken 15 yaşından küçüklerle evlenenlerle ilgili farklı bir düzenleme yapmayarak hukuk devleti ilkesine aykırı davrandığını öne sürüldü.

İPTALİ İSTENEN O MADDE
İptali istenen TCK’nın 103. maddesinde çocuğu cinsel yönden istismar edenlere 8 yıldan 15 yıla, tecavüz edenlere 16 yıldan 24 yıla kadar hapis öngörülüyor. Maddede, bu suçun şikayete bağlı olmadığı, çocuğun şikayetçi olmaması halinde bile sanığa ceza verileceği düzenleniyor.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<