banner359

Saray Mutfakları Sergisi Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Topkapı Sarayı içindeki Saray Mutfaklarının açılışı Bakan Ömer Çelik tarafından yapıldı. Saray içindeki Osmanlı mutfağı Saray Mutfakları sergisi olarak hizmet verecek. Osmanlı...

23 Eylül 2014 Salı 23:10
Saray Mutfakları Sergisi Açıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Topkapı Sarayı içindeki Saray Mutfaklarının açılışı Bakan Ömer Çelik tarafından yapıldı. Saray içindeki Osmanlı mutfağı Saray Mutfakları sergisi olarak hizmet verecek.
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen, daha sonra sırasıyla bütün Osmanlı padişahlarına hizmet veren Topkapı Sarayı içindeki Osmanlı mutfağı, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından hizmete açıldı.
Serginin açılışını yapan Bakan Çelik, Osmanlı’nın birçok özelliğiyle günümüze örnek olduğunu söyledi. Çelik, "Bugün etrafımızdaki çatışmalara baktığımız zaman, bu devletin bir arada yaşama tecrübesi olarak ne kadar önemli bir örnek olduğunu görüyoruz" dedi. Harem dairesinden Has mutfağına kadar Topkapı Sarayı’nın insani değerler taşıdığını söyleyen Çelik, "Her biri o insani değerlerin ışığında şekillenmiştir. Bu mütevazi mekanları ihtişamlı hale getiren insanların ihtiyaçları aynı zamanda bu sarayın tarihini şekillendirmiştir" diye konuştu. Fatih Sultan Mehmet’in Topkapı Sarayı’nı kullanmaya başlamasının ardından yemek protokolünü de belirlediğini hatırlatan Çelik, "Mutfak saray yaşamında ve kültürümüzün belleğinde önemli bir yer tutmuştur" dedi.
Konuşmaların ardından serginin kurdelesi Bakan Çelik tarafından kesildi. Bakan Çelik mutfak araç gereçlerinin sergilendiği müzeyi gezip bilgi aldı. Sergi açılışının ardından Topkapı Sarayı avlusuna kurulan Osmanlı yemekleri standını gezen Çelik, yemekler hakkında da bilgi aldı. Yemekler daha sonra davetlilere ikram edildi.
Sarayın ikinci avlusunda yer alan ve restorasyonu yeni tamamlanan tarihi binada açılan sergide Osmanlı Sarayı’nda kullanılan mutfak aletleri, padişahların kullandıkları tabak ve kaşıklarla, mutfak araç gereçleri sergileniyor.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<