O Ceza iptal!

Aracının camında film olduğu için 172 lira para cezası kesilen vatandaş, cezasını iptal ettirdi.

30 Nisan 2015 Perşembe 01:20 2015-04-30 01:21:15
O Ceza iptal!

 İzmir'de bir gıda şirketinin ortaklarından Halil Gedik'e, İstanbul Karaköy Meydanı'nda otomobiliyle giderken trafik polislerinin yaptığı kontrolde, aracının camında film olduğu için 172 lira para cezası kesildi.

Gedik'in, 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-b maddesi kapsamında kesilen cezasının iptali için avukatı Mehmet Korkut aracılığıyla İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı itiraz kabul edildi ve para cezası iptal edildi.

Geçen yıl, 35 HDY 64 plakalı Mercedes marka özel otomobiliyle İstanbul'a giden işadamı Halil Gedik, Karaköy'de rutin kontrol yapan trafik ekipleri tarafından durduruldu. Ekipler, siyah renkli cam filmiyle kaplı aracın, 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-b maddesi kapsamında olduğunu ve tehlike oluşturduğunu belirterek, 172 TL idari para cezası kesti. Halil Gedik, kesilen cezanın iptali için avukatı Mehmet Korkut aracılığıyla İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etti.

Avukat Mehmet Korkut'un takip ettiği itiraz, İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'nde sonuçlandı. Hakim Bekir Altun, Gedik'i haklı bularak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti. Hakim iptal gerekçesinde, anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

banner380

"Para cezası uygulayan trafik zabıtası, araç içerisine girerek filmli camların sürücünün görüşünü engelleyip engellemediğini kontrol etmediği, itiraz edenin aracının camına takılı filmlerin sürücünün görüşünü engellediği yönünde bir tespitin yapılmadığı, itiraz eden hakkında verilen idari para cezasının bu nedenle usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşılmıştır. Uygulanan 172 lira para cezasının kaldırılmasına, ödenen cezanın geri verilmesine karar verilmiştir."

Halil Gedik, hakim kararı ile haklılığının kanıtlandığını belirtirken, "Adalet yerini buldu. Hakim kesilen cezayı iptal etti. Haklılığım ortaya çıktı" diye konuştu.

İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararın örnek oluşturacağını belirten Avukat Mehmet Korkut, şöyle konuştu:

"Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. İlgili yasa, sürücünün araç kullanımı ve görüşünü engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada, 'Dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır' demiyor. Hakim, filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Araçlarında film olan kişilerin, bu filmleri, görüşlerini engellemediği sürece sökmeleri gerekmez. Ceza kesilenler mahkeme yoluyla ödedikleri paralarını da geri alabilirler. Cezaları da iptal edilir."

Son Güncelleme: 30.04.2015 01:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<