banner359

6 Bin 500 İşsize 18 Milyon Lira Ödeme

18 Ocak 2017 Çarşamba 09:30 2017-01-18 09:32:54
6 Bin 500 İşsize 18 Milyon Lira Ödeme

 2016 yılında yaptıkları kurum çalışmalarını değerlendiren İş-Kur İnegöl Müdürü Ahmet Baştürk, İnegöl´de 6 bin 428 kişiye toplam 18 milyon 261 bin lira işsizlik maaşının ödendiğini bildirdi.

İş-Kur İnegöl Hizmet Merkezi olarak 2016 yılında çalışmalarını bir önceki yıla göre tüm hızıyla sürdürdüklerini ifade eden Ahmet Baştürk, “Yapmamız gereken iş ve işlemler ile görevlerimizi bütün çalışma arkadaşlarımızla birlikte yürütmeye gayret ettik. 2016 yılı itibariyle kurumumuza kayıtlı ilçemizdeki işsiz sayısı 7 bin 161 kişi. Özel sektörün kurumumuzdan talep ettiği çalışan sayısı 5 bin 52. Kurumumuz tarafından özel sektörün talebini karşılama sayımız da 2 bin 32 kişi. Yani bu kişiler kurumumuz tarafından işe yerleştirildi. İlçemizde şuanda kayıtlarımıza göre, 3 bin kişinin işsiz olduğu görülüyor. Fakat bu 3 bin kişinin tam olarak hangi meslek grubunu içerdiğini söyleyebilmemiz çok zor” dedi.

ENGELLİLERİN İŞE YERLEŞTİRİLME ORANLARINI ÜST DÜZEYE ÇIKTI

İnegöl´de yoğun iş gücü hareketlerinin olduğunu belirten Baştürk, “Çalışanlarımız kendilerine daha iyi iş imkanları bulduğunda başka işleri de tercih edebiliyorlar. Dolayısıyla açık işler oluşabiliyor. Bu da iş bulma imkanlarının yüksek olduğunu da ortaya koyuyor. Organize sanayi bölgelerinin yoğunluğu, iş istihdamını da Türkiye ortalamasına göre ilçe bazlı olarak düşünürsek oldukça yüksek. 2016 yılı itibariyle bir önceki yıla göre işe yerleştirilme oranımız düştü ama bizi en fazla sevindiren engellilerimizin ilçemizde işe yerleştirilme oranlarının oldukça üst düzeye çıkması. Geçtiğimiz yıl 300 civarında engellimizi işe yerleştirirken, 2016 yılında 476 engellimizi işe yerleştirdik. Artık işsiz olan engelli sayısı neredeyse parmaklarımızın sayısı adetine düştü. Bu bizi çok sevindiriyor. Mevcut engellilerimizi de işe yerleştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. 2016 yılında işsizleri işe yerleştirmeyle ilgili oranlarımızın düşmesinde takdir ederseniz ki ülkemizin içerisinden geçtiği bu kritik günlerin de etkisi oldukça büyük oldu” diye konuştu.

İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEMELERİ YÜZDE 50 ARTTI

2016 yılında işsizlik ödeneği için 7 bin 526 kişinin müracaat ettiğini ifade eden Baştürk, “İşbaşı eğitim programı dediğimiz bir programız var. İşverenlere ve iş arayanlara dönük istihdamı arttırıcı bir program. Geçen yıl itibariyle 425 işbaşı eğitim programıyla 560 kişi iş sahibi oldu. Bu programla İş-Kur´un işverene 1 milyon TL´ye yakın katkısı oldu. İş-Kur olarak işe yerleştirme de çeşitli eğitimler ve kurslarla yetinmiyoruz. İşsiz kalanlara işsiz kaldıkları süre boyunca işsizlik maaşı ödemelerini gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında işsizlik ödeneği için 7 bin 526 kişi müracaat etti. İşsizlik ödeneği bağlanan kişi sayısı 6 bin 428. Ödenen miktar ise 18 milyon 261 bin 491 lira. Geçen yıl bu rakam yaklaşık 10 milyon TL´ydi. Bu sene yüksek olmasının sebebi 15 Temmuz sürecinde kapanan işyerlerinin, boşta kalan insanların da etkisi büyük. 2016 yılında malum sürecin etkileriyle mücadele ettik. İnşallah 2017 yılında çalışmalarımızda büyük başarı sağlarız” dedi.

EVSİZ İŞSİZ OLMASIN

İş-Kur Genel Müdürlüğü tarafından evsizlerle ilgili başlatılan çalışma hakkında d bilgi veren Baştürk, “İşsizlik, sadece ekonomik maliyeti ile değil, sosyal maliyetiyle de ülkelere ve toplumlara büyük bir yük oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda evsiz kişilerin tamamına yakınının işsiz durumda olduğu tespit edilmiştir. Bu kişiler işsiz olmaları sebebiyle geçimlerini sağlayamamakta ya da çevrelerine aşırı bağımlı durumda bulunmaktadırlar.  Evsiz vatandaşlarımızın bu özel durumları bu kişileri her türlü istismara ve suça açık konuma getirmektedir. Sadece işsiz değil, hem evsiz hem de işsiz konumda olan bu vatandaşlarımıza iş imkanı sunulması aynı zamanda bu kişileri sokaktan kurtarmak amacıyla alınabilecek en etkin tedbirlerden birisidir. Kış aylarında bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle evsiz olan insanların barınma ihtiyaçlarıyla alakalı yerel yönetimlerin bir takım çalışmaları oluyor. İstihdam kurumu olarak da Genel Müdürlüğümüz ‘Evsiz işsiz olmasın´ şeklinde bir proje başlattı. Evsizliğin en temel problemlerinden bir tanesi işsiz olmak. Genel Müdürlüğümüz başlattığı proje kapsamında sorumluluk alanımızda olan Yenişehir´de yerel yönetimle temas kurduk ve evsizin olmadığı ifade edildi. İnegöl´de ise belediyemizle görüştük. Evsizlerle ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sorduk. Başkan Yardımcımız Gülhan Şahin ile yaptığımız görüşmede evsiz 5 kişinin olduğu söylendi. Huzurevinin bahçesinde konteynır da yaşam alanı oluşturduklarını ve orada 5 kişiye barınma imkanı sağladıklarını ifade ettiler. Biz de kendileriyle görüşme talebinde bulunduk. Bu kişilerden birisi emekliydi. Onlarla ilgili bir çalışma yürüttük. Bir tanesinin huzurevine yerleştirilmesiyle alakalı çalışmaları yürütüyoruz. İkisinin de sağlık problemleri var. Sağlık raporu almasıyla ilgili belediyemiz sağlık ekipleriyle Devlet Hastanesine yönlendirdi. Alacakları rapora göre istihdama yönelik çalışmamızı yürüteceğiz” şeklinde konuştu. 



Son Güncelleme: 18.01.2017 09:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<