Ahiliğin Temeli Ahlaktır

24 Mayıs 2016 Salı 10:07 2016-05-24 10:12:10
Ahiliğin Temeli Ahlaktır

 Türk milletinin köklü geleneklerinden biri olan Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla her yıl kutlanan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, ahiliğin 7 ilkesini açıkladı.

banner380
DÜRÜST VE GÜVENİLİR KİŞİDİR

Başkan Orhan Tanhan, “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir kişidir” dedi.

Toplumumuzda esnaf algısının bu tarife uyduğunu belirten Başkan Tanhan, “Ahiliğin 7 ilkesi Devlet, Adalet, Emniyet, Çalışma, Bilim, Akıl ve Ahlak´tan oluşmaktadır. Esnafın güvenirliliği bu ilkelere sahip çıkmasındandır. Asıl adı Nasırüddin Mahmud B.Ahmet (1171-1262) olan Ahi Evran Horasandan gelerek Kırşehir´e yerleşmiştir. Türk toplumunun sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel düzeniyle uğraşmıştır. O Türk esnaf ve sanatkarlarını, ahlak, yardımseverlik, konukseverlik ve sanat birleşimi olan Ahi kuruluşu içinde birleştirip teşkilatlandırır. Esası itibariyle çırak-kalfa-usta ilişkisi onun dönemiyle başlar. Bugünkü esnaf teşkilatlarının manevi kurucusu Ahi Evran anlayışıdır. Ahilikte ve toplumumuzda hizmet edene vefa ve saygı önemli değerlerdendir” dedi.

Anadolu´da Ahilik´in, Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulduğunu hatırlatan Tanhan, “‘Ahi´ kelimesi Arapça ‘kardeş´ demektir. Ahilik ise kelime olarak kardeş, eli açık, cömert, yiğit ve konuksever gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahi´nin ‘Eli, kapısı, sofrası açık, gözü,dili, beli kapalı olmalı. Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir. Ahilik, iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır” dedi

AHİLİK SOSYO-EKONOMİK BİR KURUMDUR

Başkan Tanhan, “Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır. Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârlarımız tüccarlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır” şeklinde konuştu.

Başkan Tanhan, “Esnafımıza hizmet eden büyüklerimizi saygıyla anarken, İnegöl esnaf ve sanatkarlarımıza uzun yıllar hizmet eden Hasan Öke ağabeyimizi geçen hafta içinde kaybettik. Mevlam rahmetiyle muamele eylesin. Esnaf ve sanatkarlarımıza hizmet eden ağabeylerimizden sağ olanları şükranla, vefat edenleri rahmetle anıyoruz. Toplumumuzun temel taşı ve ticaretin ve ülkenin birleştirici ana unsurlarından esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını ve Esnaf Bayramını kutlar, hayırlı ve bol kazançlar dileriz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 24.05.2016 10:12
Anahtar Kelimeler:
InegölHaberInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<