Bakmaca Dede şenlikleri coşkuyla kutlandı

.

04 Mayıs 2015 Pazartesi 10:23 2015-05-04 10:28:23
Bakmaca Dede şenlikleri coşkuyla kutlandı
 İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Bakmaca Dede Şenliğinde, ünlü ses sanatçısı Oğuz Yılmaz rüzgarı esti.
Bakmaca Dede’nin Türbesinin bulunduğu yerde gerçekleştirilen şenlikte, Vatandaşlara İnegöl Belediye Başkanlığı tarafından nohutlu pirinç pilavı ikram edildi. Şenliklere, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel, CHP İnegöl İlçe Başkanı Engin Başar ve MHP İnegöl İlçe Başkanı Müfit Besler de katıldı. İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun folklor gösterileri ile renklenen şenlikte, çocuklara yönelik çeşitli oyunlar düzenlendi. Sihirbaz Zanadu, şenliğe katılanlara hünerlerini sergiledi.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “bugün adına şenlikler düzenlediğimiz Bakmaca Dede, Osmangazi zamanında İnegöl’deki Bizans tekfurunun hareketlerini takip etme görevinde bulunmuş ve bu bölgede İslamiyet’i yaymak için görevlendirilmiş bir Türk büyüğüdür. Moğol istilasından sonra Anadolu’nun Türk vatanı haline gelmesinde, Türkistan’dan gelen Ahmet Yesevi dervişlerinin önemli bir payı olmuştur. Bakmaca Dede’de Ahmet Yesevi gibi Müslümanlığı ve Türklüğü yaymak için Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen değerlerden bir tanesidir. Osmanlı beyliğinin kuruluş yıllarına tekabül eden 1300’lü yıllarda uç bölgesine gelerek İnegöl’e yerleşmiş ve burada ilim görevine devam etmiştir. Bu bölgede İslamiyet’in yayılmasına çok büyük katkısı bulunmuştur. Aslında İnegöl’de çok büyüklerimiz var. İshakpaşa, Kasım Efendi, Turgutalp, Hasan Dede, Bakmaca Dede ve birbirinden değerli çok önemli değerler var. Hepsini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Önceki dönem Kurşunlu Belediye Başkanı olan kardeşimiz Erkan Dönmez 10 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde burada her yıl yaptığı etkinliklerle Bakmaca Dede’nin anılmasına, halkın bilinçlendirilmesine katkı verdi. Biz de geçen yıldan beri aynı uygulamaları artırarak devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu noktada Bakmaca Dede şenlikleriyle alakalı her yıl olduğu gibi ilginiz ve alakanız azalmadan devam ediyor. Bu noktada inşallah önümüzdeki yıllarda çok daha farklı etkinliklerle bu programlar devam edecek. Mevlüt ile şenliğe başladık. Çocuklarımız için düzenlenen etkinlikler var, folklor gösterileri var, ikramlar var ve sonunda da Anadolu insanının çok sevdiği Oğuz Yılmaz konserimiz var. Onu da coşkuyla takip edeceğiz” dedi.
"İÇME SUYU HATLARI YENİLENECEK"
BUSKİ’nin Kurşunlu’daki tüm içme suyu hatlarını başta sonra kadar yenileyeceğini belirten Aktaş, “Ana şebekeyle beraber geliş hattındaki tüm hatların ihalesi gerçekleştirildi. Kurşunlu için çilek çok önemli bir konu. Bununla alakalı geçen yıl göletin sulama suyu için 5,5 kilometrelik bir hat döşemiştik, 1 milyon 200 bin liraya mal olan. Şimdi mevcut hal binasının yenilenmesiyle beraber de çileğin aktivitesinin, satış gücünün artırılması adına çalışmalar yapacağız. Hem içme suyuyla alakalı hem de sulama suyuyla alakalı çok önemli gelişmeler olacak. Büyükşehir yasası ile beraber Türkiye’de bin 500 civarında belediyenin tüzel kişiliği sona erdi. İnegöl’ümüzde 4 tane belde belediyemiz vardı. Belediye Ek Hizmet Binaları olarak oralar devam ediyor. Aynı hizmetleri İnegöl Belediyesi’nin gücünü kullanarak oralarda yerine getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu noktada önümüzdeki günlerde mahallelerimiz adına önemli kazanımlar elde edeceğiz. Bugüne kadar hizmet etmiş tüm büyüklerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kaymakam Ali Akça ise, “Bu topraklar hem Selçuklunun hem Osmanlının filizlendiği topraklardır. Selçuklunun ve Osmanlının aynı zamanda Cumhuriyetin değerlerinin yaşatıldığı yerlerdir. Dolayısıyla maddi erenlerin yanında manevi erenlerinin de olması muhakkak bir realitedir. Bu insanların sunmuş olduğu ışık bugünde bizleri aydınlatmaktadır. Bu güzel gün için kazanlar kaynatıldı. O kazanlarda yemekler pişirildi. Ama sadece aş ve yemek pişirilmedi, Hacı Bektaş’ın da dediği gibi sevgi kaynatıldı, muhabbet kanatıldı kazanlarda. Ne der Hacı Bektaş, ‘Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda, bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda. Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda, aslanlarla ceylanlar, dosttur kucağımızda.’ Bu yerler aslanlarla ceylanları dost olduğu mekanlardır. Hırsların, kinlerin yok olduğu mekanlardır. Bizler farklılıklarımızı bir ayrışma olarak görmeyiz. Bizler farklılıklarımızı her zaman zenginlik olarak görürüz, zenginlik olarak kabul ederiz. Ve yine Hacı Bektaş’ın dediği gibi ‘Bir olalım iri olalım diri olalım’ felsefesine her zaman dikkat ederiz. Çünkü hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu gemiye verilecek olan zarar hepimize verilecek olan zarardır. Dolayısıyla bu vatan hepimiz için en kutsal değerlerden bir tanesidir. Ve bu vatanda, bu güzel mekanında nice Bakmaca Şenliklerin de buluşmak dileğiyle geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan Ankara’lı ünlü ses sanatçısı Oğuz Yılmaz, söylediği şarkılarla şenliğe katılan gençleri coşturdu.

Son Güncelleme: 04.05.2015 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<