banner359

Birinci Hacı Kemal Fen Lisesi

.

01 Mayıs 2015 Cuma 12:40 2015-05-01 12:48:34
Birinci Hacı Kemal Fen Lisesi
 İlçe Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen İnegöl Liselerarası Eskimeyen Türkçe yarışmasının finali, Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü Konferans Salonunda yapıldı.
Yarışmada birinciliği Özel Nilüfer Hacı Kemal Fen Lisesi elde etti.

Dün saat 14.00’de başlayan finali Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Yusuf Şevki Yücel, bazı okul müdürleri öğretmenler ve öğrenciler takip etti.

BU OSMANLI TÜRKÇESİDİR

Final müsabakaları öncesi konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Burada Gençlik Spor Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı katkılarıyla belki küçük gözüken ama önemli işlevi olan bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Arkadaşımız eskimeyen Türkçe dedi, kimisi eski Türkçe diyor, kimisi Osmanlıca diyor. Bu Osmanlı Türkçesidir. Türkçenin hasıdır, özüdür. Bizim neslimiz, gençliğimiz bin yıl kadar gerilere gitmeye gerek yok, Cumhuriyetimizin kuruluşunda yazılan eserlerin tamamını okuyup, anlayamıyoruz. Değişik kitabeleri, eskiden kalan eserleri çoğumuz okuyamıyoruz. Çocuklarımızın çoğu, bütün sınıflarımızda asılı olan ve bütün törenlerde okuduğumuz İstiklâl Marşımızı, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni tam manasıyla okuyup, bütün kelimelerini anlayamıyor. Maalesef bizim öz dilimiz olan Osmanlı Türkçesinden biraz uzaklaştığımızdan dolayı bu oluyor. Osmanlı Türkçesine karşı çıkışlar olmuştu. Niye? Bu dilde Arapça ve Farsça kelimeler çokmuş. Bir kültür oluşurken, illa ki değişik dillerden, medeniyetlerden etkilenilir. Osmanlı zamanında Osmanlı Türkçesi konuşulurken, o zaman ilim dili Arapça, edebiyat dili Farsça olduğundan hali ile o dillerden etkilenmiştir. Bana göre çok güzel ve zengin bir dil. Ne oldu? Osmanlı’dan sonra Cumhuriyetin kurulmasıyla Arapça, Farsça kelimeler dilimizden ayıklanarak başka dillere meyledildi. İlk yıllarda Fransızca, şimdilerde İngilizce. Bu dillerden alınmasa, biz tamamen bütün dillerden arınarak saf Türkçe konuşacağız deseler eyvallah ama maalesef o kelimeler dilimizden ayıklanarak gençliğimizin bağı kesildi. Bu yarışmayla en azından bir nebze katkımız olsun, öğrencilerimizi öz dilimize yönlendirmek istedik. Ümit ediyoruz ki, öğrencilerimiz biraz daha kendi dilini, kültürünü, tarihini öğrensinler. Yabancılar bizim tarihimizi, arşivimizi okuyup, çeviriyorlar. Bizim bilim adamlarımız da gidip onların çevirilerini bizim tarihimizle ilgili alıyorlar. Kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü daha iyi anlayabilecek nesillerin yetişmesini arzu ediyoruz. Bu amaca hizmet edecekse inşallah güzel bir etkinlik olur. Emeği olan herkese teşekkür ediyor, tebrik ediyorum” dedi.

YAPMAK İSTEDİĞİMİZ, FARKINDALIK OLUŞTURMAKTIR

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Yusuf Şevki Yücel ise, “Bugün burada çok değerli bir organizasyonun finalini gerçekleştiriyoruz. Eskimeyen Türkçe projesi artık ilçemizin bir projesidir. Türkiye genelinde de yakında bu yarışmanın aynılarını duyma ihtimalimiz var. Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, gençlik hizmetleri ve spor adıyla iki bölümde insanlarımıza hizmet veriyor. Milli Eğitim’den bağımsız bir işle iştigal etmemiz mümkün değil. Bu çağdaki gençlerle ilgilenmek durumundayız. Kendimize misyon olarak biçtiğimiz şey, memlekete faydalı, iyi iletişim kurabilen, kendisine ve ailesine değer katabilecek çocukların etrafımızda bulunması, onların yaşamları boyunca aynı doğrultuda manevi ve milli kültürel değerlerine bağlı olmaları bizim hedefimizdir. Milli Eğitim Bakanlığı gibi bizim Spor Bakanımız da gençliğin anormal işlerle, kafalarını çelecek işlerle meşgul olmamaları için Türkiye çapında Gençlik Merkezleri kurdular. Ayın 27’sinde de Türkiye genelinde 190 civarında olan Gençlik Merkezlerinden bir tanesi İnegöl TOKİ Bölgesinde açılacak. Geçen seneden beri sayın Kaymakamımızın talimatıyla ilçemizde resmi açılışı olmamasına rağmen gençlik hizmetlerini kendi binamızda yürütmeye başlamıştık. Bu proje oradan ilham alınarak ortaya çıktı. Gençlerimizin önce birbirleriyle ve geçmişleriyle iletişim kurmaları başlangıç adımını atarak arkasını getirebileceğimiz düşüncesiyle oluşturuldu. Burada arkadaşlarımızın, öğrencilerimizin 1001 kelimeden 1 farklı kelimeyi bile öğrenmeleri bizim için bir kazanım olmuştur. Yapmak istediğimiz de budur, farkındalık oluşturmaktır. Bundan sonra inşallah buradaki arkadaşlarımız, etrafındaki insanlara eski Türkçe kelimelerin ne kadar nezaketli ve zarafetli olduğunu başkalarına da anlatacak düzeye gelecekler ve sık sık kullanacaklardır. Yarışmaya katılan herkese başarılar diliyor, tebrik ve teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

18 LİSE KATILDI

Konuşmaların ardından, 18 Lisenin katıldığı İnegöl Liselerarası Eskimeyen Türkçe Yarışmasında finale kalan Özel Nilüfer Hacı Kemal Fen Lisesi, İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi, Saime Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Nilüfer Hacı Kemal Lisesi, Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi, İnegöl Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Salih İbrahim Kırcalı Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yarıştı.

BİRİNCİ HACI KEMAL FEN

Yaklaşık bir saat süren final sonunda, İnegöl Liselerarası Eskimeyen Türkçe yarışmasının birincisi Özel Nilüfer Hacı Kemal Fen Lisesi, ikincisi İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi ve üçüncüsü Saime Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Finalin ardından, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Son Güncelleme: 01.05.2015 12:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<