Çatı Kararı

09 Şubat 2016 Salı 09:39 2016-02-09 09:43:11
Çatı Kararı

 Gündemin 31. maddesinde yer alan yeni çatı düzenlemesi konusunda bilgilendirme yapan İmar İşleri Müdürü Sedat Koca, “Önceden kademeli çatı izni verilmişti. Bunu vatandaşlarımız kat gibi yaptı. Dolayısıyla kanunda kademeli çatı yapılamaz hükmü var. Ama devamında az katlı yaptığında vatandaş, yani 3 kat değil de 2 kat yaptığı zaman ikinci katın çatısını kat gibi kademeli yapabilecek. O şekilde düzenleme yapıldı. Üç kat yaptığında bunu uygulayamayacak. Bu karar ilgili mühendislerle görüşüldü ve karar alındı” dedi.

banner380
İŞTE YENİ UYGULAMALAR

İmar İşleri Müdürü Sedat Koca, çatı ve çatı arası yapılacak piyeslerde uygulanacak kriterler şöyle sıraladı; “Kademeli çatı yapılamaz. Ancak, uygulama imar planında belirtilen kat yüksekliğinden eksik kat yapılması durumunda kademeli çatı yapılabilir. Çatı eğimi saçak ucunu sıfırlayacak şekilde maksimum yüzde 50´yi geçmeyecek birinci eğim ve maksimum 4.50 metre mahya yüksekliğini aşmayan, minimum yüzde 33 meyilin altına düşmeyen ikinci eğimle iki eğimli çatı yapılabilir. Çatı arası piyes yapılmıyorsa, çatıda terasa çıkış kapısı ve merdiven çıkışında maksimum 2 metreyi geçmeyen çatı feneri yapılabilir. Çatı arası piyes duvarları saçak ucundan 3.00 metre, fenerler 2,5 metre geriden başlayacak. Çatı eğimi saçak ucunu sıfırlayacak. Fenerin yüksekliği ait olduğu döşeme üst kotundan 3.5 metreyi geçmeyecek şekilde düzenlenecek ve mahyayı hiçbir koşulda geçmeyecek. Fener içine yapılacak pencere alanı serbest olacak. Çatı arası piyeslerde birden fazla fener birbirine bitişik yapılarak bant pencere oluşturulamaz. Çatı arası piyeslerdeki duvar kalınlıkları 20 cm´lik taşıyıcı duvar olarak projelendirilecek. Çatılarda kalkan duvarların içinde kalan kolonlar çatı eğimine göre devam edecek, piyes yapılması durumunda bölme duvarların üzerine 20 cmx20 cm ebadında hatıl yapılacaktır. 1.50 metre ebadında yapılan kapalı veya açık çıkmaların üzerine yapılan saçak genişliği 0.50 metreyi geçmeyecek şekilde projelendirilecek, her halükarda saçak uzunluğu bahçeli nizamlarda 1.20´yi, bitişik nizamlarda ise hiçbir şekilde parsel sınırlarını aşamaz. Çatıdaki ortak terasın kapı ölçüleri 0.90 mx 1.70´den az olamaz. İmar planında belirtilen kat sayısının altında, 2 katlı yapılan nitelikli yapılarda (villalarda) çatı arası piyes oluşturulmayan çatılarda farklı çözümlerin uygulama yapılmasında belediyesi yetkilidir. Çatı arası piyes çözümlerinde diğer maddelerdeki uygulamalar geçerlidir. Bu tip nitelikli yapılarda (villalarda) eğer merdiven çatı arasına ulaşmıyorsa 80 cm x 120 cm ölçülerinde çatıya çıkış için boşluk bırakılabilir ve buna uygun portatif merdiven yapılabilir. Bir katta birden fazla daire çözümlü projelerde çatı arası piyes ekli olduğu dairenin toplam metrekaresini geçemez. Ortak merdiven evleri ve asansör kuleleri çatı gabarisini 0,50 metre geçebilir. Çatı arası piyeslere çıkan merdivenlerde diğer merdiven şartları aranmaz. Çatıda kullanılacak malzemelerin ahşap dışındaki çelik çatı çözümleri hesapları yapılarak projelendirilecek. Çatı fener formları serbest olarak şekillendirilebilir. Konutlarda çatı kaplama malzemesi olarak tek kat oluklu trapez saç, polyester oluklu levhalar ve atermit gibi malzemeler kullanılamaz. Konut harici yapılarda tonoz çatı uygulaması yapılabilir.”

Söz konusu madde oylanarak, oy birliği ile kabul edildi.

Son Güncelleme: 09.02.2016 09:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<