Çetizli: İthal et çözüm değil

27 Ekim 2017 Cuma 09:58
Çetizli: İthal et çözüm değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal et getirilerek Türkiye´de et fiyatlarının düşürülmesine tepki gösteren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, yerli üretici desteklenmeden ithal etle et fiyatlarının düşürülmesinin hem üreticiye hem de küçük esnafa yapılan bir darbe olduğunu belirterek, “İthal et ucuz etin çözümü değil, üretici ve küçük esnafın sonunun başlangıcıdır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın 21 Ekim´de bir hafta içerisinde ucuzlatma sözü verdiği kırmızı et fiyatını düşürecek formül netleşiyor. Kırmızı et fiyatlarını düşürmek için Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla büyük marketlerde satış reyonları kurmaya hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hedefini zincir marketlerin de içerisinde yer alacağı 10 bin satış noktası olarak belirledi.

İKİ ZİNCİR ÖNE ÇIKTI

Görüşme yaptığı zincir marketlerin isimlerini açıklamayan Fakıbaba, "10 bin nokta, büyük zincir marketlerden mi oluşacak?" sorusuna da "Birinin 6 bin var, birinin 3-4 bin ya da daha az. Bunlarla yapacağız" yanıtını verdi. Fakıbaba, yurtdışından getirilen etlerin bu noktalara dağıtılacağını söylerken, "Kafamda bir fiyat var, o fiyatı tutturacağım" diye ekledi. Fakıbaba, 21 Ekim´de Şanlıurfa´da katıldığı ´Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği Sertifikalı Tohumluk İstişare Toplantısı´nda, "Allah´ın izniyle bir haftaya kadar garibanın nasıl ucuza da et yediğini hep beraber göreceğiz" demişti. Bakan 20 Temmuz´da görevi devraldığında da kırmızı et ithalatını 2.5-3 yıl içinde bitirme sözü vermişti.

ÇALIŞMAMIZ KASIMDA NİHAİ AŞAMAYA GELİR

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili çalışmaların kasım ayı ortalarında nihai aşamaya geleceğini belirten Fakıbaba, "Alt gelir grubunun rahat alabileceği bir fiyat. Ama bunu yaparken de üreticiyi gerçekten rahatsız etmeyecek bir proje olacak" diye konuştu. Türkiye son olarak 11 Ekim´de Sırbistan´dan 5 bin ton et ithal edilmesine yönelik anlaşma imzalamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye bu yılın ilk yarısında 548 milyon 419 bin dolarlık canlı hayvan, 7 milyon 704 bin dolarlık da et ithal etti.

BU UYGULAMA BİZİ BİTİRİR

Bakanlığın bu uygulamasına tepkili olduklarını belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, “Bakanlığın bu uygulamasına bizler kasaplar olarak, Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak karşıyız. Yapılan bu uygulama üreticiye, küçük esnafa yapılan bir darbedir. Bakan beyin bir dediği, diğerini tutmuyor. Geçen günlerde yaptığı bir açıklamada vardı; altın ucuzlarsa ette ucuzlar diye. Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak bakanlığa devamlı tepkide bulunuyoruz. Dışarıdan et getirip, Türkiye´de ucuz et satmaya kaşıyız. Neden? Bu üreticiyi ve küçük esnafı batıracak. Ucuz eti niye kasaplara vermiyorlar da, büyük marketlere veriyorlar? Kasaplarda ucuz et satmak isteyebilir. Benim de kasap dükkanım var, bana da versinler, ben de satayım. Ama ithal ettir ibaresini koyarak satmak şartıyla. Yerli üreticiyi desteklemezsen, yerli üreticinin malına değerlendirmezsen, girdi maliyetlerini düşürmezsen bu üretimi nasıl sürdürülebilir hale getirirsin” dedi.

YAKINDA UYGULAMAYA BAŞLAYACAKLAR

Çetizli, “Marketlerde satılacak ithal ucuz etlerin üzerine sözde ithal ettir ibaresi konulacak. Ama işin aslını uygulama başlayınca göreceğiz. Bu uygulamayı muhakkak sene sonunda önce başlatacaklar. Büyük marketlerle gerekli anlaşmaların yapıldığını öğrendik” diye konuştu.

banner380

ELİN GAVURUNDA ET ALINIP, BU ÜLKE DE MÜSLÜMANLARA ET YEDİRİLMESİNE KARŞIYIZ

Ucuz etlerin fiyatının 24-26 lira arasında düşünüldüğünü belirten Çetizli, “Şuan piyasa kasaplarda kıyma 35-40 lira, kuşbaşı 36-42 lira. Ucuz et çözümü bakanlığın tamamen ithal et üzerine. Yerli üretimi destekleyerek ucuz et satma gibi bir planları yok. Destekleme yapacağız sözleri yerine getirilmiyor. Cumhurbaşkanımız kalkıp Sırbistan´dan ithal et getiriyor. Elin gavurunda et alınıp, bu ülke de Müslümanlara et yedirilmesine karşıyız. Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak, Bakanlığa tepkiliyiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
burak 2017-10-27 12:30:25

sizde az kazanın ve eti ucuza verin.elin gavuru bu paraya satıyor ve para kazanıyorsa siz neden kazanmıyorsunuz ve fahiş fiyatlara et satıyorsun ey başkan..

banner366

<