Çiftçilere İlaçlama Yöntem ve Teknikleri Anlatıldı

.

05 Mart 2015 Perşembe 10:11 2015-03-05 10:20:33
Çiftçilere İlaçlama Yöntem ve Teknikleri Anlatıldı
 İnegöl Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde, Doğanyurdu Mahallesi’nde verilen Çiftçi Eğitim seminerinde çiftçiler, ilaçlama konusunda bilgilendirildiler.
Doğanyurdu Mahallesi kahvehanesinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Şerife Kaya, Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş’un konuşmacı olduğu seminere İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile bazı köylerin muhtarları ve Doğanyurdu Mahalle sakinleri katıldı.

İLAÇLAMA KOTROLLÜ OLMALI

İlaçlama konusunda bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Şerife Kaya, “Kontrollü ilaçlama çok önemlidir. Ekonomik olarak ürünün zarara gireceği anlaşıldığı zaman, kontrollü olarak ilaçlama yapılabilir. Bunun yanı sıra bu gibi işlemlerde, uygun ilaç, yeterli dozda, uygun aletle, doğru zamanda yapılmalıdır. Emniyet kurallarına uymalı ve doğayı korumaya özen gösterilmelidir” dedi.

SÜREKLİ İLAÇLAMA YAPMAK DOĞRU DEĞİL

Sürekli ilaçlamanın ekonomik olarak sıkıntıları beraberinde getireceğini aktaran Kaya, “Sürekli ilaçlama yapmak doğru değil. Zirai ilaçlamada böyle olursa hem ekonomik olarak hem de diğer koşullarda büyük sıkıntılar olabilir” diye konuştu.

İLAÇLAMA İLE EKONOMİK DEĞER KAYBEDİLMEZ

İlaçlamanın etkisini de bildiren Kaya, “Mesela, eğer elmanın yüzeyine ilaçlama yapılırsa, içini korur. Aksi durumda ise kurt larvasını bırakır ve ürün ekonomik değerini kaybeder. Kiraz ve zeytin sineklerinde ise, sinek larvasını meyvenin içine bırakır. Bu aşamadan önce eğer ilaçlama olursa, ürün ekonomik değerini kaybetmez” şeklinde konuştu.

AĞAÇLAR DÜZENLİ OLARAK BUDANMALI

Şerife Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ağaçlar hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde ve uygun aralıklarla dikilmeli. Sıracalı dallar kesilip, yakılmalı. Ağaçlar düzenli olarak budanmalı.”

Ziraat Mühendisleri Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş’ta slayt gösterileri ile çiftçilere bilgiler aktardı. Mühendisler, bazı çiftçilerin sorularının üzerine detaylı bilgiler aktardılar.

Seminerin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve ‘İnegöl Tarımı’nı geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalara bir yenisini daha ekliyoruz. Yaptığımız ‘Tarım Fuarı’ organizasyonlarıyla İnegöl tarımının tanıtımını yaparken, çeşitli eğitim ve kurslarla da çiftçimizi bilinçlendirerek daha nitelikli bir tarım sektörü oluşturmaya çalışıyoruz. İnegöl’ün meyve, sebze üretimi yapılan kırsal mahallelerinde arazi çalışmalarının başlamasının yaklaştığı bu günlerde, İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliğinde, bitkisel hastalıklarla mücadele, toprağı hazırlama, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konulu çiftçi eğitim seminerleri düzenliyoruz” dedi.

Yiğit konuşmasını şöyle sürdürdü, “Tarım Çalıştayı’nda çiftçilerimizin talebiyle ön plana çıkan çiftçilere yönelik seminer programımız belediyemizin organizasyonu ile bu akşam Doğanyurdu Mahallemizde başlıyor. Seminerlerimiz 6 Mart Cuma günü saat 19.30’da Dipsizgöl’de ve 10 Mart Salı günü saat 19.30’da da Çitli Mahallemizde devam edecektir. Çiftçilerimizin, muhtarların, tarımsal kalkınma ve sulama kooperatif Başkanlarının katılacağı bu eğitim seminerlerimizde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün yetkili Ziraat Mühendisleri, bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadele, bahar döneminde yapılması gereken ıslah çalışmaları, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konularında çiftçilerimizi bilgilendireceklerdir. Çiftçilerimizi seminerlere katılmaya davet ediyor, bu çalışmanın ilçe tarımına ve çiftçilerimize faydalı olmasını temenni ediyorum.”

Son Güncelleme: 05.03.2015 10:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<