Edebey'de Sulama Sıkıntısı

15 Ağustos 2017 Salı 11:27
Edebey'de Sulama Sıkıntısı

Yaklaşık 6 bin dönümlük ekili alanı sahip olan İnegöl´e bağlı Edebey mahallesinde, 5 bin 500 dönümlük alanda sulama sıkıntısı yaşanıyor. Elektrik kullanarak pompalarla sulama yapmaları nedeniyle çiftçilerin yüksek maliyetleri karşılamak zorunda kaldığını ifade eden Edebey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nazif Altınok, Babasultan Barajının sulama alanına dahil olmak istediklerini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

2-3 BİN TON CİVARINDA BİR ÜRÜN TOPLANACAK

Yaklaşık 10 gün önce başlayan Armut hasadında sulamanın önemli olduğunu belirten Edebey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nazif Altınok, sulanan alanlardaki ürünlerin kalitesinin yüksek olduğunu ifade ederek, “Armut hasadı başlayalı yaklaşık 10 gün oldu. Şuan armut toplanıyor. Ardından erik gelecek, sonrasında da elma hasadı başlayacak. Soğuk Hava Depomuzun kapasitesi 3 bin 500 ton. Şuana kadar bin 200 ton armut aldık. Toplaması hala devam ediyor. 2-3 bin ton civarında bir ürün toplanacak” dedi.

banner380

FİYATLAR ÜÇ SENEDİR AYNI

Armut fiyatlarının yaklaşık 3 senedir aynı seviye de devam ettiğini belirten Altınok, “1,2-1,7 lira arasında kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Çiftçinin bu yıl ilaç masrafı arttı ve dolu zararı da vardı ama rekolteler iyi. Çoğu çiftçimizin sigortası var, zararlarını sigortadan karşılayacaklar. Yaptırmayanlarda muhakkak önümüzdeki yıl sigorta yaptıracaklardır. Çünkü zararı başka türlü telafi edemiyorlar” diye konuştu.

DEPOLAR YETERLİ

Soğuk hava depolarının İnegöl´de yeterli seviyede olduğunu ifade eden Nazif Altınok, “Artık kara depolara kimse mal koymuyor. Buzhanesiz ürünü saklamak mümkün değil. Ürün çabuk bozuluyor. Armutların bir kısmını ilaçlıyoruz. Bu ilaçlar sayesinde ürünler Nisan ayına kadar durabiliyor. Normalde iki ay olan saklama süresi ilaç sayesinde 7-8 aya çıkartılabiliyor” dedi.

BARAJININ SULAMA ALANINA DAHİL EDİLMEK İSTİYORUZ

Sulama anlamında mahalle olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten Altınok, “Edebey Mahallesi olarak Babasultan Barajında sulama anlamında faydalanmak istiyoruz. Bizim mahallemizde pompalar var diye barajdan bize su verilmiyor. Elektrikle sulama yapıldığı için maliyet çok yüksek oluyor. Alanlarımızın çoğu sulama yapılamadığı için çorak kaldı. Cerrah ve Çeltikçi mahallesi Babasultan barajından faydalanıyor. Edebey Mahallesinin de Babasultan barajının sulama alanında dahil edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

SU ÇİFTÇİ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR

Edebey Mahallesinde 6 bin dönümlük alanda ekim yapabildiklerini ifade eden Edebey Mahallesi Muhtarı, İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ise, “Bu 6 bin dönümlük alanında yalnızca 500 dönümünü elimizdeki mevcut imkanlarla sulayabiliyoruz. 5 bin 500 dönümlük alanında çok yüksek rakamlar ödeyerek su bedelini karşılıyoruz. 2 bin 500 dönümlük alan ise, yağmur ne kadar yağarsa ancak o kadar sulanabiliyor. Şuan meyvelerin ne kadar fiyat yaptığının pek anlamı yok. Bizler arazilerimizi sulayabilirsek, daha fazla verim ve kalite elde edebiliriz. Bu sayede katma değer ve getiri sağlayabiliriz. Çiftçimizin de, ürünü alan vatandaşlarımızın da yüzü gülecek. Ama su sıkıntımız hat safhada. İdarecilerimizden su noktasında yardım bekliyoruz. Babasultan Barajının şu ana kadar suladığı alan çok düzlük bir alan. Ama sulayabileceği alan çok fazla. Su debisi çok yüksek. Baraja ek projeler yapılıp, bu ürünlerin daha kaliteli olması için sulama anlamında yardım bekliyoruz” dedi.

TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ

Kayman, “Edebey Mahallesi olarak Babasultan barajından tam olarak yararlanamıyoruz. Şuan 6 bin dönümlük arazimizin 500 dönümünü sulayabiliyoruz. Geri kalan alanın bir kısmını çiftçi ağır masraflar altında sulamaya çalışıyoruz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Sulaması yapılan arazilerde ürünlerin kalitesi yüksek ama sulanamayan yerlerde kalite çok düşük” diye konuştu.

SUDAN YANA SIKINTIMIZ VAR

Edebey Mahalleli armut üreticisi Osman Yakut ise, “Şuanda fiyatlar normal ama tatmin edici de değil. 1,2-1,7 lira arasında fiyatlar değişiyor. Bizler 2 lira bekliyorduk. Armudun kalitesi iyi ama su olmadığı için istediğimiz seviyede değil. Su olursa verimimiz de artar. Sudan yana sıkıntımız var. Bu sene armutta masrafımız arttı. Yağmurlar nedeniyle arka arkaya ilaç atmak durumunda kaldık. Atmayan ballıcaya, çile yakalandı. İstenilen rekolteyi yakalayamadı. Bu yönden bir sıkıntı da var. Aşırı rüzgarlar bizi fazla etkilemedi. Eğer hasat zamanı olsaydı tabi ki, çok fazla zararımız olurdu” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
2ncay 2017-08-15 15:02:19

Adama geçti borun pazarı sür eşşeğini Niğde'ye derler

banner366

<