banner359

Emniyetten Kış Lastiği Uyarısı

.

16 Aralık 2014 Salı 10:47 2014-12-16 12:28:43
 Emniyetten  Kış Lastiği Uyarısı
 İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliği ekipleri, 16 Aralık 2014 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2015 tarihinde sona erecek olan ‘Kış Lastiği’ uygulamasından bir gün önce sürücülere yönelik uyarı konusunda uygulamalarına başladı.

İnegöl’ün Ankara istikametinden girişi olan Avarlar kavşağı mevkiinde uygulama yapan ekipler, sürücülere kış lastiği uygulamasının başladığını belirterek, lastiklerini kış şartlarına uygun şekle getirmelerini istediler. Dün uyarılarda bulunan ekipler, bu gün itibariyle kış lastiği uygulamasına riayet göstermeyen sürücülere cezai işlem uygulayacaklar.

Araçlarına kış bakımı yapmaları konusunda da sürücüleri uyaran İnegöl ilçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, sürücülere araçlarına kışlık bakımlarını yaptırmadan yola çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

KIŞLIK BAKIM ÇOK ÖNEMLİ

Kış ayları yaklaşırken araçların motor aksamı ile yürür aksamının kontrol ettirilerek, mutlaka bakımlarının yaptırılması gerektiğini ifade eden İnegöl Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, “Araçlarda kışlık bakımlar çok önemli. Can ve mal güvenliği için sürücülerin gerekli tedbirleri almasında yarar var” dedi. Sürücülerin kış aylarında daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Kaplan, araçlarda özellikle motor yağı, fren sistemi, akü, antifriz, lastik, silecek ve yürür aksamının kontrol edilmesi, arızalı kısımların tamir ettirilmesi ya da yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

HİÇ BİR ŞEY İNSAN CANINDAN ÖNEMLİ DEĞİL

İnegöl’ün özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun yağışların ve sisin olabildiği ve bu mevsimlerde araç sürücüleri sürüşle ilgili ekstra önlemlerin alınması gerektiğini hiç bir şeyin insan canından daha önemli olmadığını aktaran Emniyet Müdürü Kaplan, “Kendimize ve aracımıza güvenmiyorsak, kesinlikle yola çıkmamalıyız. Ayrıca uzun yola çıkacak sürücülerin yola çıkmadan önce, yol ve hava durumu hakkında da bilgi alması gerekiyor” dedi.

KIŞ LASTİĞİNİ HANGİ ARAÇLAR TAKMAK ZORUNDA?

Kış lastiği uygulamasının da 16 Aralık 2014 tarihinde (Bugün) başlayacağını ifade eden Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur. Ancak Bursa Valiliğinin aldığı kararla ilimizde kış lastiği uygulaması 16 Aralık ile 1 Mart tarihleri arasında kullanılması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Kamyonet, minibüs ve ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Kış lastiklerinin üzerlerindeki kanallar yolu daha iyi tutar ve lastiklerinizde su birikmesini önler. Yağmurlu havada süratli araç kullanmak kayma, yoldan çıkma gibi sonuçlar doğurabilir. Kayma yol yüzeyi ile lastikleriniz arasında bir su katmanı oluştuğunda, araçlarda kaymalar olur ve lastikleriniz fiilen yola temas etmez, direksiyon ve fren hakimiyetini kaybedersiniz. Bu nedenle yağışlı havalarda sürat yapmaktan kaçınmamız gerekmektedir” diye konuştu.

TAKİP MESAFESİNİZİ ARTIRIN

Yağmurlu havalarda fren mesafesinin yüzde 25-30 oranında, karlı havalarda ise normalin 8 katına kadar arttığının altını çizen Kaplan, “Yağışlı ve soğuk havalarda seyrederken, takip mesafemizi biraz daha arttırıp, yakın takipten kesinlikle kaçınmalıyız. Özellikle yağışlı havalarda sürücülerin uyması gereken en önemli kuralların başında düşük hızlı olmak ve takip mesafesini iyi ayarlamak gelmektedir. Farlarınızın her daim açık olmasının hem sizin yolu hem de başka sürücülerin sizi daha net görebilmesini sağladığı, daha çok dikkat çektiği için kaza oranlarının azalmasına katkı sağladığı unutulmamalıdır. Aracınızın yağışlı havalarda sağlıklı, rahat ve güvenilir bir şekilde hareketi için,  aracınızın bakımlarına ve onarımına  zamanında yaptırın. Değişen iklim şartlarına göre, Trafik ve güvenlik konuları ile alakalı, tedbirlerimiz gözden geçirilmiş, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti için, tüm ekip ve personelimiz 24 saat esasına göre, ilave önlemlerle birlikte müteyakkız konuma getirilmiştir. Bütün vatandaşlarımıza ve araç sürücülerine, kazasız  sağlıklı günler dilerim. Her trafik kuralı, en az bir hayat kadar değerlidir”  ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 16.12.2014 12:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<