banner359

Esnafa Hibe Fırsatı

15 Ocak 2017 Pazar 13:10 2017-01-15 13:13:58
Esnafa Hibe Fırsatı

 İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkanları, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından düzenlenen Avrupa Birliği hibe fonu tanıtım toplantısında bir araya geldiler. Toplantıda konuşan BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa bölgesinde 5 bin kişinin bu projeden faydalanabileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz Cuma akşamı saat 19.00’da Zeynel İnegöl Köftecisi’nde düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, BESOB Başkanı Arif Tak ile İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları başkanları katılım gösterdiler.

8 İL PROJE KAPSAMINA GİRİYOR
Yemeğin ardından bir konuşma yapan BESOB Başkanı Arif Tak, “Avrupa Birliği’nden alınan bir proje var. Bu proje Sayın Bakanlığımızın içinde olduğu, TESK’in içinde olduğu ve 8 birliğin içinde olduğu bir proje. Bu 8 birlikten bir tanesi de BESOB’tur. 7 milyon avroluk bir proje. Bu projede 23 bin 500 esnaf ve sanatkâr eğitilecek. Bize düşen rakam 4 bin 200 civarındaydı. Bunu 5 bine bağladık. İlçeleri dolaşıyoruz. Buralarda gördüğümüz heyecanlar bizi mest ediyor. Bu toplantıyı tertip edenlere ve katılanlara teşekkür ediyoruz. Bursa, Ankara, Ordu, Erzurum, Urfa, Gaziantep, Mersin ve Manisa’da bu proje hayata geçiriliyor. Nisan sonuna kadar eğitimler bitecek, sene sonuna kadar da raporlar hazırlanarak AB’ye sunulacak. Bu konuda sizi bilgilendirmek üzere burada bulunuyoruz. Siz, esnaf ve sanatkârların temsilcisisiniz, birer hizmetkârsınız, bu hizmetkârlığınızı bu projede yerine getirin. Bursa’mız hakikatten önemli bir yer. İnegöl’de 6 bin civarında esnaf ve sanatkârımız var. Büyük ilçeleri dolaşıp bilgilendiriyoruz, fayda sağlamaya çalışıyoruz. Bu projeye sahip çıkın. Bize çok şeyler öğretecek. Tam faal olarak neticeye ulaştığında birçok proje de bizi takip edecek. Almanya’yı gezdim. Methedilecek kadar değiller, aşağı yukarı aynı seviyedeyiz, bazı konularda öne geçmişiz. Hiçbir şekilde eziklik duymayalım. Varız, güçlüyüz, kazanıp memleketi ayakta tutacağız. Memleketin temel direği biziz.”

BU MEMLEKETİN SAHİBİ ESNAF VE SANATKÂRLARDIR
“Türkiye çok sıkıntılı günlerden geçiyor. Önümüzde neler olacak belli değil. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Bu birlik ve beraberlik bilinciyle görevimize devam edeceğiz. Türkiye’nin önü açık ama müthiş bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntıyı atlatabilmek için birlik ve beraberliğimizi bozmamamız, sahip çıkmamız gerekiyor. Bu memleket bizim. Memlekette sıkıntı doğarsa, güven ortamı oluşursa ilk önce sıkıntıyı biz yaşarız. Huzursuz ortamda alışveriş yapılmaz. Yabancı sermaye gelmiyor, yerli sermaye yatırım yapmıyor. Eğer işler bozulursa bu sefer fabrikalar işçi çıkarır ve sıkıntılar daha da katlanır. Allah göstermesin. Daha iyi noktalara doğru gideceğiz. Bunun için önemli çalışmalar sergilemek zorundayız. Hükümetimize teşekkür ediyorum. Başkaları olsa Türkiye perişan olurdu. Her partiye aynı mesafede oluyoruz, ayrım yapmıyoruz ama şunu takip ediyoruz, en güzel hizmeti hangi parti yapıyor? Hangi parti bize hizmet ediyorsa biz o partiye destek veriyoruz zaman zaman da taraf oluyoruz. Bu memleketin sahibi esnaf ve sanatkârlardır. Sizler olmasanız geriye bir şey kalmaz. Memur devletinden aylığını alıyor, çalışan çalıştığı yerden aylığını alıyor. Sizin işleriniz bozulursa kim bize para verecek, nasıl geçineceğiz? Bu memleketin esas sahibi biziz, her yerde memleketin korunması için çalışmak durumundayız. Bunu yapamazsak vay halimize… Suriyeliler Türkiye’ye geldiler ama bizim gideceğimiz yerimiz yok. Bu memlekete sahip çıkacağız” dedi.

BİR TOPLUM ORTA KESİMİNİN GÜCÜ KADAR GÜÇLÜDÜR
Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz ise, “Bir teoriye göre gerçekten toplumların orta kesimi ne kadar güçlü olursa o toplumlar o kadar güçlü oluyor. Toplum 3’e ayrılır; zenginler, orta grup, fakirler. Zenginler çok olursa bu idealdir, fakirler çok olursa bu toplumun dengesini bozar ve o tarzda sosyoloji oluşturmuş ülkelerin halini hepimiz seyrediyoruz. Esnafların gücü orta kesimi mümkün olduğunca büyütmektir ve toplumun daha emin bir şekilde geleceği kavrama yolunda atılan adımdır. Toplum esnafa dayanır. AB projeleri, AB’ye aday ülkeler açısından çok önemli. Bizim ülkemize AB fonları daha önceleri daha az geliyordu. Hükümetimizin bu yöndeki çalışmaları toplumun her kesiminden bireyin Avrupa fonlarının daha fazla kullanılmasını sağlamıştır. Bu toplumumuz adına sevindirici bir durum. Bu tür yaklaşımlar esnafımıza profesyonelleşmeyi getirecektir. Ticaretin profesyonel şekilde yapılması esnaflıktan tüccarlığa, tüccarlıktan sanayiciliğe doğru ilerlemenin nedeni olacaktır” şeklinde konuştu.

HİBELERDEN FAYDALANILMALI
Bir Avrupa desteği tanıtımı için bir araya geldiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Burada bir Avrupa desteği var. Esnaf kültüründen geldiğim için hibe ve destek konusunda biraz kapalıyız. Biz ilk olarak kendi desteklerimizi kullanmaya başladık, Avrupa hibelerine kapalıydık. Bu destekler artık daha hissedilir şekildeler. Bunu alamayız gibi bir düşüne içerisinde olmak yerine gayret etmeliyiz. Esnaflık esneklik üzerine kurulu bir sistem. Esnaf, müşterisi ile sıcak ilişkiler içerisinde olan bir işletmedir. Bu hibeleri almakta fayda var. Biraz gayret edilirse hibeler konusunda arkadaşlarımız nasıl istifade edileceği noktasında paylaşımlar yapılacak. Bu İnegöl’deki esnaflara yarayacağı gibi İnegöl ve ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Bu hibeyi almakta fayda var. Bu daveti organize eden herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM OLMAZSA OLMAZ
Son olarak söz alan Kaymakam Ali Akça ise, “Hayatın en önemli kuralı değişim ve dönüşümdür. Eğer siz bu değişim ve dönüşümü iyi idare edemezseniz o kural sizi çarklar arasına alarak silindir gibi ezer, öğütür. Bırakın insanları ve kurumları, devletleri bile ezip yok ediyor. Değişim ve dönüşüm böyle bir kural… Biz öyle davranmalıyız ki bu değişim ve dönüşümü yönetebilmeliyiz. Bu projeyle de bu hedefleniyor. Bahsettiğim kaideden en fazla etkilenen kesim esnaflardır. Sizi negatif etkileyen hususları ortadan kaldırmak için böyle bir proje hayata geçirmişler. Kaç bin piksel olursa olsun hiçbiri siyah beyaz fotoğrafların tadını vermez. Esnaflar da bu şekilde. Esnaf sözcüğünün o kadar merhametli bir çağrışımı var ki esnaflarla ilgili bir program olduğunda çocukluğuma gitmek, mutlu olmak istiyorum, o yüzden sizlerle bir aradayım. Bu projeden faydalanın. Buradan herhangi bir hususu hayatınızda kural, faaliyet olarak uygulamaya koyarsanız sizin için güzel olur. Esnaflar bu toplumun bel kemiğidir” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından plaket takdimi yapılarak program sonlandırıldı.

Son Güncelleme: 15.01.2017 13:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<