banner359

Et Fiyatlarına İthal Çözüm

.

16 Nisan 2015 Perşembe 10:25 2015-04-16 10:26:18
Et Fiyatlarına İthal Çözüm
 Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkez Muhasip üyesi Şaban Cetizli, et fiyatlarının düşmemesi halinde, arz-talep dengesini sağlayabilmek için Türkiye’ye 57 bin ton ithal et gireceğine işaret etti.
Bursa’daki At eti skandalı ile ilgili yaptığı açıklamalarla ülke gündemine oturan ve skandalı ortaya çıkartan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkez Muhasip üyesi Şaban Cetizli, yeni bir iddia daha ortaya attı. Cetizli, et fiyatlarının düşmemesi halinde art ve talep dengesini sağlayabilmek için Türkiye’ye 57 bin ton ithal et gireceğinin altını çizdi.

180 BİN ADET BESİLİK DANA İTHAL EDİLİYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Şaban Cetizli, “Bakanlıkta toplantı yaptık. Görüşmeler neticesinde bir karara varıldı. Dün itibariyle Uruguay’dan 180 bin adet besilik dana getirilmesi karara bağlandı ve ilk adımı atıldı. Genel Başkanımızın da aralarında bulunduğu 12 kişilik bir heyeti gönderdik. Peyderpey ithal hayvan gelecek. İlk etapta 6 bin 150 adet besi danası Türkiye’ye gelecek. Her ay iki gemi ülkemize gelecek. 6 ila 10 bin arası her ay hayvan giriş yapacak. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkezi ile Türkiye Et Kurumu Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında, yılsonuna kadar ithal hayvan gelecek. 6 bin civarındaki besilik danalar bir hafta içinde Türkiye’deki işletmelere dağıtılacak. Belki bu protokol 2016 yılında da devam edebilir” dedi.

ET FİYATLARI YÜKSELDİ

Türkiye’de kesim fiyatlarının yükseldiğinin altını çizen Cetizli, “Kasaplarda et satış fiyatları 35 liraya kadar çıktı. Ortalama kıyma fiyatı 35 lira. Kuşbaşı fiyatı 40 liralara dayanıyor. Vatandaşın alım gücü zayıf olduğu için et alımı gerçekleşmiyor. Sadece restoranlarda satışlar var. Alışverişler düştü. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımız bu konudan çok rahatsız” diye konuştu.

57 BİN TON ET İTHAL EDİLEBİLİR

Hayvan yetiştiricilerine de seslenen Cetizli, “Bunun içinde eğer ki, elimizde yetişmiş danamız varsa, kesime gönderin. Bu fiyatlar düşmezse, Ramazan ayı başına kadar ithal et Türkiye’ye gelecek. Bunu açık ve net söylüyorum. Bu söylediklerimiz Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımızın sözüdür. Elinizde yetişmiş dananız varsa kestirin. Kesim fiyatları 23 liralar olursa, bunun önüne geçilemeyeceğinden dolayı özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konudan çok rahatsız. Kasapta kıyma fiyatının 25 liralara inmesi gerekiyor diyorlar. Bunun çalışmalarını yaptılar. Yarın et geldi, dana geldi, bizim kesim fiyatımız 16 liralara düşerse veryansın etmeyin. Bu gün için kestirin. Şu durumda ithal et gelmeyecek ama Ramazan başına kadar müsaade var. Kesim fiyatları 21 liraya düşmezse, kasapta kıyma fiyatı 28 liralara düşmezse ithal et gelecek. Kesinlikle söylüyorum, eğer fiyatlar düşmezse 57 bin ton ithal et gelecek. Elimizde yeterli hayvanımız var. Büyük işletmelerimiz çoğaldı. Köylerimizde hayvan sayısı azaldı. Bu gün hiçbir kasap ben kesmek için hayvan bulamıyorum diyemez. Fiyatlar yüksek derler” şeklinde konuştu.

BİNDİĞİMİZ DALI KESİYORUZ

Et para ediyor diye gebeleştirilecek düvelerin kesime gittiğini vurgulayan Cetizli, “Yarın verim verecek hayvanlarımızı da iyi para yapıyor diye kesime gönderiyoruz. Bu bindiğin dalı kesmek oluyor. Bunun acısını 2016’da çok büyük şekilde çekeceğiz. Hükümetimiz bunun tedbirini aldığında da, yine daha önce yaşadığımız sıkıntıları yaşamamak için çabalayacağız” dedi.

AT ETİ KESENLER AYNI KİŞİLER

At eti kesenlerle alakalı tedbirlerin alınıp alınmadığının sorulması üzerine Cetizli, “Tedbirler alındı. Bunlar büyük rahatsızlık verdi. Geçtiğimiz haftalarda Adana’da da at kesimi ayyuka çıktı. Daha önce aynı kişiler yapmıştı. Bunu yapanların aynı kişiler olduğunun tespitini yaptık. Türkiye genelinde böyle şeyler çok var. Biz Bursa’da tespitler yaptık. Bunu yapanların takip altına alındığını biliyoruz. İl Müdürlükleri tarafından ekipler kuruldu. Bu ekipler et üretim ve satış yerlerini tarıyorlar. Nerede at vardır, bu at duruyor mu durmuyor mu, bu eşek orada mı değil mi şeklinde incelemeler yapılıyor. Kasapta da artık damgaların olmaması, et renginin soluk olması halinde bile incelemeleri yapılacak. Artık denetimler yapılıyor. Bu gün Bursa’da ve ilçelerinde denetimler yapılıyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 16.04.2015 10:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<