banner359

'Evlilik programları bizim kültürümüzde yok'

20 Şubat 2017 Pazartesi 10:59 2017-02-20 11:03:25
'Evlilik programları bizim kültürümüzde yok'

 İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen aile seminerinde konuşan Aile ve Evlilik Danışmanı Serhat Yabancı, Türk toplumunda en büyük problemin çocuk olduktan sonra anne babaların tüm ilgisini çocuğa vermesi ve karı-koca rolünün sona ermesi olduğuna dikkat çekerek “Böyle evliliklerde çocuk yuvadan gidince aile bitiyor” dedi.

İnegöl Belediyesi’nin Şubat ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aile ve Evlilik Danışmanı ve TBMM Aile Komisyonu Uzman Konuğu Serhat Yabancı İnegöllülerle buluştu. “Unutmak mı Affetmek mi?” konulu seminerde Yabancı; aile hayatında yapılan yanlışları, evliliklerin bitme nedenlerini ve günümüz çiftlerinin evlilik süreçlerini anlattı. Cuma akşamı 20.00’da Müze Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere ilçe halkının ilgisi yoğun olurken, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ile birlikte bazı meclis üyeleri ve AK Partili yöneticiler de programı takip etti.

EVLİLİK PROGRAMLARI BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE YOK
Serhat Yabancı, kendisini ve kitaplarını tanıtarak başladığı seminerde evlilik programları hakkında konuştu. Kendisinin de bir dönem evlilik programlarına uzman olarak çağırıldığını aktaran Yabancı, “Evlilik programları bizim kültürümüzde yok. Böyle mahrem bir şey herkesin gözü önünde yaşanamaz. Sonuçları da ortada zaten. Son 4 yılda evlilik programlarından evlenen sayısı 4 yada 5’i geçmez. Baktığımızda oralara katılanların sadece kendilerini göstermek için çıktıklarını da görüyoruz zaten. Bu programlara çıkanların da yüzde 70’i bir süre sonra albüm yaparak veya farklı platformlarda karşımıza çıkıyorlar” dedi.

ÇARPICI SOSYAL MEDYA GERÇEĞİ
Ülkemizdeki tanışma ve evlenme türlerini de irdeleyen Aile ve Evlilik Danışmanı Serhat Yabancı, sosyal medyayla ilgili çarpıcı bir gerçeği paylaştı. Yabancı, sosyal medya üzerinden evlenme ve boşanma oranlarına dikkat çekerek; “Türkiye’de tanışıp evlenme türlerini ele aldığımızda ortaya şu rakamlar çıkıyor: Tanışmaların yüzde 40’ı sosyal medya, yüzde 15’i arkadaşlar vesilesiyle, yüzde 25’i akrabalar, aile ve komşular vesilesiyle ve yüzde 20’si de aracısız tanışma olarak gerçekleşiyor. Bu istatistiklere göre ülkemizde 10 kişiden 4’ünün sosyal medya sayesinde tanışarak evlendiğini görüyoruz. Ama boşanma istatistiklerine baktığımızda da yine 10 boşanmadan 3’ünün sosyal medya yüzünden olduğunu görüyoruz. Ne kadar enteresan bir istatistik. 4 kişiyi evlendiriyor, 3 kişiyi boşandırıyor dolaylı olarak” diye konuştu.

NİŞANLILIK SİSTEMİ DOĞRU UYGULANSA EN GÜZEL EVLİLİKLER BİZİM ÜLKEMİZDE OLUR
Serhat Yabancı, nişanlılık sürecine ilişkin de görüşlerini paylaştı. Nişanlılık sisteminin aslında çok güzel bir sistem olduğunu ancak bunun gerçek manada uygulanamadığını kaydeden Yabancı, “Nişanlılık gerçek manada bakıldığında aslında çok faydalı. Nişanlılık sistemi doğru şekilde uygulansa aslında dünyadaki en güzel evliliklerin bizim ülkemizde olması lazım. Hem aileler birbirlerini tanıyor hem çiftler evlilik öncesi birbirini tanıma fırsatı buluyor. Kültürlerini görüyorlar. Bir nevi ilişkinin duyurulması anlamına da geliyor ve çiftlere birbirlerini tanımada kolaylık sağlıyor. Ama gerçekte bu durum çok farklı hal alıyor. Son dönemlerde nişanlılık artık alışveriş ve parasal bir süreç olarak uygulanıyor. İlk anlaşmazlıklar ve kavgalar da burada başlıyor. Düğünler artık birer gösteriş malzemesi haline geldi. O kadar büyük borçlara giriliyor ki… Bu borçlara girmeyin. 2 saatlik düğün için dünya borca girip sonra aylarca borç ödüyorlar. İşte sıkıntı burada başlıyor. Yeni çiftimiz evliliğe büyük bir problemle başlamış oluyor. Önerim, kocaman düğünler yapıp borca boğulmayın, gücünüzün yettiği kadar düğün yapın ve mutlu olun. Genç çiftimiz evleniyor, taze gelin, taze damat. Ama borç ödemekten bu güzel günlerin tadını çıkaramıyor. İstediği yere gidip istediğini yiyip içemiyor. Bunlar daha evliliğin ilk günlerinde sorunların yaşanmasına sebep oluyor” ifadelerinde bulundu.

HAKLI OLMAK İÇİN DEĞİL MUTLU OLMAK İÇİN UĞRAŞIN
Türk toplumunda en büyük sorunlarından birinin de insanların mutlu olmak için değil haklı olmak için kavga etmesi olduğunu ifade eden Serhat Yabancı, “Herkes kendini haklı çıkarmanın mücadelesine girince, sonuçta eşinin çok inatçı olduğunu düşünüyor. Adam kadına ilgi göstermez ve kadın mutsuz olur, agresifleşir. Kadın agresifleşince adam bu durumu idare ederek kocalık görevini yaptığını zanneder. Buna karşı hala ilgisizliği süren koca, kadını daha da sinirlendirir. Bu döngüsel nedensizlik sonuçta yemek yapmayan bir kadına ve eve gelmemek için kahvehaneye giden adama dönüşür” şeklinde konuştu.

SEVGİNİZ BİTERSE ÖNCE DÖNÜP KENDİNİZE BAKIN
Sevgi bittiğinde evliliklerin de bittiğinin altını çizen Yabancı, hiçbir sevginin de kendiliğinden bitmediğini söyledi. Sevginin güvensizlikten, ilgisizlikten ve sorumsuzluktan bittiğini kaydeden uzman, “Bir gün sevginiz biterse eğer, önce dönüp kendinize bakacaksınız” uyarısında bulundu.

ÇOCUK EVLİLİĞİ KURTARMAZ
Konuşmasının son bölümünde yine bugüne kadar doğru bilinen bir yanlışı deşifre eden Serhat Yabancı, “Çocuk olduktan sonra karı kocalık bitiyor, anne babalık başlıyor. Bu yanlış. Boşanan 130 bin çiftin 110 bininin çocuklu aileler olduğunu biliyor muydunuz? Çocuk evlilik falan kurtarmıyor. Toplumumuzun en büyük sorunu bu. Siz karı koca olarak bu yola çıktınız bunu unutmayın. Evliliğiniz başladıktan sonra bir süre sonra çocuklar hayatınıza girecek ama kimi evlenerek kimi üniversiteye için evden ayrılarak zamanı geldiğinde o çocuklar yine çıkıp gidecekler. Yine baş başa kalacaksınız. 20 yıl çocuklar varken birbirinizin yüzüne bakmazsanız, çocuklar evlenip gidince 20 yıl sonra nasıl bakacaksınız. Böyle evliliklerde çocuk yuvadan gidince aile bitiyor” dedi.

Seminer sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban Aile ve Evlilik Danışmanı Serhat Yabancıya plaket takdim ederken, program sonunda Serhat Yabancı kitaplarını İnegöllüler için imzaladı.

Son Güncelleme: 20.02.2017 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<