banner359

İnegöl'de seracılık gelişiyor

29 Ağustos 2015 Cumartesi 14:35 2015-08-29 14:40:21
İnegöl'de seracılık gelişiyor
 Birçok çeşit ürünün yetiştiği bereketli topraklara sahip İnegöl´de dört mevsim ürün yetiştirmek için başlatılan seracılık gün geçtikçe gelişiyor. İnegöl´de 17 çiftçi, sera üretimiyle 630 bin liralık gelir elde ediyor.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün Cerrah Mahallesine giderek, domates, salatalık gibi ürünlerin yetiştirildiği seralarda incelemelerde bulundular. Doğru ve Çelik, seracılık sistemiyle domates yetiştiren Nihat Uran´ın serasındaki ürünlerde inceleme yaptılar.

SERA TAVSİYESİ

İncelemenin ardından seracılık hakkında bilgi veren üretici Nihat Uran, üç yıldan bu yana seracılık yöntemiyle ürün yetiştirdiğini belirterek, “Yaptığımız işten çok memnunuz. Köydeki vatandaşlarımıza da öneriyorum. Sera yapmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

SERACILIK ÖRNEK OLUYOR

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, "Bildiğiniz üzere İnegöl ürün deseni çok olan bir yer. 85 desen ürün olduğunu her zaman söylüyoruz. Tarla domatesçiliği önceden çok yaygındı ama sonradan o da yapılmamaya başladı. Son üç senedir İnegöl´de seracılığa bir kayma var. Özellikle Çeltikçi ve Cerrah bölgelerinde seracılık yaygın. Çok güzel bir iklimde yaşıyoruz. Bunu da burada görüyoruz. Geçen sene de gördük. Sadece burada bir dezavantajımız oldu. Bu sene aşağı yukarı son 50 yılın en yoğun karının yağması nedeni ile seralarda bir çökme oldu. Tabi biz bu konuda tecrübesiz olduğumuz için, seracılarda tecrübesiz olduğu için buradan sigorta anlamında, güçlendirme anlamında bir derste çıkarmış olduk. Ama şu bir gerçek ki, çiftçi olarak bu coğrafyada yaşamak için ürünün olmadığı zamanlarda ürün yetiştireceksin. Şimdi buradaki üreticimiz, domatesten sonra marula dönecek. Maruldan sonra önümüzdeki sezona hazırlanacak. Bu bir örnek olarak burada duruyor. Bu bölgede epey seracımız var. Güzel de para kazanıyorlar. İlçe Tarım Müdürümüz ile birlikte geldik. Arkadaşlarımıza morel veriyoruz, onları daha da cesaretlendiriyoruz. Devamlı yanlarında olacağımızı söylüyoruz. Bizlere ne işleri düşerse her zaman kendilerinin yanlarında olacağız. Bizim işimiz onların yanında olmak, proje üretmek ve çiftçimizin sesini duyurmak. Biz uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bugün burada çiftçimizin yanındayız" dedi.

632 BİN LİRALIK GELİR

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, "Bugün Cerrah bölgemizde Ziraat Odası Başkanımız ile birlikte ziyarette bulunuyoruz. Başkanımızın da belirttiği gibi son 3 yılda İnegöl´de yoğun bir örtü altı yetiştiriciliğine kayma var. Cerrah Bölgesi başta olmak üzere İnegöl´de toplam 17 adet üretici var. Bu 17 adet üreticinin yıl içerisinde ürettiği toplam ürün miktarı 632 bin kilogram. Bu son 3 yılda güzel bir rakam. Tabi domates birinci üretim şeklinde gerçekleşiyor. Kıvırcık marul ve salata ikinci üretim şeklinde gerçekleşiyor. Bunu miktar dokümanına vurduğumuz zaman, 632 bin kilogramlık bir ürünün, asgari ücret olarak hesapladığınızda 1 TL olarak düşünürsek, örtü altı yetiştiriciliğinin İnegöl ekonomisine kattığı katkı 632 bin TL civarında bir rakam. Bu küçümsenmeyecek bir rakam. Buradaki üreticilerin bilinçli olması, model oluşturması ve bu sayıların artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BU ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİN DİĞER YERLERE KAYMASI ARZUMUZ

Müdür Doğru konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başkanımızın da belirttiği gibi TARSİM ön plana çıkıyor. Buradan sorumlu Ziraat Mühendisi arkadaşımız bizzat üreticimiz ile ilgileniyor. Bizde TARSİM ve diğer teknik konularda buradayız. Üreticilerimizi istekli görüyoruz. İnşallah Cerrah ve Çeltikçi bölgelerinde oluşan bu örtü altı yetiştiriciliğin diğer yerlere kayması arzumuz. Yani kontrollü bir üretim şekli olduğu için biraz daha riski az olan bir sektör.”

 

Son Güncelleme: 29.08.2015 14:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<