banner359

İnegöl'e öğrenci gelmiyor!

22 Ağustos 2017 Salı 10:59 2017-08-23 16:38:27
İnegöl'e öğrenci gelmiyor!

2017-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkını kazanan adayların kayıt başvurularının sona ermesiyle İnegöl’ü seçen öğrenci oranı yere çakıldı. İşletme fakültesi büyük rağbet görürken İnegöl Meslek Yüksekokulu kayıtları adeta dibe çakıldı.
2017-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların 14 Ağustos’ta başlayan kayıtları, 18 Ağustos'ta sona erdi. Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesinde bulunan İnegöl İşletme Fakültesi ve İnegöl Meslek yüksekokulunda da kayıtlar tamamlandı. İşletme Fakültesindeki 3 bölümün kontenjan başvuruları tamamen dolarken, meslek yüksekokulunun kayıtlarında yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. 
SADECE 412 BAŞVURU
Geçtiğimiz yıl toplam 796 öğrencinin kayıt yaptırdığı İnegöl Meslek Yüksekokuluna bu yıl yapılan kayıt sayısı sadece 412 oldu. Yüksekokuluna yapılan kayıtlarda geçen yıla oranla yüzde 50 oranında düşüş gözlendi.
İŞLETME FAKÜLTESİ TAM DOLDU
İnegöl İşletme Fakültesi bölümleri ise tam doldu. 62 kontenjanı bulunan İşletme bölümüne 1’i ek kontenjan olmak üzere 62 öğrenci kayıt yaptırırken, 62 öğrenci kontenjanı bulunan Uluslararası Ticaret Bölümüne ikisi ek kontenjan olmak üzere 62, 62 kontenjan açılan Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne ise biri ek kontenjandan olmak üzere toplam 62 öğrenci kayıt yaptırdı. Buna göre İşletme Fakültesinin 3 bölümünün de kontenjanları tamamen dolarak 186 öğrenci kayıt yaptırdı. Yabancı öğrenciler için kayıt süresinin devam ettiği öğrenildi. Geçen yıl ise 181 öğrenci kayıt yaptırmıştı. 
SINAVSIZ GEÇİŞ KAYIT ORANINI DİBE ÇAKTI!
Kayıtları değerlendiren İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Tolga Bahadır Şimşek, “Sınavsız geçiş uygulamasının kaldırılıp, bütün bölümlere YGS ve LYS zorunluluğu getirildiği için kayıtlarda önemli düşmeler meydana geldi. Geçen senelerde 800’ler seviyelerinde kayıt yaptıran öğrenciler oluyordu. Bu sene uygulamaya alınan sınav zorunluluğu ile kayıt yaptıran öğrenci sayısı 412 oldu. YÖK’ün uygulamaya aldığı sınavsız geçişin sonlandırılması ise bu sene öğrenci kayıtlarında yüzde 50’ler seviyesinde düşüş yaşandı. Bu kayıtların düşmesinde ilk neden” dedi.
O BÖLÜMLER RAĞBET GÖRMÜYOR
Bazı bölümlerin rağbet görmediğini savunan Şimşek, “Artık bazı bölümlerin sektörün ve piyasanın gerçeğine uyumlaştırılması gerekiyor. Mesela; mobilya bölümü. Sektörle iç içe hale getirilmeli. Burs olanakları artırılmalı. Öğrenciye özendirici etkenler ortaya konulmalı. Sektörlerin ihtiyacı olan yeni bölümler açılmalı. Örneğin; iki yıllık işletme bölümümüz var. Şu an 4 yıllık okuyan mezunlar iş bulma sıkıntısı çekebiliyor. İki yıllık işletme bölümü değiştirilebilir. Örneğin; Gastronomi gibi, çağrı hizmetleri gibi bölümler açılabilir.” Şeklinde konuştu.
REVAÇTAKİ BÖLÜMLER
Dış ticaret, inşaat ve çocuk gelişimi bölümlerinin katılımının yüksek olduğuna dikkat çeken Şimyek, “Bu üç bölüm reytingi çok yüksek. Mobilya ve tekstil bölümleri talebin çok düştüğü bölümler. İnegöl mobilya şehriyken neden mobilya ve dekorasyon bölümünde düşüsün olduğu araştırılabilir. Bu konuda sektörün bölümü desteklemesi gerekiyor. Bu şekilde talep artabilir. Her bölüme 45 kişilik kontenjan açılıyor. 2 bin 500 civarında öğrencimiz var. Yeni kayıtlarla birlikte 3 bin civarında öğrenci potansiyelimiz oluyor.” İfadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 23.08.2017 16:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<