banner359

İnegöl'e tematik lise

20 Haziran 2017 Salı 19:25 2017-06-20 19:27:42
İnegöl'e tematik lise

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü’nü ziyaret ederek hayırsever işadamı Mehmet Yıldız ve eğitimcilerle bir araya geldi.

Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Kaymakam Ali Akça, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, hayırsever işadamı Mehmet Yıldız ve okul müdürleri katılım gösterdiler.
ÜRETENE YARDIMCI OLMAMIZ LAZIM
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay , “Günümüzde 3 kuruş parayı sadaka olarak vermek istemeyen insanların arasında yaşıyoruz. Burada hacı ağabeyimiz gelip çok büyük paralar harcayarak bu külliyeyi İnegöl’e kazandırdılar. Konuşmaları beni duygulandırdı. Camiyi restore etmesi, eğitim kampüsü yapmak kadar önemli. Oradaki dualar onu buraya getirdi ve o dualarının kabul olduğu camiye vefa borcunu ödeyecek. Allah kabul etsin. Bakan beyin talimatı ile buraya geldim. Mehmet ağabeyin parası vardı, doğduğu topraklarla ödeşiyor. Bizlerin maaşlarımızda 80 milyonun emeği, vebali, kul hakkı var. Sanayicimiz bize el verecek, biz yerine getireceğiz. Onlar varsa biz varız. Buradaki kampüste yetiştirdiğimiz çocukları istihdam etmezsek hiçbirimizin bu okullarda bulunmasının bir anlamı olmaz. Üreten bir Türkiye olmamız lazım, üretene de yardımcı olmamız lazım. Onların istediği işgücünü istihdam edilecek şekilde yetiştireceğiz. Bu bir vatan görevi… Hepimiz Mehmet ağabeyin emrindeyiz. O, bu okulun öğrencisi 5 bin 500’e çıkacak diyorsa çıkacak. Diyorsa ki kurslar açılacak, devlet destek verecek, hepsinin yapılması lazım.”

ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLİYOR
“Külliyeyi gezdim, gördüm. 20 yıldır ülkemizde mesleki eğitim sorgulanıyordu. 9 Aralık’ta çıkan düzenleme sonrası sürekli illerde incelemeler yapıyoruz. Eğitimi de bu raporlar doğrultusunda yönlendiriyoruz. Bakanımız bana Mehmet ağabeyden bahsetti, mutlaka gidip görmemi ifade etti. Bu kanunla mesleki eğitimi iyileştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Mesleki eğitimler zorunlu eğitimler kapsamına alındı. Ortaöğretim kurumlarında yaptığımız düzenlemeyle her meslek lisesinde atölye gerektirmeyen, sektörün atölyesini kullanan mesleki eğitimler açacağız. 1-2 gün eğitim vereceğiz, gidip sanayide atölyeyi görecek. Sigortalarına ve aldıkları ücrete destek verilecek. 3 aydır bu ödemeleri yapıyoruz. 4 yıl sonra çocuklarımız ustalık belgelerini alacaklar ve nitelikli usta olarak işlerine devam edecekler. Kendi işlerini açacaklarsa KOSGEB anlaşması neticesinde 50 bin TL hibe, 100 bin TL de kredi alma imkânı bulacaklar. Öğretmenlerimizin bilgi eksikliğini azaltmak için destek vererek mühendis unvanı alsınlar istedik. Bunu, eksiklerini giderebilmeleri, bilgilerini tazeleyebilmeleri için yaptık.”

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN KALBİ İNEGÖL’DE ATIYOR
“Türkiye’ye 18 tane tematik lise açtık. Bu lise nitelikli işgücünü artırmak için açılan bir lisedir. İlk defa bir ilçede tematik lise açtık, orası da İnegöl’dür. Mobilya ve dekorasyon anlamında tek ilçe lisesi İnegöl’de açıldı. Mobilya sektörünün kalbi İnegöl’de atıyor. Bu okul sektörle birlikte bir laboratuvar oluşturacak. Çocuklarımızı sektörle iç içe yetiştirecekler. İdarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri sınavla alacağız. Burada nitelikli olanlar mühendislik okuyacaklar. Diğerleri sektörde işgücü olarak çalışacaklar. Bunların hepsinin mevzuatları aşıldı. Mesleki eğitimde mesleki eğitim yönetim kurulu oluşturuldu. Temsilcilerin oluşturulduğu bir yönetim kurulu ne isteniyorsa onu bize sunacak, biz onaylayacağız. Çok fazla sorunla karşılaşıyoruz. İşgücü olarak istihdam edemiyor ama o alan var. Türkiye’de 790 adet alanı revize ettik. Türkiye’nin kurtuluş mesleki eğitimdedir. Mutlaka meslek öğretelim. Üniversiteye gitmek istiyorsa kapısı açık. Çok büyük bir tanıtım kapısı açtık. İnegöl’de bu billboardlardan hiç göremedim. Biraz gayret etmemiz lazım. Mehmet ağabey gayret edip bu binaları yaptı. Türkiye genelinde Anadolu Liseleri birer şube azalttı, sağlık alanı da birer şube azalttı. Bunlar, üreten Türkiye’nin üretimini artıralım diye yapıldı. Mesleki eğitimde yapılan çalışmalar tüm Türkiye’ye tanıtılacak. 5 bin 500 çocuğumuzun okuyacağı kampüste bin 200 çocuğumuz var. Burası tam dolduğunda İnegöl’ün nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayacak imkân var. El birliği ile buna destek vermemiz lazım. Çocuklara ödenecek ücretin 3’te 2’sini Bakanlık ödüyor. 8’inci sınıfı bitiren çocuklarımızı buraya getirin. Çocuk her ay 420 lira maaş alacak, bitirdiğinde ustalık belgesi alacak. Burayı iyileştirmeyle ilgili 3-4 tespitim var. Kampüs külliye olduğu için 5-6 okul müdürümüz var, yönetimde sıkıntı yaşıyoruz diyorlar. Külliyenin tek bir yönetimle yönetilmesi gerektiğini anlatacağım. Personel sorunu olduğunu söylediler, buraya 10-15 tane mevcudun üzerine ilave kadro göndereceğiz. Sektör protokollerini inceleyeceğiz. Yazın İş-Kur ile yaptığımız protokol doğrultusunda çocukların iş başında yetişebilmeleri için günlük yevmiyeyle çocuklarımızı çalıştıracağız. Sorunları okul müdürlerimizin ağzından dinleyerek çözüme kavuşturacağız. En büyük sorunun taşıma sorunu olduğu söylendi. Bu daha önce de kulağımıza geldi. Bu konuyu Sayın Bakanımıza arz edeceğiz. Bu konularda çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanımız bu külliyeyi tanıtacak broşür hazırlatacak ve 81 ilde tanıtacağız. Ülkemizin her yerinden çocuklarımızı burada yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Son Güncelleme: 20.06.2017 19:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<