İnegöl Tarihi Bu Kitapla Gün Yüzüne Çıktı

25 Mayıs 2017 Perşembe 15:24 2017-05-25 15:27:20
İnegöl Tarihi Bu Kitapla Gün Yüzüne Çıktı
İnegöl Belediyesi öncülüğünde 8 ay önce düzenlenen ve akademisyenlerin yer aldığı İnegöl’ün tarihi ve kültürel sempozyumunda çıkan bildiriler kitaba dönüştürüldü. İnegöl tarihinin yer aldığı 2 ayrı kitabın tanıtımı yapıldı.
Royal Hotel’de düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, “Belediye Başkanı Alinur Aktaş. Sempozyum paydaşları katıldı.
Kahvaltının ardından konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “5000 yıllık bir geçmişin izlerini her bir köşesinde taşıyan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehrimiz İnegöl’ün geçmişinin bugüne ve geleceğe yansımasını sağlayacak Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu Bildirileri Kitabının tanıtım toplantısında siz değerli misafirlerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnegöl’ün bilinmeyenlerinin gün yüzüne çıktığı ve 55 bilim insanı ve araştırmacının bildiri sunduğu Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunu bildiğiniz üzere geçen ekim ayında yoğun bir katılımla hep birlikte gerçekleştirmiştik. Öncelikle şunu ifade deyim ki Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu ile şehrimize artı bir değer kattığımıza inanıyoruz. Yaşamaktan gurur duyduğumuz ve farklı alanlarda hizmet ettiğimiz İnegöl’ümüzün bu manada gerçekleştirdiği ilk organizasyon olması bakımından bizler içinde ayrı bir önemi oldu. İnegöl’ü her yönüyle, bilinmeyen birçok özelliğiyle gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İbn-i Haldun’un dediği gibi şehirlerin bir ruhu vardır ve insanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhuyla şekillenir. Şehrimizin tüm güzelliklerini ruhumuzda taşıyarak, geçmişin yaşanmışlıklarını bugünlere taşımayı başarmış İnegöl’ümüze yakışır bir sempozyumu gerçekleştirmek, bu kente gönülden bağlı olan bizler için bir onur kaynağı vesilesi oldu. Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunu ilk olarak, 26 Mart 2016 tarihinde sempozyum düzenleme kurulu ve paydaşlarımız olan Uludağ Üniversitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve İnegöl Kent Konseyi ile kamuoyuna duyurmuştuk.” Dedi.
PARLAYAN BİR YILDIZ
Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Belli bir takvim çerçevesinde yaklaşık 7 aylık bir çalışma sürecinden sonra, 14-15-16 Ekim 2016 tarihinde 55 akademisyen ve araştırmacının katılımıyla sempozyumu gerçekleştirdik. Bildirilerini sunanlara son düzeltmeleri yapıp makalelerini göndermeleri için 04 Kasım 2016 tarihine kadar süre vermiştik. Sempozyum sekretaryası tarafından toplanan bildiriler, düzenleme (6 Kişi) ve bilim kuruluna (25 akademisyen) incelenmek üzere gönderilmişti. Sonraki süreçte tahmini kitap sayfa sayısı, 1 veya 2 ciltlik bir çalışma olması yönünde teknik çalışma yürütüldü, örnek çalışmalar incelendi. Sonuçta 2 cilt, 1083 sayfadan oluşan İnegöl’ü her açıdan bizlere en güzel şekilde anlatan bu değerli kitap ortaya çıktı. Son incelemeler için makale sahiplerine çalışmaları tekrar gönderilerek baskı öncesi onay da istendi. Sempozyum sonrası yaklaşık 5 aylık süreç içerisinde kitabın basım işlemi tamamlandı. İnegöl’de ilk olma özelliği taşıyan, birbirinden değerli akademisyen ve araştırmacının süzgecinden geçerek 14 aylık bir çalışma neticesinde ortaya çıkan bu 2 ciltlik eserin, toplumu aydınlatıcı, yönlendirici ve teşvik edici özelliğiyle de önemli bir kaynak olacağına eminiz. Tarihe bir not düşüreceğimize inandığımız bu kitap ile mobilyası, köftesi, ayçekirdeği, kaplıcası ve tarihi mehteri ile ününü dünya çapında duyuran, bölgesinde adeta parlayan bir yıldız olan İnegöl’ümüzün tarihiyle de kendinden söz ettireceğine eminiz. Geçmişin her açıdan harmanlandığı, araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturacak, İnegöl’ün tarih ve kültür alanındaki bilgi dağarcığına yeni bir soluk getirerek, şehrimize artı bir değer katacağına yürekten inandığımız bu kitabın oluşmasına katkı ve destek olan herkese huzurlarınızda en içten kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Sempozyumun her aşamasına önemli katkılar koyan kurullarda yer alan isimleri şöyle sıraladı; “Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah. Düzenleme Kurulu; Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Belediye Meclis Üyesi Nedim Bayram,  İş-Kur İnegöl Şube Müdürü Ahmet Baştürk, İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Bilim Kurulu Prof. Dr. Mürsel Alper, Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Prof. Dr. Muammer Demirel, Prof. Dr. Ömer Demirel, Prof. Dr. Mefail Hızlı, Prof. Dr. Gaffar Mehdiyev, Prof. Dr. Ahmet Kankal, Prof. Dr. Klara Kuzmova, Prof. Dr. Aziz Novruzlu, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Salih Pay, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Mehmet Tunçel,  Prof. Dr. Asım Yediyıldız, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş, Prof. Dr. Murat Taş, Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan, Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri, Yrd. Doç. Dr. Hicabi Gülgen, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Dr. Caroline Finkel, Öğr. Gör. Yüksel Okşak ve Araş. Gör. Mine Özkılınç”.
Kaymakam Ali Akça ise, “Türkiye’de 900’ün üzerinde ilçe var. Bu ilçelere baktığınız da İnegöl ilk sıralarda yer alıyor. İnegöl’ün konumu bu sempozyum neticesinde ortaya çıkan kitaplarla bulundu. İnegöl kesinlikle sıradan bir tarihe sahip ilçe değil. İnegöl için örnek bir çalışmadır. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Toplantının sonunda katılımcılara İnegöl Tarihi Sempozyum bildirilerinin yer aldığı kitaplar hediye edildi.
AKÇA’YA SÜRPRİZ
51 yaşına basan Kaymakam Ali Akça’ya sürpriz yapıldı. Toplantı sonunda salona getirilen pastanın üzerindeki mumları üfleyerek söndüren Kaymakam Ali Akça, bu sürprizi yapanlara teşekkür etti.

Son Güncelleme: 25.05.2017 15:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<