İsaören'de Su Sıkıntısı!

29 Haziran 2016 Çarşamba 14:54 2016-06-29 14:56:44
İsaören'de Su Sıkıntısı!
 İnegöl´ün özellikle şeftalisiyle ünlü meyvecilik merkezlerinden İsaören Mahallesinde 2 bin dönümlük alan su bekliyor.

Mahallelerinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 3 bin 500 dönüm alanın olduğunu ifade eden İsaören Mahallesi Muhtarı Fikri Türk, 2 bin dönümlük alanda su olmadığı için üretim yapamadıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

SU OLURSA ÜRÜNLERİMİZİN KALİTESİ ARTAR

İsaören Mahallesinde sulama yapılabilen bin 500 dönümlük alanda birinci sınıf şeftali üretimi yaptıklarını belirten İsaören Mahallesi Muhtarı Fikri Türk, sulama yapılamayan 2 bin dönümlük alan için destek beklediklerini söyledi. Bu konuda Devlet Su İşlerine (DSİ) ve BUSKİ´ye müracaat ettiklerini belirten Türk, kendilerine 2 milyon liralık bir maliyet çıkarıldığını belirtti. Türk, “İsaören mahallemizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 3 bin 500 dönüm alanımız var. Bunun bin 500 dönümlük alanında sulama yapılabiliyor ama 2 bin dönümünde su yok. Bizler BUSKİ´den veya DSİ´den bu alanlarında sulanabilmesi için bir hat çekilmesini istiyoruz. Su olmadığı için buradaki ürünlerimizin kalitesi düşüyor. İsaören mahallesi olarak şeftali de İnegöl´ün en önemli üretimine sahibiz. Bu konuda DSİ´ye ve BUSKİ´ye dilekçede verdik. Geçtiğimiz günlerde BUSKİ Müdürüyle de görüştük. Bu alanlarda su olursa ürünlerimizin kalitesi artar. Meyvenin bütün ihtiyacı sudur. İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu ile birlikte bu işin takipçisiyiz. Bu alanda su olmadığı için çıkan ürün ikinci sınıf oluyor. Yaptığımız emekte karşılığını alamadığımız için zayi oluyor. Su olursa ürünümüz birinci kalitede olur ve emeğimizin karşılığını da almış oluruz” dedi.

MALİYET 2 MİLYON LİRA

Sulama için yaklaşık 2 kilometrelik bir hattın çekilmesi gerektiğini belirten Türk, “DSİ´ye bu konu hakkında müracaat ettiğimizde yaklaşık 2 kilometrelik bir hattın çekilmesi gerektiğini söylediler. Bunun maliyetinin de 2 milyon lira olduğunu söylediler. Bu 2 milyon lirayı da İsaören mahallesi olarak bizim ödememiz gerektiğini ilettiler. Bizim için bu para çok. Şuanda da BUSKİ´den cevap bekliyoruz” diye konuştu.

HESAP ORTADA…

Su olmadığı için hem ürünün kalitesinin hem de veriminin düştüğünü ifade eden Fikri Türk, “Sulama yaptığımız bin 500 dönümlük alandan 6 bin ton şeftali topluyoruz. Sulama yapamadığımız 2 bin dönümlük alandan ise 2 bin – 2 bin 500 ton şeftali toplayabiliyoruz. Hesap ortada. Su olursa hem kalite hem de verim artıyor. Aynı zamanda köyümüzün tarımsal alanı olan 3 bin 500 dönümlük alanda boş yerde yok. Tüm alanlar ekili. Su ihtiyacımız karşılanırsa, köyümüzde yetişen şeftali miktarı da artar. Yıl içerisinde şeftalinin en azından 4-5 sefer sulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 29.06.2016 14:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<