banner359

“Liyakat sistemi gelmeden yapılan değerlendirme taraflı olur”

04 Ekim 2016 Salı 12:13 2016-10-04 12:30:36
“Liyakat sistemi gelmeden yapılan değerlendirme taraflı olur”
 Türk Eğitim Sen İnegöl Şube Başkanı Şenol Şahin, atamalarda liyakat sistemi gelmeden yapılan değerlendirmelerin taraflı olacağını söyledi.
Liyakata dayalı sistem olmadığı için çalışan personeli değerlendirmede büyük sıkıntı oluşacak. Öncelikle liyakata dayalı personel atama sistemi getirilmeli. Bunu yapmadan, hak etmeden gelen insanlarla diğer insanların çalışmalarını ölçemezsiniz, objektif olmaz, taraflı olur ve bu taraflı değerlendirmelerden de hayırlı sonuçlar çıkmaz” diye konuştu.
“DÜŞMANLIKLAR BAŞ GÖSTERİR”
Memurların performansını değerlendirecek kriterlerin ölçülebilir olması gerektiğinin altını çizen Şahin şunları söyledi: “Ölçülmesi ihtimal dahilinde olmayan hiçbir şeyi bizim kabul etmemiz mümkün değil. Örneğin bir soru soruyorsunuz amire, diyorsunuz ki ‘Bu memur ahlaklı mıdır?'. Amir ‘ahlaksız dediğinde, bu ahlaksızlığın ölçüsü nedir, hangi verilerle bunu ölçeceğiz. Bu değerlendirmeyi yapan kişi, kime göre neye göre ahlaksız diyor. Belgeye dayanması lazım. Kafadan atma olacaksa, ki öyle görünüyor, o zaman burada doğru sonuçlar çıkmaz, çalışma barışı bozulur, çalışma huzuru kalmaz, düşmanlıklar baş gösterir.”
“KAMUDA KAN DAVASI OLUR”
Sisteme göre memurlar çalışma arkadaşlarına da puan verecek. Böyle bir değerlendirmenin de çalışma barışına zarar vereceğine dikkat çeken Şahin, “Böyle bir değerlendirme olduğunda, ‘Sen bana zayıf verdin' gibi sorunlar olacak. Kamuda kan davası olur. Dolayısıyla bunu neresinden alırsanız alın, sübjektif bir değerlendirme söz konusu olduğu için, bu performans yönetmeliğini desteklemediğimizi ve düzeltilmesi gerektiğini söyledik” diye konuştu.
“YÜZBİNLERCE DAVA AÇILIR”
Husumete dayalı puanlama yapan yöneticilerle ilgili cezai müeyyide getirildiğini ancak bu cezanın ne olduğunun çok net olarak belirtilmediğini ifade eden Şahin şöyle devem etti: “Yönetici bu notu verirken, belgeye dayanmadan, kafadan atma bir not veriyorsa bunun bir ceza karşılığı olmalı. Bu tür değerlendirmelerin hemen hemen hepsi yargıdan dönüyor. Çünkü idare bu puanlamaları ispat edecek bir belge koyamıyor. Kafadan atma, tamamen sübjektif bir puanlama olduğu için yargı, böyle bir puan veremezsin diyor. Eğer böyle bir yönetmelik çıkarsa yüzbinlerce dava açılır. Yargının mevcut kararlarını da değerlendirdiğimizde bu davaları memurların tamamı kazanır. Kamuda kaos yaşanır. Ben yaptım oldu anlayışıyla olmaz, bu yönetmelik kamuya bir verimlilik getirmez, bir fayda sağlamaz, kamuyu daha da çok karıştırır ve çalışma barışını da bozar.Yönetmelik taslağına göre vatandaşlar da puanlama yapacak. Ancak vatandaş kurumdan aldığı hizmeti puanlayacak. Direkt olarak memurlara puan veremeyecek.”

Son Güncelleme: 04.10.2016 12:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<