banner359

Nihayet temeli atıldı!

.

27 Mayıs 2015 Çarşamba 18:23 2015-05-27 18:40:07
Nihayet  temeli atıldı!
 20 Ekim 2013 tarihinde yaşanan yangın sonucunda yok olan tarihi beylikhanının yeniden ayağa kalkması için start verildi. Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak olan 20 işyerinin bulunduğu 185 yıllık tarihi Beylik Hanı’nın temel atma töreni gerçekleştirildi.
Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri, bazı kurum müdürleri, daire müdürleri ile esnaflar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Ekim 2013 tarihinde yaşanan yangın sonucu yıkılan Beylik Hanı tarihte Akarsu Güven Çarşısı veya Cafer Paşa Hanı isimleri ile bilinmektedir.  Beylik Hanı, Vakıflar Genel Müdürlüğündeki kayıtlara göre 1827-1828 yıllarında Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde dikdörtgen planlı, açık avlulu hanın, dikey kenarlarında birer kapısı bulunmaktadır.  Hanın avlusu 35 x 10 metre ölçüsünde olup duvarları kesme taştandır. Beylik Hanı ilk olarak 1950’li yıllarda onarılmış ve bu onarım sonrasında eski özelliğini yitirmiştir. Yalnızca güneybatıdaki giriş kapısı orijinalliğini korumaktadır. 2013 yılının Ekim ayında geçirdiği yangın sonucunda sadece doğu ve batı yönündeki beden duvarları ayakta kalabilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri incelendiğinde hanın Kanuni Sultan Süleyman dönemi devlet adamlarından Cafer Paşa (ölümü 1580’li yıllar) tarafından yaptırıldığı ortaya çıkmıştır. Çıkan yangın sonrasında beylik hanında esnaf olan pek çok hemşerimizin işyeri zarar görmüş ve 47 adet iş yeri kullanılamaz hale gelmiştir. Yangın bölgesinde yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından enkaz İnegöl Belediyesi ekiplerimiz tarafından kaldırılarak yangın bölgesinde oluşan kötü görüntü bir nebze de olsa iyileştirilmiştir. Yangın akabinde işyerlerini kaybeden esnaflar için Belediyemiz ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız (İTSO) öncülüğünde bir yardım fonu (cansuyu) oluşturularak İnegöl’deki kurumlar ve derneklerden 111 bin 211 TL, bunun haricinde kaymakamlıktan 57 bin TL ve AFAD’tan 64 bin TL olmak üzere toplamda 232 bin 211 TL yardım toplanarak esnafımızın yaraları sarılmaya çalışılmıştır. İnegöl halkı birlik, beraberlik ve dayanışmasını bir kez daha ispatlamıştır.” Dedi.

HAYIRLI UĞURLU OLSUN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Beylik Hanı`mızı gördüğümüzde gerçekten bölgemize yakışmıyordu. Ve sonunda da geçtiğimiz 2013 Ekim ayında da burada bir yangın oldu. Ve orada bizler de hemen geldik. İnegöl Belediye Başkanım Alinur Aktaş`ın da belirttiği gibi, hemen o günden dedik ki çalışmaları başlatalım. Ve projemizi yapalım, İnegöl çarşımızın en güzel yeri olsun. Ve güzel eseri olsun. Bununlar birlikte İshakpaşa Külliyesi ile birlikte çevresiyle çarşımıza şöyle güzel bir hareket başlatalım. Öncelikle çarşımızın canlı olması gerekiyor, diri olması gerekiyor. Bizler bunu Bursa`da tüm çarşılarımız da gösterdik. Ve yüzlerce ve binlercesi restore edildi. Ve onun sonunda da Türkiye`de de, dünyada da örnek olduk. İşte şimdi inşallah Beylik Hanı`mız da bu şekliyle artık restoresine başlıyoruz. Baştan tabi ki belirli bir zaman alıyor. Buranın projesinin yapılması, haliyle tarihi eser. Kurumlara gitmesi daha sonra buradaki muvaffakların alınması ve ihalenin yapılması derken bunların hepsi bitti. Artık şimdi çalışmanın startını, restorasyon çalışmalarını artık startını veriyoruz. İnşallah en kısa zamanda bitecek. Ve İnegöl çarşımıza da değer katacak, bölgemize de değer katacak güzel bir eser. Şimdiden esnafımız için, bölgemiz için tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum.” Dedi.

ÖNEMLİ HİZMETLERE İMZA ATIYORUZ

AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin’de, “Bundan iki yıl önce bir hafta sonu yangın faciasıyla yok olan Caferpaşa Beylikhanının yanarak yok olduğu, bu gün büyükşehir sayesinde yeniden ayağa dikilecek olan beylikhanının temel atma törenini yapacağız. Çok önemli hizmetlere imza atıyoruz. Şehirlerimizin çehresini değiştiriyoruz. İki sene önce bu hadise meydana geldi. Olayın ardından bir saat sonra ben buradaydım. Enkaz kaldırıldı. Esnafımızın yaralarının tedavi olması amacıyla hükümetimizin ve AFAD’dan kaynaklar aktardık. Destek olmaya çalıştık. Sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanımız geldi ve buranın yapılacağı müjdesini verdi. ” Dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Aktaş, Altepe’ye sehpa hediye etti.

SEMBOLİK TEMEL

Konuşmaların ardından Altepe, Şahin ve Aktaş, beylikhanı enkazının içinde kalan duvarlarda sembolik olarak çekiç ile vurarak restorasyon ve temel atma törenini gerçekleştirdiler.

Törene katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.

Son Güncelleme: 27.05.2015 18:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<