banner359

Palyatif Bakım Merkezi'nde kapasite genişliyor

20 Ekim 2017 Cuma 09:25
Palyatif Bakım Merkezi'nde kapasite genişliyor

İnegöl Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete açılan, Bursa´nın ilk “Palyatif Yoğun Bakım Merkezi” yatak kapasitesini 3 katına çıkardı. 52 yatakla Türkiye´nin en büyük palyatif servisi olarak dikkat çekiyor.

2015 yılı Eylül ayında 19 yatakla hizmete açılan “Palyatif Bakım Merkezi” gelen yoğun talep üzerine 52 yatağa çıkartıldı. Merkezde iki yıldır sorumlu hekim olarak görev yapan Uz.Dr.Halil Sözmen, palyatif bakımla ilgili açıklamalarda bulundu. Palyatif bakımın genel tanım olarak artık Türkiye´nin gündemine girdiğini belirten Uz.Dr.Halil Sözmen, “Palyatif bakımı kısaca özetleyecek olursak, hayatı tehdit eden bir hastalığı olan kişilerin acılarını rahatlatan bir bakım sistemi demektir. Yani artık küratif tedavisi sonuçlanmış hastaların günlük ağrı, nefes darlığı ve sayabileceğimiz bir yığın rahatsız edici semptomun ortadan kaldırılması için emek sarf edilen bir yer olduğunu” söyledi.

AMAÇ GÜNLÜK ACILARI GİDERMEK

“Burada esas amaç ömrü uzatmaktan ziyade hastanın günlük acılarını gidermek” diyen Uz.Dr.Halil Sözmen sözlerine şeyle devam etti: “Fakat bu diğer yandan hastanın ölümü için yatıldığı bir yer anlamına da gelmemelidir. Çünkü yapılan bu tedavi sonuç itibariyle küratif sonuçlara da yol açmakta, bazı hasta grubunda ömrün uzatılmasını da katkısı olmaktadır. Şimdi bizdeki iki yıllık süreci gözden geçirecek olursak, yaklaşık bin civarında hasta yatırdık, üç yüz hastayı kaybettik. Ancak en az altı yüz hastayı taburcu ederek evlerine gönderdik. Palyatif bakımın ilk çıkış amacı özellikle son dönem kanser hastalarının özellikle ağrı nefes darlığı ve diğer semptomlarının rahatlatılmasıdır. Terminal dönem kanser hastalarında tabi ki bizim ömrü daha uzun beklememiz mümkün değil. Sözünü ettiğim üç yüz rakamının içindeki büyük bir çoğunluk daha çok terminal dönem kanser hastalarından oluşuyor. Bunun dışında alzheimer da serebravasküler herhangi bir olaydan dolayı yatalak duruma düşmüş hastaların bakımları iyi yapıldığı takdirde bilinci kapalı durumda bize gelen bazı hastalar bilinci açık ve kendi beslenir duruma geldikten sonra taburcu ettiğimiz vakalar oldu. Bu hastalar hem beslenme hem ilaçları daha iyi koordineli bir şekilde kullanıldığı zaman iyi bakım yapıldığı takdirde alzheimer tamamen düzelmesi mümkün olmasa bile hastalığın şiddeti biraz azalma göstermekte çünkü beyin beslenmesi daha iyi noktaya geldiği zaman hasta daha iyi duruma geldiğini gözlemliyoruz”

İNEGÖL DIŞINA DA  HİZMET VERİYORUZ

“Servisimizde biz 2015 yılında 19 yatakla çalışmaya başladık. Şu an 52 aktif yatağımız var ve yüzde 92 doluluk oranıyla çalışıyoruz. Bunun dışında biz sadece İnegöllü hastalara hizmet vermiyoruz. Civar ilçelerden de yatan hastalarımız var. Burada biz aynı zamanda hasta yakınları ile de ilgileniyoruz. Taburcu olduktan sonra hasta yakınları ile irtibatımızı kesmiyoruz. Hastalarımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz.”

HASTA YAKINLARIYLA SORUN YAŞAMIYORUZ

“Hasta yakınları ile şu iki yıllık süreçte çok sorun yaşamadık. Bunun sebebi bizim hasta yakınlarına hastalığı çok iyi anlatmamızdan kaynaklandığını düşünüyoruz. Hasta tek hekim kararıyla bu servise yatırılmıyor. Hastanın tanısına göre hangi bölümü ilgilendiriyorsa, örneğin hasta akciğer kanseri ise göğüs hastalıkları uzmanı ve onkologda yatış sürecine dâhil ediliyor. Eğer nörolojik tanısı varsa, nörolog dâhil ediyoruz. Multidisipliner bir yaklaşım ile hastanın yatışını gerçekleştiriyoruz. Bu durumu da hasta yakınlarına iletiyoruz. Hasta yakınları ile günlük iletişim içinde oluyoruz.”

PERSONEL SEÇİMİ ÖNEMLİ

“Palyatif Bakım Merkezinde çalışan personelin seçimi de çok önemli. Gerçekten kalifiye personelle çalışmak gerekiyor. Artık biz palyatif bakım hemşireliği ile ilgili eğitim veren bir hastaneyiz. Diyetisyen ve Psikoloğumuzda var. Burada diyetisyen, psikologlardan hatta gerektiğinde psikiyatristlerden destekte alıyoruz. Sürekli hasta yakınları ile iletişim içerisindeyiz. Hastanemizde hasta ve hasta yakınlarının her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bizim amacımız hastalarımızın bir gün bile yaşasa bu zamanı mutlu geçirmeleridir.”

Merkezde 3,5 aydır annesinin tedavi gördüğünü belirten İsa Çoban ise, “Annem buraya geldiğinde bitkin durumdaydı. Şuanda bizi tanıyor, konuşuyor. Palyatif bakımdan çok memnunuz, Allah hepsinden razı olsun” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<