banner359

Palyatif Hemşirelerine sertifika

14 Ekim 2017 Cumartesi 12:20
Palyatif Hemşirelerine sertifika

İnegöl Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen Palyatif Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim programı başarı ile sona erdi. Eğitimleri tamamlayan hemşirelere Dünya Palyatif Gününde sertifikaları verildi.

Hastanenin palyatif servisinde düzenlenen törene AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı Tıbbi Hizmetler Kurum Başkanı Elif Güler Kazancı, İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hayrettin Göçmen ile hastane personeli katıldı.

PALYATİF BAKIM TARTIŞILMAZ BİR İNSAN HAKKIDIR

Törende konuşan İnegöl Devlet Hastanesi Palyatif Ünitesi Sorumlusu Uzman Doktor Halil Sözmen, "İnsan ömrü giderek uzamakta ve buna paralel olarak, kronik hastalıkların fazla olduğu nüfusta giderek artmaktadır. Bu artış beraberinde yeni fark edilen ve son yıllarda oluşturulmaya çalışılan palyatif bakım ünitelerinin açılmasına neden olmuştur. Gelişkin ülkelerde yaygın olmasına karşın, ülkemizde 1989 yılından beri ciddi çalışmalar yapılmakta ve yaygınlaşmaktadır. Palyatif kelime anlamı olarak örtü anlamındadır. Yani burada sorunu tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade sorunun üstünü örtmek anlamında bir girişimdir. Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişiler başta ağrı olmak üzere, diğer şikayetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü palyatif bakımı, yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan problemleri erken tanıma ve kusursuz değerlendirme ile fiziksel gereksinimlerin karşılanması yolu ile çekilen tüm acıların giderilmesi amacını gütmektedir. Verilen hizmetler hasta yakınlarını da kapsamaktadır. Palyatif bakım tartışılmaz bir insan hakkıdır. Adalet ve hakkaniyet ile uygun olan ve ihtiyacı olan her hasta, palyatif bakımda yararlanmalıdır. Palyatif bakım servisleri asla bakım evleri değildir ve bakım evleri olarak görülmemelidir. Mutlaka palyatif bakıma aday olan ağır bir hastalık olmalı ve ihtiyaçlı olmalıdır. Palyatif bakım üniteleri, yoğun bakım ünitelerinin drenaj yerleri değildir. Yoğun bakımda her hastanın işi bitince palyatif bakıma alınması durumu söz konusu değildir. Bunun dışında ölüme yatılan alanlar değildir. Böyle bir durum yok. Her Ekim´in ikinci günü Palyatif Dünya Günü olarak belirlenmiştir. Ben bizlerle beraber olan kursiyerlere hayatlarında başarılar diliyorum" dedi.

KURSİYERLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUM

İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Hayrettin Göçmen ise, "İnegöl Devlet Hastanesi olarak Bursa´da palyatif yolculuğunu başlatan ilk hastaneyiz. Bu yolculuğun başlamasında bize çok ciddi destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Palyatif Servisi olarak ilk etapta 19 yatakla başladık. Daha sonra ihtiyacın artması ile birlikte ilk olarak, 22´ye ve daha 45 ve 52´ye çıkardık. Biz bu servisi açmadan önce bu servisin bu kadar ihtiyaç olduğunu bilmiyorduk. Açıldıktan sonra ne kadar önemli ve güzel bir iş yapmış olduğumuzu tekrar görüyoruz. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor, kursiyerlerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

ALLAH BÖYLE YERLERİN EKSİKLİĞİNİ VERMESİN

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ta, "Biliyorsunuz bende Annemi 27 Nisan tarihinde kaybettim ve 1.5 ay burada palyatif servisinde bizde vakit geçirdik. Allah böyle yerlerin eksikliğini vermesin. İnanın hastanelerin her noktası çok önemli ama belki de en önemli birimlerden bir tanesi palyatif. İnegöl´de mevcut yatak sayısı ve personeli ile bu kadar zengin bir palyatif servisi olması şehrimiz adına çok büyük bir kazanım. Temin eden, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Burada 25 civarında arkadaşımız eğitim aldı ve inşallah bilgilerini görev yaptıkları yerlerde kullanacaklar. Az önce Halil hocam çok detaylı bir bilgi verdi ama empati yapın demesi günün sözdü" ifadelerini kullandı.

Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı Tıbbi Hizmetler Kurum Başkanı Elif Güler Kazancı´da, İnegöl´de böylesine özel bir servisin açılmasından mutluluk duyduklarını belirterek, palyatif hizmeti kapsamında eğitimleri başarı ile tamamlayan hemşireleri tebrik etti.

Konuşmaların ardında kursu başarı ile tamamlayan 24 Hemşireye protokol üyeleri tarafından sertifikaları takdim edildi. Protokol üyeleri daha sonra hastaları ziyaret ederek acil şifalar diledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<