banner359

Patates sökümü sıkıntılı başladı

28 Haziran 2016 Salı 03:54 2016-06-28 03:58:25
Patates sökümü sıkıntılı başladı
 Türkiye´nin önemli patates üretim merkezlerinden İnegöl´de söküm sıkıntılı başladı. Patatesin satış fiyatının maliyetinin altında kalması, üreticileri memnun etmedi.
İnegöl´de patates sökümüne başlanırken, üreticiler fiyattan memnun değil. Bu yıl İnegöl´de 7 bin dönümü bireysel, 3 bin dönümü sözleşmeli olmak üzere toplam 10 bin dönümde patates ekildi. 35-40 bin ton civarında patates üretiminin gerçekleşmesi beklenen İnegöl genelinde, dün itibariyle bazı tarlalarda söküm çalışmalarına başlandı.

VERİM İYİ FİYAT KÖTÜ

Bu yıl patateste verimin çok iyi ama fiyatların kötü olduğunu belirten patates üreticisi Hüseyin Avcı, “Şuan patatesin kilosu tarlada 35-40 kuruş. Patates fiyatlarının böyle olacağı da belliydi. Sezona en azından 60-70 kuruşla başlanır diye umut ediyorduk. Şuan zarar ediyoruz. 10 dönümde 40 ton civarında ürün toplandı. İşçi masrafımız 2 bin - 2 bin 500 lira. Kafa kafaya ya çıkar ya da zarar ederiz. O da 40 kuruştan satılırsa. Daha aşağıya düşerse zarar ederiz” şeklinde konuştu.

KAVURUCU GÜNEŞİN ALTINDA SÖKÜM

Öte yandan, 11 ayın sultanı Ramazan´ın yazın kavurucu sıcaklarına denk gelmesi vatandaşları yıldırmıyor. İnegöl´de Ramazan ayının patates hasat dönemine denk gelmesiyle birlikte, tarlalarda çalışan tarım işçileri, kavurucu sıcak altında çalışmalarına rağmen, orucu bir gün bile olsa bırakmamaya niyetliler. Zorluklara rağmen oruçlarını aksatmayan işçiler için de Ramazan ´on bir ayın sultanı.´

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte tarlalara giden işçiler, zor şartlar altında da hem oruçlarını tutuyor hem de patates sökümü yapıyorlar. Haziran ayında başlayıp Eylül ayında sona eren hasat dönemlerinin en zor kısmı da, tarım işçisi olarak kavurucu sıcağın altında çalışmak. Kavurucu sıcakların üstüne birde Ramazan ayı denk gelince, çalışmak tarım işçileri için çekilmez hal alsa da, orucu bırakmak akıllarından bile geçmiyor.

Bazı tarım işçileri, ramazan ayının 11 ayın sultanı olduğunu söyleyerek, "Bu sene yaz çok sıcak geçiyor. Oruç tutarken oldukça zorlanıyoruz. Bu zorlukların mükâfatı farklı olacağı için, oruç tutmanın lezzetini alıyoruz. Zor şartlar altında da olsa oruç tutup sıhhat buluyoruz" dediler.

Son Güncelleme: 28.06.2016 03:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<