“Pazar İşgaliyesi İle İlgili Kararları Birlikte Aldık”

17 Ocak 2017 Salı 17:59 2017-01-17 18:07:34
“Pazar İşgaliyesi İle İlgili Kararları Birlikte Aldık”

 İnegöl’de Pazar yerlerinin işgaliye ücretlerine ilişkin yerel basında çıkan haberler sonrası esnaf Odası Başkanlarının serzenişine Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban cevap verdi.İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, esnaf Odası Başkanlarının yüksek bularak yaptıkları açıklamalarla eleştirdikleri Pazar işgaliye ücretlerinin belirlendiği toplantıda bizzat kendilerinin de bulunduğunu ve fiyatların birlikte karara bağlandığını söyledi.

banner380
“BİLGİ KİRLİLİĞİ OLUŞMAMASI ADINA BU AÇIKLAMAYI YAPIYORUZ”
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, Pazar yerlerinin işgaliye ücretlerine ilişkin bugün makamında bir açıklama yaptı. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Alper Taban, “Kamuoyunda çıkan bir dizi haberler üzerine özellikle Pazar yerlerindeki işgaliye ücretlerinin yüksekliği veya bunlara yapılan zam oranlarıyla alakalı pazarda üyesi bulunan Oda Başkanlarımızın yapmış olduğu açıklamaları maalesef üzülerek takip ettik. Aslında ortada bir bilgi kirliliği oluşmaması adına da esnaf arkadaşlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirmek adına bu açıklamayı yapmanın doğru olacağını düşündük” dedi.

2 YILLIK SÜRE İÇERİSİNDE ÜCRET ALINMADI
Mer-Pa Pazar yerinin 2014 yılı Aralık ayında yoğun kar yağışı nedeniyle yıkıldığını anımsatarak konuşmasını sürdüren Alper Taban, “Öncelikle hatırlamamız gerekiyor biliyorsunuz Pazar yerimizin yıkılması gibi bir süreç yaşamıştık. Başımıza böyle bir olumsuzluk geldi. Biz bu süreçte pazaryerinin yeniden ayağa kaldırılmasıyla ilgili, yaraların sarılması adına hızlı bir şekilde Büyükşehir Belediyemizle yeni Pazar yerinin projelendirilmesi ve akabinde yapının bir an önce hayat bulmasıyla ilgili çalışmalarımızı yürütmüştük. Yaklaşık bu 2 yıllık geçen zaman zarfında da zaten esnaf arkadaşlarımızdan herhangi bir ücret tahakkuku yapmadık. Ne zamana kadar? Ta ki Pazar yeri hazırlanıp içerisine girilinceye kadar. Zaten onun öncesinde de herhangi bir zam söz konusu değildi. 4 yıl Pazar yeri işgaliye ücretleriyle ilgili bir zam söz konusu olmadı. Şuanda yapı hayatta ve esnaflarımızı yerleştirdik. Orada yeni ve güzel bir yapının içerisinde muhakkak suretle ufak tefek eksikler olmasına rağmen pazarımız orada hayat bulmuş durumda. Hiç olmazsa pazarcı arkadaşlarımızı, buradan hizmet alan vatandaşlarımızı bir an önce bir kapalı mekan içerisine alarak yağmurdan, güneşten, çamurdan, kardan korumak adına işi de hızlandırmış olduk” diye konuştu.

“İŞGALİYE BEDELLERİNİ ODA BAŞKANLARIMIZLA BİRLİKTE BELİRLEDİK”
Pazar yerinin yapımının tamamlanmasının ardından pazarlarla ilgili bir dizi incelemeler yapıldığını, burada bazı hatalar tespit edildiğini dile getiren Taban, şöyle konuştu: “Burada esnaf arkadaşlarımızın yerleştirilmesi sırasında esnaf odalarımızın bizden şöyle bir talebi olmuştu; daha önce biz işgaliye ücretlerini kendilerinden aylık olarak tahsil ediyorduk. Bunun aslında uygun olanı, doğru olanı haftalık bazda tahsil edilmesiydi. Biz de bunu dikkate alarak haftalık bazda yürütelim istedik. Bu çalışmayı yaparken de yeniden yerleşimin oluşturulması esnasında Pazar ücretlerini de gözden geçirmek adına bir çalışma yaptık. Tabi bunu sadece Mer-Pa değil, şehrimizdeki bütün açık ve kapalı pazarlarla ilgili yaptık. Akabinde şöyle bir tespitimiz oldu; alınan ücretlerin aslında kanunen alınma şekli metrekare cinsinden olmak durumundadır. Ancak biz arkadaşlarımızdan sadece cepheleri üzerinden ücret aldığımızı görünce bunlarla ilgili de düzenleme yapmak istediğimizi kendilerine ilettik. Daha sonra oturduk bu çalışmaları Oda Başkanlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Bu süreçte sadece Bakkallar Odası Başkanımız müsait olmadığı için müsaadeli bir şekilde toplantıya katılamamıştı. Onun dışında Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanımız Vehbi Durgut ile Terziler Odası Başkanımız Selim Malçok bu toplantıya katıldılar ve bu işgaliye bedellerini birlikte belirledik. Hatta bir miktar yüksekliğinden bahsettiklerinde Sayın Belediye Başkanımız bunlarla ilgili bir miktar düşüşler sağlayarak bu rakamlar uygun mudur şeklinde görüşlerini aldığında, Oda Başkanlarımız da teşekkürlerini kendilerine ilettiler. Dolayısıyla bu süreci birlikte belirlemişken şimdi kalkıp bu fiyatlar çok yüksek, bu fiyatlar sürdürülebilir fiyatlar değil gibi söylemlerin içerisine girmek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Bu paylaşımları yaparken de özellikle belirli odaların başkanları olan bu temsilcilerimizin de üsluplarını ve beyanlarını belli bir seviyede vermek gibi yükümlülükleri var. Sokak ağzıyla bunları ifade etmenin hoş olmadığına inanıyorum. Burada çalışan her arkadaşımız çok değerlidir, işinin ehlidir, işinin yetkilisidir ki o işi yapmaktadır.”

“BİRİM FİYATI DÜŞÜRÜLMESİNE RAĞMEN FİYATLAR YÜKSELDİ ÇÜNKÜ…”
İnegöl’deki Pazar yerlerinin ücretleri ve yaşanan artışlardan da söz eden Alper Taban, “Biz bunları bahsettiğim ilgili Oda Başkanlarımızla birlikte oturduk ve belirledik. Burada artışlardan da bahsetmek gerekirse; örneğin Alanyurt pazarımızda yüzde 46’lık bir artış söz konusu oldu. Mesudiye pazarında yüzde 85, Mer-Pa pazarımızda iki çeşit fiyat uygulaması vardı. Köşeler farklı iç mekanlar farklıydı. Dolayısıyla burada bir kısmında yüzde 31, bir kısmında da yüzde 39’luk bir artış oldu. Cumartesi pazarımızda yüzde 24’lük bir artış, Pazartesi pazarımızda yaklaşık yüzde 65’lik bir artış söz konusu oldu. Bunun sebebine de gelince; pazarcı tezgahlarımızdan daha önce cephe boyu kadar ücretlendirme yapılıyordu, ama bir de bunun derinliği var. Alan hesabı yapmak zorundayız. Kanun metrekare olarak hesaplayın diyor. Aslında metrekare birim fiyatlarını düşürmemize rağmen daha önce sadece cephe üzerinden fiyatlandırıldığı için rakam çok daha düşük çıkıyordu. Şuanda biz Pazar işgaliye ücretlerini aşağıya çekmemize rağmen metrekare cinsinden fiyat aldığımızdan rakamlar otomatik olarak biraz daha yukarıda kalmış oluyor” açıklamalarında bulundu.

“TEREDDÜDÜ OLAN VARSA AYRINTILI ŞEKİLDE CEVABINI VERİRİZ”
Taban, İnegöl Belediyesi’nin oturup hangi pazara ne kadar zam yapalım şeklinde çalışma yaptığı algısının oluşturulduğunu ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını da vurgulayarak, “Bu bilgileri paylaşmamızın sebebi, sanki İnegöl Belediyesi oturmuş biz hangi pazara ne kadar zam yapalım diye çalışmış. Asla böyle bir şey yok. Ancak takdir edersiniz ki kanunun öngördüğü şekilde bunları uygulamak zorundayız. Varsa gördüğünüz bir eksiklik, hata, yanlış bunların tabi ki düzeltilmesi gerekir. Biz de aslında bu noktada bir iyileştirme yaparak bundan sonraki süreçte cephe konuşmak yerine metrekare üzerinden ücretlendirilecek. Tek bir rakam üzerinden oluşturmuş olduk. Belediyemiz her zaman olduğu gibi bugün de esnafımızın, vatandaşımızın yanında olmaya devam edecek. Bu noktada bireysel anlamda bize özellikle pazarcı arkadaşlarımızdan da benim fiyatım şöyleydi böyle oldu diye tereddüdü olan varsa onlara da bunun cevabını ayrıntılı olarak verebiliriz” ifadelerinde bulundu.

BURSA’NIN DİĞER İLÇELERİ VE İNEGÖL’ÜN İŞGALİYE ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI
Bursa sınırları içerisinde İnegöl dışındaki ilçelerde uygulanan Pazar yeri işgal fiyatları hakkında da bilgi veren Taban, “Bir de ilçemizin dışındaki pazarlarda farklı uygulamalar olduğundan bahsediliyor. Doğrudur. Her belediyenin bir meclisi var, iradesi var. Onların şehirleriyle ilgili vakti zamanında aldıkları kararlar var. Bursa ölçeğinde Pazar işgaliye ücretlerini ele aldığımızda; metrekareye 2.50 TL’ye de ücret ödeyen var, 1 TL’ye de ücret ödeyen var, 0.88 KRŞ ücret ödeyen de var. Farklı farklı skalada çeşitlilikler içeren rakamlar görüyoruz. İnegöl bazında da belirlediğimiz yeni rakamlar; Pazartesi, Cumartesi ve Mesudiye pazarlarında şuan metrekare ücreti 1 TL. Yenice, Akhisar, Kurşunlu ve Huzur Mahallesi pazarlarında tarifemiz 0.50 KRŞ. Alanyurt ve Akhisar pazarlarımızda şuanda güncel tarifemiz 1.50 TL. Mer-Pa ve Cum-Pa diye adlandırdığımız pazarlarda da 1.75 TL. Bu söylediğim rakamlar net rakamlardır arkadaşlar. Dolayısıyla burada metrekareye çevrilmesinden kaynaklı fiyat artışı söz konusudur. Aslında burada vatandaşımızın düşündüğü gibi zamlanma söz konusundan ziyade eskiden cephe olan hesabın metrekareye döndürülmesinden dolayı bir fiyat artışı söz konusudur. Ben kamuoyunu buradan tekrar saygıyla selamlıyorum” dedi.

Son Güncelleme: 17.01.2017 18:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<