Rahmet ve Mağfiret Mevsimi, Üç Aylar

30 Mart 2017 Perşembe 09:41 2017-03-30 09:49:26
Rahmet ve Mağfiret Mevsimi, Üç Aylar

 29 Mart 2017 Çarşamba günü itibariyle dini literatürümüzde üç aylar denilen maneviyat mevsimine girdiğimizi ifade eden İlçe Müftüsü Kazım Güzel, üç ayların yılda bir defa kurulan ve ahiret ticaretinin yapıldığı pazarlar olduğunu belirtti.

banner380
ALLAH ZAMANLAR İÇİNDE DE MUKADDES ZAMANLAR YARATMIŞTIR

Bahar mevsiminin en güzel ve en bereketli ayı olan Nisan ayının birçok hayrı ve güzelliği içinde barındırdığını belirten Kazım Güzel, “Hiç kuşkusuz bunların en güzeli ‘Alemlere rahmet olarak gönderilen´ Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)´ nın kutlu doğumudur. Bununla beraber rahmet yüklü yağmurların bolca yağması ve tabiatın yeniden hayat bulması gibi; mübarek ve müstesna bir zaman dilimi olan “Üç Ayların” başlangıcı ve “Regaib Kandili” de bu ayın içerisindedir. Allah(c.c)´ın izniyle 30 Mart Perşembeyi-Cumaya bağlayan gece “Regaib Kandilini” idrak etmiş olacağız. Yüce Allah, mekanlar içinde mukaddes mekanlar; zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. Bahşettiği mukaddes zamanlardan birisi de; Müslümanlarca üç aylar olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v), ‘Receb Allah´u Teâla´nın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurmaktadır. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v), Receb ayına kavuşunca şöyle duada bulunurlardı: ‘Yâ Rabbi! Receb ve Şabanı bize mübarek eyle, bizi Ramazan´a kavuştur” diye konuştu.

ÜÇ AYLAR BİR NEVİ HASAT MEVSİMİDİR

Regaip´in istenen, arzu edilen, çokça rağbet edilen, bol sevap ve mükafat, faziletli amel manasına geldiğini ifade eden Güzel, “Asırlardan beri bütün Müslümanlar, feyizli, bereketli ve birbirinden sevap ve fazilet bakımından pek güzel ve bir nevi hasat mevsimi olan Üç Aylara erişmenin manevi hazzını duymuşlar ve hatta birçok kardeşlerimiz bu mübarek ayları oruçlu geçirmişlerdir. Üç aylar yılda bir defa kurulan ve ahiret ticaretinin yapıldığı pazarlardır. İstifade etmesini bilenler, hayırlı işlerde birbirleriyle yarış içine girerek bu pazardan büyük kazançlar sağlayabilirler. Milletimizin büyük çoğunluğu dini gün ve gecelerimizi sevinçle karşılarlar, tebrikleşirler, camilerde aynı safta omuz omuza gelirler. Hatimlerle, mevlitlerle, salat ve selamlarla beraberce gönlümüzü tezkiye ettiğimiz, temize çıkarmaya gayret gösterdiğimiz gecelerdir. Bu geceler birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin en ulvi seviyeye çıktığı mübarek gecelerdir. İşte bu mübarek gecelerden Receb-i Şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden ve Üç Ayların arifesi olan Regâib Gecesi de bu müstesna zamanlardan biridir. Regaip; istenen, arzu edilen, çokça rağbet edilen, bol sevap ve mükâfat, faziletli amel manasına gelir. Bu gecenin önemine işaret eden bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: ‘Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar, Receb´in ilk Cuma gecesi, Şaban´ın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesidir´ dedi.

KENDİMİZLE HESAPLAŞMA VAKTİDİR

‘İnsan, rağbet ettiği şeylere göre rağbet görür´ diyen Güzel, “Öyleyse bizim Regaib´imiz; arzu ve emellerimizi, rağbetlerimizi, iyiye, doğruya ve hakka yöneltmek; Rabbimizin emirlerine uygun hale getirmektir. Regaip gecesi, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevla´ya sunulduğu ve O´nun rahmetinden af istenildiği umut, huzur ve müjde gecesidir. Zaman zaman içine düştüğümüz karanlıklarda körelen gözlerimizi aydınlatma, katılaşan kalplerimizi yumuşatma, kendimizle hesaplaşma vaktidir. Üç aylar, dünyanın ve dünya işlerinin yoğunluğuyla daralan, bunalan ruhlarımızı dinlendirmek ve huzura ulaşmak için namaz, oruç, yardımlaşma, dua ve zikirlerle şahsi, ailevi, toplumsal heyecan ve farklılıkları yaşayacağımız zaman dilimleridir. Yapılan ibadetler, okunan Kur´ân´lar, Arş´a yükselen ihlâslı dualar, İlâhî rahmetin kazanılmasına vesile oluyor. Bu nedenle her yıl bizlere ikram edilen bu bulunmaz fırsatı kaçırmamalıyız ve bu fırsattan istifade etmeye çalışmalıyız. Bu arada, üç ayların ve kandil gecelerinin evlerimizde ve aile bireyleri arasında ayrı bir mânâ içerisinde yaşanması gerektiğini de unutmamalıyız. Bunun için, mübarek gecelerde onları hediyelerle sevindirip, camilere alıştırmakta büyük faydalar vardır. Öyleyse bu mübarek zaman dilimlerini fırsat bilerek aramızdaki kırgınlıkları, şahsi menfaat hesaplarını bir tarafa bırakıp yüce dinimizin bizden istediği sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının, kardeşliğimizin güçlenmesi, insani ve ahlaki meziyetlerin yaygınlaşması için çaba sarf edelim. Allah ve Resulünü bize unutturan her şeyi bir tarafa bırakalım. Dünyamızı saran düşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. Gönlümüzde iyilik, fazilet ve bilgi ışığını yakalım. Kısaca iyi bir kul, iyi bir Müslüman ve iyi bir insan olalım. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun. Bu mübarek ayların ve gecelerin hürmetine, Yüce Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozdurtmasın. Bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Vatanımızı ve milletimizi her türlü tehlikelerden, afetlerden muhafaza eylesin. Ümmet-i Muhammed´e iyilikler ve güzellikler nasip eylesin. Zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimizden yardımını esirgemesin İnşallah. Bütün İslam aleminin üç aylarını ve Regaib Kandillerini tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah´tan niyaz ederim” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 30.03.2017 09:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<