Renklerin Büyüsü Ebru Sergisi Törenle Açıldı

25 Kasım 2016 Cuma 09:30 2016-11-25 09:34:43
Renklerin Büyüsü Ebru Sergisi Törenle Açıldı

 İnegöl Belediyesi’nin ile Bursa Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan “Renklerin Büyüsü” konulu ebru sergisi Kent Müzesi sergi salonunda düzenlenen törenle açıldı. Sergi 2 Aralık’a kadar açık kalacak.

banner380
İnegöl Belediyesi işbirliğinde Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Renklerin Büyüsü” konulu ebru sergisi, İnegöl Kent Müzesinde ilçe halkının izlenimine sunuldu. Birbirinden güzel eserlerin yer aldığı serginin açılışına ilgi yoğun oldu.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte AK Partili yönetici ve meclis üyeleri, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü ve vatandaşların katıldığı sergi açılışında konuşan Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Nilüfer Karakoç, “Ülkemizde toplam sayısı 18’i bulan Olgunlaşma Enstitülerinden biri olan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü 1996 yılında çalışmalarına başlamıştır. Enstitümüz kültürel değerleri, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını koruyan ve aslına sadık kalarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden seçkin örneklerini yurt içi ve yurt dışında defile ve sergilerle tanıtan sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını birlikte sürdüren bir eğitim kurumudur” dedi.

150 PARÇA ESER İZLENİME SUNULDU
Sergi hakkında da konuşan Karakoç, “150 parçadan oluşan Renklerin Büyüsü konulu Ebru Sergisi; geleneksel el sanatlarımızdan ebru tekniği kullanılarak hazırlanan tablolar, Bursa’da yaşamış 5 padişahın ebru üzerine baskılı tuğraları, modernize ebru teknikleri ile üzerine pentur çalışılan tablolar, murakka çalışmaları, ipek, deri ve değişik materyallerle uygulanmış aksesuarlardan oluşmaktadır” ifadelerinde bulundu.

AKTAŞ ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI
Nilüfer Karakoç’un ardından ise Belediye Başkanı Alinur Aktaş kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Sözlerine 24 Kasım öğretmenler gününü hatırlatarak başlayan Aktaş, “Bu serginin hazırlanmasında da öğretmenlerin emekleri var. Sözlerime de onların günlerini kutlayarak başlamak istiyorum. Öğretmenlerimiz çok özel ve değerliler” dedi.

MÜZENİN 73’ÜNCÜ SERGİSİ
İnegöl’ün bir kültür sanat ve bir tarih şehri olduğuna vurgu yapan Aktaş, “Bu gördüğünüz müze İnegöl’deki birçok emekçi tarafından hazırlandı. Burası sadece bir müze de değil. Burada biz geçmişimizi vurguluyoruz. Beraberinde de İnegöl ile alakalı değerleri, yaptığımız bu tip sergi ve konferanslarla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Olgunlaşma Enstitüsü ile ilk sergimizi de yapmıyoruz. Ancak yeni Müdiremizle ilk sergimiz bu. Daha önce yine burada “Bursa yöresinde hamam kültürü” sergisi, “Geçmişten günümüze kadın başlıkları” fotoğraf sergisi ve “Elimizin emeği el nakışları” sergisi olmak üzere 3 sergi gerçekleştirmiştik. Bugün 4’üncü kez ve gerçekten önemli bir dalda ebru sanatının en güzel örneklerini göreceğimiz sergimizi açıyoruz. Aynı zamanda bu sergi müzemizin de 73’üncü sergisi” diye konuştu.

3 YILLIK EMEĞİN ESERİ
Bursa Olgunlaşma Enstitüsü ile ortaklaşa açılan bu sergide; Geleneksel ebru sanatından çalışmalar ile farklı materyallere uygulanmış (deri, ipek, seramik, farklı kumaşlar) örnekler, ebru sanatını zenginleştirmek amacı ile yapılan özel tasarımlı işlemeli, el boyamalı ürün haline getirilmiş ebruların yer aldığını kaydeden Aktaş, şöyle devam etti: “Geleneksel ebrulardan; murakkalar, sentetik boyalar ile yapılmış ebrulara örnekler, seramik ebru, kumaş ebruları, deri ebruları, ürün haline getirilmiş ebrular (çanta, cüzdan, ev tekstili, giysiler) ile Bursa konulu ebrular (mimarisi, zeytini, şeftalisi, İznik çinisi desenleri) yer almaktadır. Sergide 150 adet ürün yer almaktadır. Sergilenecek ürünler Tekstil Teknolojisi öğretmenleri; Nuray Yıldız, Sevilay Özarslan ve Usta Öğretici Çiğdem Özer’in 3 yıllık emeğin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ebru Sergimiz 24 Kasım – 02 Aralık tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda ziyarete açık kalacaktır. Ayrıca Aralık ayı içerisinde bu tarih kokan güzel mekanda sizleri iki farklı sergi ile buluşturacağız. İlk olarak 13 Aralık Salı günü İnegöl Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde açacağımız “Dünden Bugüne İğne Oyalarımız Sergisi” ile karşısında olacağız. Daha sonra da 27 Aralık Salı günü “Avrasya Yolu Fotoğraf Sergisi” açılışını gerçekleştireceğiz. Dönem dönem gerçekleştirdiğimiz bu sergiler ile aklımıza ruhumuza zarafet kazandırdığımıza inanıyoruz. Bu iki sergimizin açılışına şimdiden tüm ilçe halkımızı davet etmek istiyorum. Son olarak bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu güzel serginin oluşturulmasında katkılarını bizlerden esirgemeyen Bursa Olgunlaşma Enstitüsü yetkililerine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergiyi gezenler hayranlıklarını gizleyemezken, serginin 2 Aralık tarihine kadar açık kalacağı da belirtildi.

Son Güncelleme: 25.11.2016 09:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<