"Yıkım Kararını Belediye Almadı"

17 Ağustos 2017 Perşembe 20:36
"Yıkım Kararını Belediye Almadı"


Suyolu camisinde yaşanan yıkım tartışmalarının ardından Cami Derneği yönetimi Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti. Dernek yöneticisi İbrahim Balkan, yıkım kararını belediyenin değil Koruma Kurulunun aldığını ifade ederek konunun Başkan Aktaş ve İnegöl Belediyesi ile alakası olmadığını söyledi. Başkan Aktaş ise yıkımın aksine cami bölgesinin genişletilmesiyle alakalı bir proje üzerinde çalışıldığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Hamidiye Mahallesinde bulunan Suyolu Camisinde yaşanan yıkım tartışmalarının ardından, Cami Dernek Yönetimi dün Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı makamında ziyaret etti. İnegöl Müftüsü Kazım Güzel’in de bulunduğu ziyarette, dernek yönetimi yıkımı İnegöl Belediyesi yapıyor algısının oluşmasından kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu ifade ederek konuya açıklık getirdi.

DİNİ MÜESSESELERİN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALMIYORUZ
Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kısa bir süre önce kamuoyunu meşgul eden ve açıkçası yanlış anlaşılmalara sebep olan bir konuyla alakalı sağ olsun cami derneğimiz hem bugün istişare etmeye hem de beraberinde Suyolu camisiyle alakalı düşündüğümüz bazı projelerle alakalı çalışmaları istişare etmek üzere buraya geldiler. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki; kendim de İmam Hatip mezunu olmam ve bu şehrin yerel yöneticisi olmam hasebiyle camilerin, kuran kurslarının ilçemiz için, ülkemiz için, inancımız için ne kadar değerli ve önemli olduğunun bilincinde olan bir insanım. Bu manada 13 yıldır şehrimizin tüm camileri ve kuran kurslarıyla alakalı, dini müesseseleriyle alakalı İlçe Müftülerimizden, bu konuyla alakalı görevli arkadaşlarımızdan gelen taleplere mümkün olduğu kadar duyarsız kalmayıp bazen belediye imkanlarıyla, bazen hayırsever imkanlarıyla, bazen de farklı imkanlarla destek ve katkı vermeye çalıştık” dedi.

YENİ CAMİLERİN YAPILMASINA TEŞVİK ETTİK
Daha belediyelerin bu konularda destek olamadıklarını hatırlatarak konuşmasını sürdüren Aktaş, “Ama Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın düzenlemeleriyle artık belediyeler kamu kuruluşlarına yardımcı olabiliyorlar. Bu bazen sınıfın sıraları, bazen kuran kursunun bir dolap ihtiyacı, bazen caminin veya farklı bir müştemilatın kapısı, bacası, bahçe düzenlemesi olabiliyor. Arsa tahsisleri yaptık, yeni camilerin yapılmasına teşvik ettik” diye konuştu.

DOĞAL KORUMADA OLDUĞU İÇİN KORUMA KURULU DEVREYE GİRDİ
Konuşmasında Suyolu Camisinde yaşanan yıkım gerginliğine de değinen Aktaş, şöyle devam etti: “Geçen hafta Suyolu Camisinde bir yıkım olayı yaşandı ve sanki belediye bu işi yıktırıyormuş gibi bir algı oluştu. Öncelikle şunu ifade edeyim, Suyolu camisinde eskimiş bir şadırvan vardı. Bu şadırvanın değiştirilmesi gerekiyordu. Buradaki ilahiyatçı arkadaşlarımızın da bu şadırvanın yıkılarak yerine farklı bir şey yapılması noktasında bir çalışması oldu. Bildiğiniz gibi bütün camiler doğal korumada oldukları için burada Koruma Kurulu devreye girdi. Ve koruma kurulu yazılarıyla buranın cezalandırılması, beraberinde de yıkım kararının gerçekleştirilmesi noktasında bir görüş ortaya koyuldu. Özellikle ben caminin bu işten taciz olmaması için sembolik bir bedel olan 9 liralık imarla ilgili cezayı kendim halettim. Akabinde de bununla ilgili şikayette bulunan ve Koruma Kuruluyla bir uzlaşma yöntemini bulmamız gerektiğini, idare olarak bizim kolluk kuvveti olmamız nedeniyle verilen talimatı yerine getirmek durumunda olduğumuzu belirterek sıkıntı yaşayacağımızı belirttik. Nihayetinde geçen hafta uygulamayla alakalı arkadaşlarımız oraya gitti.”

banner380

SUYOLU CAMİSİNİ RAHATLATACAK PROJE
“Bizim asla bir yeri yıkmak gibi bir düşüncemiz olmaz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Aktaş, “Allah’a hamdolsun biz camiler yaptık, camilerin daha da güzelleşmesi, etrafının düzenlenmesi ve aksaklıkların giderilmesi için onlarca çalışmaya imza attık. Bizim bu noktadaki niyetimizi ve yaklaşımımızı herkes biliyor. Ama sanki Alinur Aktaş camideki bir müştemilatı yıktırıyormuş veya İnegöl Belediyesi bunu yaptırıyormuş gibi bir algı oluşması doğru değil. Sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır vardır diyor. Hamdolsun İlçe Müftümüzün de gayretleriyle ve destekleriyle şimdi Suyolu camisinin etrafının kamulaştırılması ve genişletilmesiyle alakalı bir dizi çalışmayı da başlattık. Nasip olursa İnegöl’ün merkez camilerinden biri olan ama zaman içerisinde etrafının binalarla dolmuş olması nedeniyle evler arasında hapsolmuş Suyolu camisini daha geniş bir alanda hayat bulması için bir dizi çalışmalara dün itibariyle start verdik. 2004 yılındaki İnegöl’deki cami sayısıyla 2017 arasındaki cami sayısı ele alınırsa bizim bu konuda da ne kadar destek ve katkı verdiğimiz ortaya çıkar. Sağ olsun cami yönetimimiz de bugün bunu dert edip bizimle görüşme isteğinde bulundu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda da hedef koyduğumuz projeyi bitirmek nasip olur” açıklamalarında bulundu

BELEDİYE YIKIYOR ALGISI OLUŞTURULDU
Cami Derneği Yöneticisi İbrahim Balkan da bir açıklama yaparak olayın İnegöl Belediyesi ile alakası olmadığına dikkat çekti. Balkan, “Suyolu camisi yaşatma derneği olarak Başkanımızı ziyarete geldik. Buraya gelmemizin nedeni Başkanımızın da bahsettiği gibi yıkım işlemleri. Burada bizi en çok üzen konu bunu Sayın Başkanımız yıkıyormuş, belediye yıkıyormuş gibi bir algı oluştu. Bu bizi çok üzdü. Çünkü Sayın Başkanımız bizatihi bugüne kadar bize her türlü desteği verdi. Sadece bize değil aynı desteği herkese vermekte. Ama o günkü yıkımda Cami Derneği yönetiminin dışında bireysel bazı sözler ve kelimeler sarf edildiyse bu bizi bağlamaz. Biz Sayın Başkanımıza bugüne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları için şimdiden çok teşekkür ediyoruz” dedi.

BELEDİYE İLE UZAKTAN YAKINDAN ALAKASI YOK
İbrahim Balkan, belediyenin bugüne kadar hiçbir zaman kendilerine engel olacak çalışmalara imza atmadığını da kaydederek “Bundan sonrasıyla alakalı da zaten bazı projeleri var. Tekrar söylüyorum, bu belediyenin değil kurulun aldığı bir karar. Vakıfların aldığı yıkım kararını belediye mahkeme kararıyla uygulamaya gelmiş. Orada birkaç nahoş hadise olmuş ama biz daha önce de söylemiştik. Sayın Başkanımız bize gelen cezayı kendi cebinden ödedi. Her türlü kolaylığı sağladı. Bu işin belediye ve Sayın Başkanımızla uzaktan yakından alakası olmadığını belirtmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.

Suyolu camisinde yapılması planlanan projeye ilişkin istişarelerinde yapıldığı ziyarette İbrahim Balkan, Başkan Aktaş’a çiçek takdiminde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Inegöl
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<