banner359

Böbrek Taşınızı Ihmal Etmeyin !

Eskişehir Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Coşkun Kaya, böbrek taşlarının yıllık yapılan kontrollerle saptanması ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Üroloji Haftası münasebetiyle açıklama yapan Kaya, 2014 yılı Üroloji Haftası’nın...

24 Eylül 2014 Çarşamba 13:37
Böbrek Taşınızı Ihmal Etmeyin !
Eskişehir Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Coşkun Kaya, böbrek taşlarının yıllık yapılan kontrollerle saptanması ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Üroloji Haftası münasebetiyle açıklama yapan Kaya, 2014 yılı Üroloji Haftası’nın ana temalarının böbrek, mesane ve prostat kanseri olarak belirlendiği ifade etti. Kaya, "Böbrek, mesane ve prostat kanseri türünün ortak noktasının ilk dönemlerinde hastalarda herhangi bir şikayetin olmamasıdır" diyerek, “Hastalıklar ilerledikçe hastalarda şikayetler de ortaya çıkmaya başlar. Böbrek kanserli bir hastada zaman içinde idrarda gözle görülür kanama, yan ağrısı, ateş, halsizlik, kilo kaybı görülebilir. Mesane kanserli bir hastada ise zaman içerisinde idrarda gözle görülür ağrısız ve pıhtılı kanamalar görülürken, prostat kanserli bir hastada ise idrar yapmada güçlük, yine idrarda gözle görülür kanama, bel ağrıları olabilir. Bir hastada bu tür şikayetlerin oluşması hastalıkların kolayca tedavi edilebilecek dönemlerinin geçmek üzere olduğunu gösterir. Bu tür şikayetler oluşmadan aslında yapılacak yıllık idrar tahlili, kan tahlili ve gerekli durumlarda görüntüleme yöntemleri ile daha hastalıkların başında bu kanserler saptanabilir ve erkenden tedaviye başlanıp hastaların tamamen iyileşmesi sağlanarak yaşam süreleri uzatılabilir. Özellikle 40 yaşını geçmiş, sigara içen ve 1. derece akrabalarında (baba, amca, kardeş) kanser tespit edilen kişilerin bu hastalıklar açısından daha dikkatli olup daha yakından takip edilmelerinde fayda vardır” şeklinde konuştu.

“BÖBREK TAŞI BÖBREĞİNİZİN ÇALIŞMASINI DURDURABİLİR”
Böbrek ve idrar kanalı taşlarının sık görüldüğüne dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti:
“Her ne kadar idrar yolları taşları genelde çok ağrılı bir durum olsa da kimi taşlar yerleştiği yerde sessizce kalıp tüm böbreği kaplayabilir veya idrar kanalını tıkayıp o böbreğin çalışamaz hale gelmesine neden olabilir. Yine yapılacak basit yıllık kan, idrar tahlili ve basit düz karın grafisi ile henüz şikayet oluşturmayan taşlar da erkenden saptanıp uygun tedavi başlanabilir. Ailesinde taş hastalığı olanlar ile daha önce taş tedavisi görenlerde taş oluşma ihtimali yüksek olduğu için bu kişilerin daha sık kontrol yaptırmaları gereklidir.”
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<