banner359

1. Murad Külliyesi ayağa kaldırılıyor

Bursa’da Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi Osmangazi Belediyesi tarafından restore ediliyor.Restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü imarethane ve külliyede incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar,...

08 Mayıs 2017 Pazartesi 11:48
1. Murad Külliyesi ayağa kaldırılıyor

Bursa’da Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi Osmangazi Belediyesi tarafından restore ediliyor.

Restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü imarethane ve külliyede incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “632 yıllık geçmişe sahip bu tarihi mirasımızı, orijinal dokusunu koruyarak yeniden ayağa kaldırıyoruz. Büyük bir titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarımızı en geç yıl sonuna kadar tamamlayıp, bu değerli mirası yeniden hizmete açacağız” dedi.

Sahip olduğu kültürel zenginlikleriyle UNESCO dünya mirası listesine giren Bursa’nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’nin kayıtlara göre 1367-1385 yılları arasından Sultan 1. Murad tarafından yaptırıldığını söyleyen Başkan Dündar, “En son 1906 yılında Sultan Abdülhamid Han tarafından, o günün mimari anlayışına göre yenilenen ecdat yadigarı bu yapı, geçen 111 yıllık sürede doğal etkenler nedeniyle deforme olmuştu. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile işbirliğinde başlattığımız çalışmayla bu tarihi mirasımızı aslına uygun şekilde yeniliyoruz” diye konuştu.

Özellikle çatı kısmında meydana gelen hasarların, binanın ahşap yapısına ve sıvalarına zarar verdiğini belirten Başkan Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’da pek çok tarihi mirası yeniden ayağa kaldırarak kültür hazinemize kazandırdık. Zamana yenik düşen ve ahşap dokusu nedeniyle tehlike arz etmeye başlayan bu tarihi yapıyı da yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda binanın ahşap çatısı tamamen söküldü. Duvarlardaki sıvalar sökülerek külliye ve imarethanenin orijinal taş dokusu gün yüzüne çıkartılıyor. Taş dokunun zayıf noktalarında güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Böylece bina yeniden eski ihtişamıyla gün yüzüne çıkmış olacak. Diğer taraftan da ahşap çatı ve bölmelerdeki imalat titizlikle yürütülüyor. Yapılan yenileme ve restorasyon çalışmalarının ardından 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi yenilenerek geleceğe taşınmış olacak” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<