banner359

Muradiye’de tarihe sesli yolculuk

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore ettirilen ve yılda yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği Muradiye Külliyesi’nde ‘sesli tur’ sistemi devreye girdi. Turistler, İngilizce, Almanca, Arapça ve Türkçe...

29 Ekim 2016 Cumartesi 12:45
Muradiye’de tarihe sesli yolculuk
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore ettirilen ve yılda yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği Muradiye Külliyesi’nde ‘sesli tur’ sistemi devreye girdi. Turistler, İngilizce, Almanca, Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan sesli tur sistemi ile gezdikleri türbenin mimari yapısı, içinde yatan padişah ve şehzadeler hakkındaki bilgileri dinleyebiliyor.
Bursa’yı yaşayan canlı bir tarih başkenti getirmek maksadıyla 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı devrinden cumhuriyet dönemi sivil mimari yapılarına kadar her alanda çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, bu mekanları daha kullanışlı hale getiriyor. Restorasyonu tamamlanan ve içinde 12 türbeyi barındırması sebebiyle Bursa’nın Topkapı’sı olarak bilinen Muradiye Külliyesi’nde sesli tur sistemi devreye girdi. Özel elektronik cihazla İngilizce, Almanca, Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan sistem sayesinde kulaklığını takan ziyaretçi, gezdiği türbe girişindeki numarayı tuşlayarak, o türbenin mimari yapısı ve içinde yatan padişah veya şehzadeler hakkındaki bilgileri dinleyebiliyor.
Yılda 1,5 milyon ziyaretçi
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yılda yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği ve ziyaretçi sayısının sürekli arttığı Muradiye Külliyesi’nde başlattıkları sesli tur uygulamasının yerli ve yabancı turistlerin gezilerini kolaylaştırdığını söyledi. 4 dilde hazırlanan sistem sayesinde ziyaretçilerin gezdikleri mekan hakkında bilgi sahibi olabildiklerini dile getiren Başkan Altepe, “Turlarla değil de münferit olarak külliyeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler artık kimseye gerek kalmadan bu bölge hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Sistem 4 dilde hazırlandı. Ayrıca Türkçe olarak yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de daha sadeleştirilmiş bir ifade var. Ziyaretçilerimiz bu uygulamayı şimdiden çok beğendi” dedi.
Muradiye külliyesi
Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan “Muradiye Külliyesi” Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor. Külliyede Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad’ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih’in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid’in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid’in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid’in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid’in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile saraya mensup kimselerin gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<