Tarihi hamam fare yuvasına döndü

Gaziantep’te 30 yılıdır kullanılmayan ve restore edilmeyen tarihi Pazar Hamamı’nda fare ve böcekler cirit atmaya başladı. Vatandaşlar, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği tarihi hamama sahip çıkılmasını istedi. Bir zamanlar...

03 Mart 2015 Salı 11:22
Tarihi hamam fare yuvasına döndü
Gaziantep’te 30 yılıdır kullanılmayan ve restore edilmeyen tarihi Pazar Hamamı’nda fare ve böcekler cirit atmaya başladı. Vatandaşlar, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği tarihi hamama sahip çıkılmasını istedi.
Bir zamanlar türkülere konu olan, diziler ve filmlerde sıkça rastladığımız Gaziantep’in tarihi hamamları unutulmaya yüz tutmuş durumda. Tarihi Gaziantep Kalesi ve Tahtahane Camisinin hemen yanında bulunan tarihi pazar hamamının kapısı 30 yıldır kilitli durumda. Pazar hamamının ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamış olsa da 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Mimarisi incelendiğinde hamamın inşası sırasında düzgün kesme taş kullanıldığı görülürken, fakat hamam değişik zamanlarda onarımlardan geçtiği için mimari orijinalliğini kaybettiği belirtiliyor.

FARE VE BÖCEKLER CİRİT ATIYOR
Evliya Çelebi’nin seyahatname adlı kitabından bahsettiği tarihi pazar hamamı, yaklaşık 30 yıldır atıl durumda. Kapısı 30 yıldır kilitli olan hamamın içinde fare ve böcekler cirit atıyor. Hamamın üst bölümü çöplük haline dönerken, restore edilmeyen hamam yavaş yavaş dökülüyor. Mahalle sakini Mehmet Ateş, bu hamamın yıllardan bu yana bu şekilde durduğunu söyledi. Hamamın biran önce temizlenmesi, sinekler ve farelerden arındırılmasını istediklerini ifade eden Ateş, “Herkes buraya çöpünü atıyor. Hırsızlar buraya geliyor tel örgüleri keserek içeri giriyor. Buranın biran önce temizlenmesini istiyoruz” dedi.
Hamamın altında esnaflık yapan Cafer Özkebabçı, şahane ve güzel bir hamam olduğunu belirterek "Ama maalesef 20 seneden bu yana bu hamam işlemiyor. İşlemediğinden dolayı esnaf olarak tedirginiz. İçerisinde 10-15 senelik dut ağacı çıktı. Hamam kullanılamaz durumdadır. Esnaf olarak bu hamamın kullanılmamasından rahatsızlık duyuyoruz. En azından bu hamam restore edilerek turizme ve kültürümüze kazandırılırsa çok güzel olur” diye konuştu.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<