banner359

Toprak ve fırından sanata giden yolculuk

Osmanlı’dan günümüze intikal eden el sanatlarından olan ’çini işlemeciliği’, Osmangazi Belediyesi’nin OSMEK bünyesinde açtığı kurslarda yaşatılıyor.Akpınar Kültür Merkezi’nde haftanın 2 günü çalışan 25 kursiyer, her aşaması...

19 Nisan 2017 Çarşamba 16:26
Toprak ve fırından sanata giden yolculuk

Osmanlı’dan günümüze intikal eden el sanatlarından olan ’çini işlemeciliği’, Osmangazi Belediyesi’nin OSMEK bünyesinde açtığı kurslarda yaşatılıyor.

Akpınar Kültür Merkezi’nde haftanın 2 günü çalışan 25 kursiyer, her aşaması ince işçilik isteyen ata yadigarı sanatı yaşatmak istiyor. Çini işlemeciliği kursunun kendileri için terapi olduğunu ifade eden kursiyerler, aynı zamanda ev ekonomilerine de katkı sağlayacak.

Kurslarda kullanılan topraklar, kursiyerlerin ellerinde şekillenirken, pişirme aşamasında adeta ateşle dans ediyor.

Çini işlemeciliğinin aşamalarını anlatan kurs öğretmeni Şükran Şay, “Parşömen kâğıdına desen çizilip etrafından boncuk iğnesi ile deliniyor. Bisküvi (ham ürün) üzerine parşömen kâğıdı konulup kömür tozu dökülerek sünger ile üzerinden geçiliyor. Desen böylece bisküviye geçiriliyor. Tahrir boyası fırça yardımı ile sürülüyor. Tahrirlenen desene çini boyaları ile boyama işlemi yapılıyor. Daha sonra da 950-1000 dereceli çini fırınında pişiriliyor. Üzeri cam kaplanmış olarak çıkıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<